Kontrolowane powtarzanie wiercenia

Witam

Muszę przymocować blachę do ramy za pomocą. Próbuję powiązać położenie gwintów z położeniem otworów na w blasze (lub na odwrót, to nie ma znaczenia... Najważniejsze, aby mieć tylko jeden wymiar do modyfikacji w przypadku ewolucji). Zazwyczaj tworzę powtórzenie wiertła na blasze, a następnie układam gwinty jeden po drugim koncentrycznie do przejść. Niezbyt wydajne, gdy masz dużo...  Chciałbym znaleźć funkcję "powtarzania wiercenia sterowaną funkcyjnie", ale...

Pomyślałam:

- Stwórz wzór w każdym pomieszczeniu i połącz je ze sobą za pomocą zmiennych

- Włóż powtórzenie, a następnie połączoną "serię wierceń" do zespołu

- Utwórz szkic i połącz z nim dwa powtórzenia

Czy istnieje szybsze/bardziej wydajne rozwiązanie? Z jakiego rozwiązania korzystasz?

Z góry dziękuję i życzę miłego dnia,

G.

Witam

Kiedy pierwszy stuknik zostanie umieszczony na pierwszym z otworów i utworzysz powtórzenie, to ostatnie nie jest wykonywane w stosunku do powtórzenia otworów?

Cóż, nie, ale nie jestem pewien, czy dobrze to zrozumiałem. Tworzę kran, a następnie powtórzenie (z jaką opcją sugerujesz?) w kontekście mojego montażu, prawda?

Witam

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z funkcji serii wierceń po utworzeniu szkicu.

Powodzenia.

1 polubienie

Posłużę się przykładem montażu:

Kiedy montujesz w pierwszym otworze powtórzenia otworu (funkcja w pomieszczeniu), wzór domyślnie oferuje podążanie za powtórzeniem otworów.

Więc myślę, że w przypadku stukania należy to również zrobić.

Otóż nie, tego bardzo żałuję!!

Ta opcja istnieje tylko dla komponentów, a nie dla innych funkcji.... (chyba, że się mylę)

Dlaczego nie wiercić i nie stukać, a następnie powtarzać obie funkcje jednocześnie?

2 polubienia

Jak byś to zrobił? Dla mnie to brzmi dobrze!

Witam

Dlaczego powtarzanie sterowane funkcjami nie jest odpowiednie?

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_COMPPAT_DERIVED.htm

Ponieważ jest to wzorzec komponentu, a nie wzorzec funkcji.

Ah twój wątek jest komponentem?

Myślałem, że to funkcja...

W rzeczywistości to, co robię:

1) Tworzenie wątków w części A

2) Wróć do montażu i tworzenia otworów na w kontekście (z odniesieniami zewnętrznymi) w części B

3) Otwórz Załącznik B

4) Usuń wszystkie odniesienia zewnętrzne z części

5) Edytuj szkic i całkowicie go zwiąż za pomocą odpowiedniego narzędzia

Zrobię samouczek na jutro, jeśli będę miał czas.

Linki dla lepszego zrozumienia:

- Zobacz mój samouczek: http://www.lynkoa.com/tutos/3d/astuces-debutants-solidworks-1  

- Lub pomoc SolidWorks: http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Fully_Defining_Sketches.htm

@Bart: Nie, moje stukanie jest rzeczywiście funkcją, ale funkcja "powtarzania sterowanego funkcją" działa tylko do wstawiania komponentów do zespołu, a nie do powtarzania funkcji...

Byłoby to rozwiązanie, które idealnie spełniłoby moją prośbę!

@.PL: Właściwie moim problemem jest optymalizacja liczby kliknięć, gdy masz pręt śrubowy: jak uniknąć konieczności zakładania ściegów jeden po drugim. Jak zainstalować je masowo, wszystkie koncentryczne z jak najmniejszą liczbą manipulacji.

To, co opisujesz, jest tym, co robię, ale zachowuję referencje. Bardzo mi odpowiadają: nie zapominając o zmianie wymiaru w przypadku modyfikacji.

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi, to nie rozwiązuje mojego problemu, ale nie jest bardzo poważny, nie płacą mi za kliknięcie ;-)

Ale jeśli ktoś ma inne pomysły, to i tak jestem zainteresowany... :-°

Wszystko to można kontrolować za pomocą szkicu w złożeniu.

Wykonujesz szkic z kropkami, aby ustawić otwory/krany/.

Montujesz swój pierwszy utwór i tworzysz próbę napędzaną szkicem swoich

Edytujesz swój drugi utwór i tworzysz powtórzenie napędzane szkicem swoich stuknięć

Wkładasz i wykonujesz powtórzenie piioté za pomocą funkcji, w której wybierasz wiercenie lub gwintowanie jako sterownik.

Jeśli wszystkie twoje funkcje/oryginalne części są zgodne, powinno działać.

2 polubienia