Witajcie, przyjaciele,
Chciałbym narysować śmigło samolotu i miałem zacząć od profilu (szkicu), który powtarzałbym na różnych płaszczyznach pod różnymi kątami i rozmiarami.
Masz link lub konspekt, żeby do tego dotrzeć?
Witam i witam;
W innym kontekście polecam konfiguracje i rodziny części (zobacz także użycie Configuration Publisher), ale śmigła samolotowe są skomplikowane do modelowania, więc dodanie konfigurowalnego wymiarowania zależy w dużej mierze od poziomu twojego poziomu w modelowaniu 3D.
Dziękuję, Maclane,
Sprawdzę to.
Nie jestem początkującym (SolidWorks 2006) i nie jestem też ekspertem.
Na razie mam profil Naca konfigurowalny za pomocą równań, czyli różnych płaszczyzn przekroju w określonej odległości od osi obrotu śmigła.
W programie obliczam wszystkie wymiary profili i ich kąt, które zapisuję w pliku tekstowym dla równań SDW.
Aby uniknąć kopiowania profilu bazowego na każdej płaszczyźnie i dodawania równań dla każdego punktu, miałem nadzieję zrobić zredukowane kopie mojego profilu bazowego według pozycji i kąta. Wszystkie profile przedstawiają bazę, ale są mniejsze i inaczej zorientowane.
Jeśli masz już wszystkie wymiary do zmiany oraz kąty płaszczyzn do modyfikacji, najbardziej praktyczna jest Rodzina Pomieszczeń (konfiguracje) sterowana przez tabelę Excel.
OK, świetnie, sprawdzę to.
Arf albo źle zrozumiane, ale tu nie chodzi o figurki, tylko o profile.