Powtórzenie zestawu na powierzchni cylindrycznej

Dziękuję za pomoc @sbadenis.
Myślę, że jakakolwiek wartość w miejsce mojej 10 nie pozwoli na to, co powiesz. Mówię o fali na odwrót.

Z drugiej strony, właśnie wypróbowałem twoją metodę na innym zestawie, który muszę zrobić i jest świetny.

1 polubienie

Tak, przepraszam, wydawało mi się, że to dobry pomysł...
Próbowałem z powtórzeniem na podstawie szkicu typu spirala/spirala... ale nie ma sposobu, aby usunięcie materiału było styczne do cylindra...

@Maclane to kłopot, moja sprawa :rofl:

Nawet przesuwając swój początek układu współrzędnych tak, aby był styczny? W ten sposób przesunięcie jest zawsze w tym samym kierunku (dodatnie)
image

Jeśli to pomoże:

RepetitDecor2. SLDPRT (5.2 MB) (SW2020)

W razie potrzeby podam więcej szczegółów później, ale w zasadzie prawie taką samą metodą jak @sbadenis , ale powtarzanie minimalnej wariacji, aby powrócić do początkowego przesunięcia, a następnie powtarzanie geometrii pierwszego powtórzenia. W przypadku tej metody rekonstrukcja jest dość szybka.

1 polubienie

@Sylk Dziękuję za pomoc, ale twoje okrągłe powtarzanie z przyrostem idzie tylko w 1 kierunku, potrzebuję jak fala w 2 kierunkach.

@sbadenis Próbowałem wielu rzeczy, ale SW doprowadza mnie do szału.

Powtarza zamach i odmawia.

Jeśli zrobię to, wybierając treść, nie mogę już zwiększać.

Jeśli zrobię to od usunięcia materiału i zrobię powtórzenie z przyrostami, zniekształci to moje pofałdowania :woozy_face:
Moja metoda, mimo swojej złożoności i ilości kroków prowadzących do uzyskania pożądanego rezultatu, jest na chwilę obecną jedynym rozwiązaniem, które mi odpowiada. Przepraszam przyjaciół :stuck_out_tongue_winking_eye:

I tak, czasami lepiej uzbroić się w cierpliwość podczas dłuuuugiej rekonstrukcji (Solidworks jest w tej dziedzinie mistrzem), niż próbować znaleźć inne rozwiązanie, jeśli pierwsze działa.
To powiedziawszy, wyzwanie jest ciekawe i nie jest wykluczone, że spędzę tam trochę więcej czasu.
A potem ostateczny render jest nadal ładny. :grin:

1 polubienie

Dziękuję za pomoc.
Czy powinienem zamknąć temat, przypisując najlepszą odpowiedź? Nie jestem zbyt przyzwyczajony do forum.

Tak, przypisanie " najlepszej odpowiedzi " zamyka temat.
Jednak ta atrybucja może zostać zmodyfikowana, jeśli kiedykolwiek (dlaczego nie) zostanie zaproponowana jeszcze lepsza odpowiedź. :grin:

Ok, to nie jest bardziej skomplikowane:

repeatdecorBidirectional.SLDPRT (5.2 MB) (SW2020)

Powtórzenie 9 przyrostowych wystąpień w jednym kierunku (zgodnie z ruchem wskazówek zegara),
powtórzenie 8 inkrementowanych wystąpień, w przeciwnym kierunku (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara),
następnie powtórzenie geometrii 2 powtórzeń.

Witam

Powtarzam się, ale z funkcją nawijania próbowałeś?

@FRED78 jest kuszony; Ale przesunięcie w szkicach związane z konwersją kątowo-liniową konieczną do " fali " niekontrolowanego usuwania materiału wydaje mi się, jakby to ująć... kompleks.

1 polubienie

Falę tworzy się na szkicu, używając ujęcia przesuniętego. Szkic jest zamknięty i owijany wokół powierzchni. Próbowałem, to zadziałało.

Tak dla " Fala " (odchylenie 1) nie ma problemu, teraz spróbuj zmienić ten szkic na osi " X ", aby utworzyć drugie "Odchylenie" (odchylenie 2) (wzdłuż osi cylindra), a zobaczysz, że nie jest tak łatwo czysto obejść cylinder tą metodą...
image
image

Ale możliwe, że coś przeoczyłem... :sweat_smile:

Jaka metoda :grinning:

Dlaczego nikt nie chce, aby moja metoda działała? :cry:

2 polubienia

Witaj @Sylk ,

Wyobrażam sobie, że jest to związane z faktem, że przesunięcie wzorca w powtórzeniach jest zmienne, a nie w stałych przyrostach. Funkcja pojawiania się sinusoidalnego w ilustracji jednego z pierwszych przekazów @cchandelier .
Konieczne byłoby zdefiniowanie tego przesunięcia za pomocą wzoru lub krzywej, których SW nie proponuje.
Makro mogłoby zrekompensować ten brak oprogramowania, ale nie jest to łatwe...

1 polubienie

Witam

Możliwym wariantem jest zastosowanie funkcji tłoczenia (która owija szkic wokół cylindra).
Dzięki temu powinno być możliwe umieszczenie wszystkich usunięć w tym samym szkicu poprzez wprowadzenie wariacji na temat powtórzenia pierwszej falistej linii (aby uzyskać przesunięcie wzdłuż osi części). Lub nawet używając sinusoidy krzywej prowadzącej do wykonywania powtórzeń.

Witam @m_blt

Ach, może masz rację, że to jest to, czego szuka, ale ja widzę na jego zdjęciach bardziej efekt jodełki niż sinusoidalny.

Witam

W końcu rozwiązanie może być tutaj...
Jednak, aby była skuteczna, wiąże się z szeregiem ograniczeń:

• Użyj bloku szkicu, aby zdefiniować wzór scenerii. Zainteresowanie: (względna) łatwość realizacji kilku następujących po sobie motywów;
  • Użyj krzywej parametrycznej w szkicu jako " krzywej prowadzącej " do zdefiniowania odsunięcia, zgodnie z precyzyjnym prawem. Sinusoidalny w poniższym przykładzie;
  • Ponieważ SW nie proponuje powtarzania elementów szkicu napędzanych krzywą, konieczne jest ustawienie bloków " scenerii " jeden po drugim (24) poprzez wprowadzenie dla każdego ograniczenia orientacji (pionowej), odstępów (stałe), pozycji (zbieżność z krzywą prowadzącą). W sumie 72 wiązania szkicowania...
  • Nawiń szkic za pomocą funkcji wytłaczania, która działa tylko wtedy, gdy szkic znajduje się całkowicie wewnątrz docelowej powierzchni cylindrycznej. Konieczne jest zatem zaprojektowanie bryły dłuższej niż to konieczne, a następnie jej skrócenie.
  • I wreszcie fazowania należy wykonać po wytłoczeniu. Ponieważ krawędzie nadwozia są przerywane przez scenerię, funkcja " SW Fafer " jest bezużyteczna. Rozwiązanie: usuwanie materiału przez wygładzenie.

Ufff! Na końcu tego toru przeszkód wzór jest poprawny i łatwo modyfikowalny (pozostaje do sprawdzenia...) na poziomie krzywej prowadzącej.
A do wykonania jest tylko jeden szkic, czyli wytłoczenie, do ewentualnych adaptacji.

Tę samą zasadę krzywej prowadzącej można zastosować do dekoracji na płaskiej powierzchni.

Przykład załączony w SW 2022.

DecorRipple.SLDPRT (7,1 MB)

1 polubienie