Dziękuję za pomoc @sbadenis.
Myślę, że jakakolwiek wartość w miejsce mojej 10 nie pozwoli na to, co powiesz. Mówię o fali na odwrót.
Z drugiej strony, właśnie wypróbowałem twoją metodę na innym zestawie, który muszę zrobić i jest świetny.
Dziękuję za pomoc @sbadenis.
Myślę, że jakakolwiek wartość w miejsce mojej 10 nie pozwoli na to, co powiesz. Mówię o fali na odwrót.
Z drugiej strony, właśnie wypróbowałem twoją metodę na innym zestawie, który muszę zrobić i jest świetny.
Tak, przepraszam, wydawało mi się, że to dobry pomysł...
Próbowałem z powtórzeniem na podstawie szkicu typu spirala/spirala... ale nie ma sposobu, aby usunięcie materiału było styczne do cylindra...
Nawet przesuwając swój początek układu współrzędnych tak, aby był styczny? W ten sposób przesunięcie jest zawsze w tym samym kierunku (dodatnie)
Jeśli to pomoże:
RepetitDecor2. SLDPRT (5.2 MB) (SW2020)
W razie potrzeby podam więcej szczegółów później, ale w zasadzie prawie taką samą metodą jak @sbadenis , ale powtarzanie minimalnej wariacji, aby powrócić do początkowego przesunięcia, a następnie powtarzanie geometrii pierwszego powtórzenia. W przypadku tej metody rekonstrukcja jest dość szybka.
@Sylk Dziękuję za pomoc, ale twoje okrągłe powtarzanie z przyrostem idzie tylko w 1 kierunku, potrzebuję jak fala w 2 kierunkach.
@sbadenis Próbowałem wielu rzeczy, ale SW doprowadza mnie do szału.
I tak, czasami lepiej uzbroić się w cierpliwość podczas dłuuuugiej rekonstrukcji (Solidworks jest w tej dziedzinie mistrzem), niż próbować znaleźć inne rozwiązanie, jeśli pierwsze działa.
To powiedziawszy, wyzwanie jest ciekawe i nie jest wykluczone, że spędzę tam trochę więcej czasu.
A potem ostateczny render jest nadal ładny.
Dziękuję za pomoc.
Czy powinienem zamknąć temat, przypisując najlepszą odpowiedź? Nie jestem zbyt przyzwyczajony do forum.
Tak, przypisanie " najlepszej odpowiedzi " zamyka temat.
Jednak ta atrybucja może zostać zmodyfikowana, jeśli kiedykolwiek (dlaczego nie) zostanie zaproponowana jeszcze lepsza odpowiedź.
Ok, to nie jest bardziej skomplikowane:
repeatdecorBidirectional.SLDPRT (5.2 MB) (SW2020)
Witam
Powtarzam się, ale z funkcją nawijania próbowałeś?
@FRED78 jest kuszony; Ale przesunięcie w szkicach związane z konwersją kątowo-liniową konieczną do " fali " niekontrolowanego usuwania materiału wydaje mi się, jakby to ująć... kompleks.
Falę tworzy się na szkicu, używając ujęcia przesuniętego. Szkic jest zamknięty i owijany wokół powierzchni. Próbowałem, to zadziałało.
Tak dla " Fala " (odchylenie 1) nie ma problemu, teraz spróbuj zmienić ten szkic na osi " X ", aby utworzyć drugie "Odchylenie" (odchylenie 2) (wzdłuż osi cylindra), a zobaczysz, że nie jest tak łatwo czysto obejść cylinder tą metodą...
…
Ale możliwe, że coś przeoczyłem...
Jaka metoda
Dlaczego nikt nie chce, aby moja metoda działała?
Witaj @Sylk ,
Wyobrażam sobie, że jest to związane z faktem, że przesunięcie wzorca w powtórzeniach jest zmienne, a nie w stałych przyrostach. Funkcja pojawiania się sinusoidalnego w ilustracji jednego z pierwszych przekazów @cchandelier .
Konieczne byłoby zdefiniowanie tego przesunięcia za pomocą wzoru lub krzywej, których SW nie proponuje.
Makro mogłoby zrekompensować ten brak oprogramowania, ale nie jest to łatwe...
Witam
Możliwym wariantem jest zastosowanie funkcji tłoczenia (która owija szkic wokół cylindra).
Dzięki temu powinno być możliwe umieszczenie wszystkich usunięć w tym samym szkicu poprzez wprowadzenie wariacji na temat powtórzenia pierwszej falistej linii (aby uzyskać przesunięcie wzdłuż osi części). Lub nawet używając sinusoidy krzywej prowadzącej do wykonywania powtórzeń.
Witam @m_blt
Ach, może masz rację, że to jest to, czego szuka, ale ja widzę na jego zdjęciach bardziej efekt jodełki niż sinusoidalny.
Witam
W końcu rozwiązanie może być tutaj...
Jednak, aby była skuteczna, wiąże się z szeregiem ograniczeń:
Ufff! Na końcu tego toru przeszkód wzór jest poprawny i łatwo modyfikowalny (pozostaje do sprawdzenia...) na poziomie krzywej prowadzącej.
A do wykonania jest tylko jeden szkic, czyli wytłoczenie, do ewentualnych adaptacji.
Tę samą zasadę krzywej prowadzącej można zastosować do dekoracji na płaskiej powierzchni.
Przykład załączony w SW 2022.
DecorRipple.SLDPRT (7,1 MB)