Witam, chciałbym wiedzieć, czy w Solidworks Drawing możliwe jest wykonanie liniowego wzoru przekroju.
Pozwólcie, że wyjaśnię: mam kawałek o długości 700 mm i moim celem jest wykonanie odcinków co 4 mm tej części. Czy istnieje funkcja taka jak w części, aby uzyskać powtórzenie liniowe.
Nigdy nie słyszałem o takiej funkcji w solidworks. Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem będzie stworzenie ściegu i wykonanie powtórzeń co 4mm. Następnie będziesz musiał utworzyć każdy widok przekroju, aby pozycjonowanie było szybsze z już obecnymi punktami.
Rozwiązaniem, które mogłoby być możliwe, byłoby stworzenie konfiguracji, w której przycinasz swój kawałek co 4 mm i dzielisz ten zestaw tak, aby wszystkie były obok siebie
EDIT: Ostatecznie dość niestabilne rozwiązanie, ale z drugiej strony chcesz widok przekroju 175 ?
Tak, zgadza się, potrzebuję 175 ujęć, które będą ustawiane co 4 mm.
Problem z frakcjonatorem proponowanym przez MaD polega na tym, że moja część jest częścią, która odpowiada narzędziu do formowania, więc mam górną część i dolną część z metalowym przejściem pośrodku.
Ale kiedy tworzę frakcję, daje mi to górną część i oddzielną część, podczas gdy chcę mieć je razem.
Jedynym rozwiązaniem, jakie znaleźliśmy, było wykonanie ręcznych nacięć co 4 mm na rysunku.
Podział nie jest możliwy, ponieważ daje część w dwóch częściach, jak na zdjęciu (dolna część i górna część). Chciałem jednak, aby te dwie rzeczy były razem i nie były rozłączone, dlatego chciałem zrobić plan z sekcjami.
Ale gdyby istniała funkcja powtarzania, pomogłaby mi
Miałem już okazję zrobić mniej więcej to samo z częścią, w której wszystko milimetry wymagało wycięcia, więc stworzyłem arkusz na moim rysunku z oryginalnym widokiem i widokiem przekroju z wymiarem oraz skopiowałem i wkleiłem arkusz, zmieniając za każdym razem tylko wartość pozycji cięcia