Liniowy wzór przekroju

Witam, chciałbym wiedzieć, czy w Solidworks Drawing możliwe jest wykonanie liniowego wzoru przekroju. 

Pozwólcie, że wyjaśnię: mam kawałek o długości 700 mm i moim celem jest wykonanie odcinków co 4 mm tej części. Czy istnieje funkcja taka jak w części, aby uzyskać powtórzenie liniowe.

Dziękuję za odpowiedzi udzielone w przyszłości.

Witam

Nigdy nie słyszałem o takiej funkcji w solidworks. Moim zdaniem jedynym rozwiązaniem będzie stworzenie ściegu i wykonanie powtórzeń co 4mm. Następnie będziesz musiał utworzyć każdy widok przekroju, aby pozycjonowanie było szybsze z już obecnymi punktami.

Nie rozumiem pytania?

czy chcesz kiełbasować swój pokój co X m / m?

@+

1 polubienie

Rozwiązaniem, które mogłoby być możliwe, byłoby stworzenie konfiguracji, w której przycinasz swój kawałek co 4 mm i dzielisz ten zestaw tak, aby wszystkie były obok siebie

EDIT: Ostatecznie dość niestabilne rozwiązanie, ale z drugiej strony chcesz widok przekroju 175

1 polubienie

Tak, zgadza się, potrzebuję 175 ujęć, które będą ustawiane co 4 mm.

Problem z frakcjonatorem proponowanym przez MaD polega na tym, że moja część jest częścią, która odpowiada narzędziu do formowania, więc mam górną część i dolną część z metalowym przejściem pośrodku.

Ale kiedy tworzę frakcję, daje mi to górną część i oddzielną część, podczas gdy chcę mieć je razem.

Jedynym rozwiązaniem, jakie znaleźliśmy, było wykonanie ręcznych nacięć co 4 mm na rysunku.

Pokaż nam zdjęcie tego, czego chcesz, dziękuję

Odpowiedź będzie + prosta

czy to jest coś takiego?

@+

Tak, to jest to, to jest głowa, więc jak widać, jest w dwóch częściach, ale te dwie części są wykonane w tej samej części.

capture.jpg

Podział nie jest możliwy, ponieważ daje część w dwóch częściach, jak na zdjęciu (dolna część i górna część). Chciałem jednak, aby te dwie rzeczy były razem i nie były rozłączone, dlatego chciałem zrobić plan z sekcjami.

Ale gdyby istniała funkcja powtarzania, pomogłaby mi

capture2.jpg

Witam

Głupia rzecz, ale czy myślałeś o oszczędzaniu swoich zespołów w częściach, tworzeniu plasterków z rodziną części?

Miałem już okazję zrobić mniej więcej to samo z częścią, w której wszystko milimetry wymagało wycięcia, więc stworzyłem arkusz na moim rysunku z oryginalnym widokiem i widokiem przekroju z wymiarem oraz skopiowałem i wkleiłem arkusz, zmieniając za każdym razem tylko wartość pozycji cięcia 

Mocowanie CF

coupe.zip

więc po namyśle 

Twoja część to forma

masz 3 ciała

samiec: samica; Pokój między 2

w chcesz to zachować

męski i żeński (szydło/matryca) lub wszystkie 3 części

Oto, co można zrobić za pomocą części

Więc jeśli zapiszesz swój zespół w części, powinieneś być w stanie zrobić to samo

Cięcie jest wykonywane przez powierzchnię, którą następnie pogrubiłem, aby stworzyć objętość

następnie za pomocą kombajnu do usuwania materiału OTIL i wybierz elementy, które chciałem zachować

Udało mi się ułożyć ten kawałek na kiełbasę

patrz załączony plik SW 2012

@+ ;-)

piece1_flotian_masseron1.sldprt

Witam, osobiście, na 175 cięć robię makro.

Nagraj makro i utwórz swoje pierwsze cięcie. Zakończ nagrywanie. Utwórz licznik.

Enkapsuluj kod napisany przez rejestrator makr w pętli, przesuń wartość licznika wyciętą x 4mm, utwórz nowy arkusz i dodaj do niego widok przekroju.

Nie mam komputera przed oczami, będę się dobrze bawił robiąc to dziś wieczorem, ponieważ tego typu rzeczy mogą być interesujące dla innych ludzi.

2 polubienia

@industrialcadservices

jezeli mozesz zrobic makro ok to nie ma problemu

i z góry dziękuję

Moje rozwiązanie działa bardzo dobrze, ale prawdą jest, że konfiguracja zajmuje dość dużo czasu

Mam spore doświadczenie, jak to niektórzy mówią ;-)

@Gt22: Wiem, że twoja metoda działa, to pierwszy pomysł, który przyszedł mi do głowy tak :)

Ale kiedy przeczytałam "MEP", zaczęłam płakać. Aby zrobić mep ze 175 kawałków, wolę iść spać...

Rejestrator makr jest bardzo przydatny w tym przypadku, nawet jeśli dostarczony kod jest w porządku, spełnia swoje zadanie :)

1 polubienie

Pomysł na makro wydaje mi się całkiem niezły, ale skończyło się na tym, że moje cięcia były długie, ale wykonalne :)

Wszystko, co musisz zrobić, to kliknąć rozwiązany przycisk po prawej stronie odpowiedzi, która rozwiązała Twoje pytanie

@+ ;-)

P.S. pokaż nam wynik

Pokażę ci płytki, ponieważ celem jest następnie wycięcie części za pomocą lasera