Cze wszystkim
Szukam sposobów na wykonanie antypoślizgowej powierzchni na gładkim uchwycie, która nie jest okrągła, poprzez powtórzenie wzorów do wytłoczenia lub wydrążenia
Cze wszystkim
Szukam sposobów na wykonanie antypoślizgowej powierzchni na gładkim uchwycie, która nie jest okrągła, poprzez powtórzenie wzorów do wytłoczenia lub wydrążenia
Witam @volum3d
Jest całkiem prawdopodobne, że nasi koledzy eksperci z Catia z pewnością zwrócą uwagę, że przy tak małej ilości informacji o samej rękojeści (kształt, rozmiar, materiał, rozmiar powierzchni, która ma być antypoślizgowa, kształt powierzchni itp.) wydaje się trudno powiedzieć Ci, jak postępować.
W wersji SW z 2019 roku jest to łatwe do zrobienia i prawdopodobnie również na Catii, ale myślę, że trzeba powiedzieć więcej.
Pozdrowienia
Gumowa rękojeść lufy fi 25 długość 130
Nie znam CATIA w szczegółach.
Kształt beczki jest formą obrotu, więc wykonaj powtórzenie na generatorze, a następnie okrągłe powtórzenie pierwszego. Ewentualnie wykonaj drugą serię rozłożoną w czasie, aby znajdować się w naprzemiennych rzędach.
Witam
Pytanie, które należy sobie zadać, brzmi: czy to naprawdę konieczne?
Nawet jeśli wzór, który chcesz wykonać, jest prosty, może szybko zamienić się w bałagan, jeśli powierzchnia jest złożona.
Rozmiar pliku i czas potrzebny na jego aktualizację i załadowanie zostaną rozstrzelone.
Często udaje nam się uzyskać częściowe odwzorowanie, komentarz do planu, realistyczne odwzorowanie.
Chyba że stan powierzchni jest konieczny (drukarka 3D), powiedziałbym, że lepiej uprościć swoje życie.
W przeciwnym razie, oto kilka linków do doskonałej strony prowadzonej przez PSX59 "Apprendre-la-CAO.com"
Częściowe radełkowanie w Catia V5.
CatiaV5 - Jak zrobić sieć otworów na złożonej powierzchni - (zoptymalizowane kopie)
Utwórz sieć w Catia V5 za pomocą skryptu CatVBa.
EDIT: @Zozo_mp Widziałem filmiki na temat tworzenia reliefu z tekstur w SW.
Nie, nie mamy CATIA (przynajmniej nie z modułami, które posiadam.
Dziękuję wszystkim za Wasze leady.
Do czegoś, co mi odpowiada, dotarłem korzystając ze wspomnianego powyżej samouczka "tworzenie rzeźby z opony" na stronie PSX59.
Potrzebowałem detalu, aby móc wydrukować 3D, a następnie wykonać go w wtrysku plastiku.