Powtórzenie wzoru na owalnym uchwycie

Cze wszystkim

Szukam sposobów na wykonanie antypoślizgowej powierzchni na gładkim uchwycie, która nie jest okrągła, poprzez powtórzenie wzorów do wytłoczenia lub wydrążenia

Witam @volum3d

Jest całkiem prawdopodobne, że nasi koledzy eksperci z Catia z pewnością zwrócą uwagę, że przy tak małej ilości informacji o samej rękojeści (kształt, rozmiar, materiał, rozmiar powierzchni, która ma być antypoślizgowa, kształt powierzchni itp.) wydaje się trudno powiedzieć Ci, jak postępować.

W wersji SW z 2019 roku jest to łatwe do zrobienia i prawdopodobnie również na Catii, ale myślę, że trzeba powiedzieć więcej.

Pozdrowienia

Gumowa rękojeść lufy fi 25 długość 130

Nie znam CATIA w szczegółach.

Kształt beczki jest formą obrotu, więc wykonaj powtórzenie na generatorze, a następnie okrągłe powtórzenie pierwszego. Ewentualnie wykonaj drugą serię rozłożoną w czasie, aby znajdować się w naprzemiennych rzędach.

Witam

Pytanie, które należy sobie zadać, brzmi: czy to naprawdę konieczne?

Nawet jeśli wzór, który chcesz wykonać, jest prosty, może szybko zamienić się w bałagan, jeśli powierzchnia jest złożona.

Rozmiar pliku i czas potrzebny na jego aktualizację i załadowanie zostaną rozstrzelone.

Często udaje nam się uzyskać częściowe odwzorowanie, komentarz do planu, realistyczne odwzorowanie.

Chyba że stan powierzchni jest konieczny (drukarka 3D), powiedziałbym, że lepiej uprościć swoje życie.

W przeciwnym razie, oto kilka linków do doskonałej strony prowadzonej przez PSX59 "Apprendre-la-CAO.com"

Częściowe radełkowanie w Catia V5.

CatiaV5 - Jak zrobić sieć otworów na złożonej powierzchni - (zoptymalizowane kopie)

Utwórz sieć w Catia V5 za pomocą skryptu CatVBa.

EDIT: @Zozo_mp Widziałem filmiki na temat tworzenia reliefu z tekstur w SW.

Nie, nie mamy CATIA (przynajmniej nie z modułami, które posiadam.

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za Wasze leady.

Do czegoś, co mi odpowiada, dotarłem korzystając ze wspomnianego powyżej samouczka "tworzenie rzeźby z opony" na stronie PSX59.

Potrzebowałem detalu, aby móc wydrukować 3D, a następnie wykonać go w wtrysku plastiku.

2 polubienia