Chcę wykonać powtórzenie ciała (w moim przypadku butów) po krzywej, której nie wiem, jak dostosować Mam dwa widoki z przodu i z lewej strony, aby ustawić drugą parę, próbowałem z splajnem, ale para nie jest normalna do ciała i nie osiąga pożądanej pozycji, próbowałem zniekształcić krzywą, ale funkcja już nie działa. Pracuję z SolidWorks 2023
Jeśli dobrze rozumiem, zrobiłeś już lewy but i chcesz jednocześnie zrobić symetryczny, aby mieć prawy but. A wisienką na torcie (Święty Mikołaj) jest to, że chcesz również umieścić go w miejscu znajdującym się w przestrzeni, która nie jest symetryczna do prawej stopy.
Gdybym miał rozwiązać ten problem, postępowałbym w następujący sposób. Stworzyłbym symetryczną pracę po lewej stronie w technice, która pozwala na niezależne życie między prawą a lewą stroną. Masz więc dwa niezależne obiekty, które można zaktualizować od lewej, jeśli but zostanie zmieniony.
Następnie łatwo jest ponownie przymocować nowy but do ASM, blokując go w trzech punktach na pulchnym ciele mężczyzny.
Aby było to łatwe, musisz mieć trzy ciała (3 sztuki), ciało + lewy + prawy, wszystko w asm. Chęć zrobienia wszystkiego w jednym kawałku to jak komplikowanie sobie życia za nic, zwłaszcza, że w fabryce i tak zrobią co najmniej trzy ciała.
Tak, jest to łatwiejsze, ale staram się trzymać modele w jednym pliku, ale mogę też zrobić symetrię i przesuwać ją za pomocą funkcji przesuwania powierzchni i ciał, ale chciałem nauczyć się nowej techniki, Dużo pracuję ze splajnami i nieliniowymi obiektami/objętością, więc staram się, aby etapy modelowania były łatwiejsze i szybsze.
Witam Chcesz zrobić wszystko w trybie pokojowym? Dlaczego nie? Bardzo dobrze sprawdza się przy kontrolowanej krzywej. Musisz tylko zaznaczyć odpowiednie opcje tg do krzywej, normalnej do twarzy (brzuch faceta). Ale musisz przejść przez symetrię bagażnika.