W konstrukcji przenośnika powtarzanie sterowane krzywą służy do powtarzania kubełków wzdłuż taśmy. Opcja Stałe odstępy jest włączona i ustawiana jest liczba wystąpień. A wynik, no cóż, jest taki, jak w tytule: stałe odstępy nie są! Przynajmniej nie w krzywych:
Czy ktoś ma wytłumaczenie? (Za każdym razem, gdy wymyka mi się jakaś matematyczna subtelność i ten wynik jest logiczny)
Uwaga : To samo powtórzenie z obliczonym rozstawem (długość trajektorii/liczba kubełków) daje ten sam wynik (czytaj: brak stałych odstępów na łukach), niezależnie od tego, czy długość trajektorii jest mierzona od zewnątrz, od wewnątrz czy od neutralnej linii taśmy...
Celem jest ustalenie, czy możemy ufać położeniu łyżki na krzywej, czy nie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, których możesz mi udzielić!
Jaką opcję wprowadziłeś? Tam wydaje się, że krzywa powtarzania znajduje się bardziej w środku ciężkości twojego powtarzającego się bloku. (krzywa odsunięta?) Wydaje mi się, że bawiąc się opcjami udało mi się zrobić słuszny krok. W przeciwnym razie w innym przypadku powtarzania łańcucha w montażu i to też działa dobrze. https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/c_chain_component_pattern.htm
@sbadenis : Dostępne opcje to [Stałe odstępy; Krzywa odsunięcia; Styczna do krzywej]. W moim przypadku powtarzanie łańcucha nie działa, ponieważ nie ma połączenia między powtarzającymi się kubełkami.
@FUZ3D : Rzeczywiście, powtarzanie w pomieszczeniu daje stałe odstępy. Pozwala mi to uzyskać pożądany rezultat w moim montażu dzięki zastosowaniu powtarzania sterowanego powtarzaniem.
W moim montażu umieściłem 2 powtórzenia, aby zobrazować lukę:
Na żółto: składnik, który ma zostać powtórzony;
Na zielono: Powtórzenie napędzane przez powtórzenie w pomieszczeniu;
Na czerwono: Powtórzenie sterowane krzywą w zespole;