Powtarzalność sterowana krzywą

Cze wszystkim

W funkcji "Powtarzanie sterowane  krzywą" opcja "Zmień szkic" nigdy nie jest dla mnie dostępna. Czy tak jest również w Twoim przypadku? Czy istnieje sposób, aby go aktywować?

PS: Korzystam z Solidworks 2017 Pro.

Z wyrazami szacunku.

2 polubienia

Witam

Ja też o linearnym powtarzaniu......

@+

1 polubienie

... to samo dla mnie ....

@+

po badaniach, zgodnie z Sw nie należy całkowicie wymiarować szkicu, który ma być zróżnicowany.

czy wszystko dobrze zrozumiałem

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Vary_Sketch.htm

@+

2 polubienia

+1 @ ben.13

Oczywiste jest, że jeśli szkic jest zablokowany wymiarami

Nie będzie można go zmienić, chyba że wrócisz do szkicu i zmienisz strony

Dla powtórzeń tak samo

Konieczne jest odsunięcie się na bok, pozostawiając kłodę możliwość tworzenia tych powtórzeń

Oparte na potrzebach

@+

2 polubienia

Rzeczywiście, po kilku próbach musisz zostawić pływające żebro... to, co musi się różnić.

Nigdy nie korzystałem z tej opcji! Nieźle!

Dziękuję 

@+

2 polubienia

Witam

Nie mówię o tym samym, ponieważ w 3 lub 4 wersjach można powtórzyć jedną lub więcej operacji, grając na wartościach wymiarów szkiców, na przykład aby powtórzyć 10 razy co 100 mm prostokątne cięcie 60*25, którego wymiary wahają się od -5 do -1 mm dla każdego stopnia.

Mamy więc pierwszy prostokąt o wymiarach 50*25, następnie 45*24, a następnie 40*23 .... do 10*15

Więc @akram.hedhli czego dokładnie potrzebujesz?

@+

3 polubienia

Cześć Coyote!

Dla Ciebie problem jest inny,

Musisz zaznaczyć "Instancja, aby się różnić"

(dsl, ale  mój Sw jest w języku angielskim)

a następnie klikasz wymiar, aby zmodyfikować i możesz zmienić przyrost!!

Na przykład: jeśli twoja część ma szerokość 10 mm i podasz wartość 5 mm,

Więc twoja pierwsza część będzie miała 10 mm, druga 15 mm, trzecia 20 mm itd.

Czy mam jasność? 

@+

2 polubienia

Witam

Opcja "Zmień szkic" jest możliwa tylko wtedy, gdy jako kierunek wybrano wymiar. W przypadku wybrania elementu (krawędzi, elementu szkicu,...) opcja pozostaje nieaktywna. Tak więc w funkcji "Powtórzenie sterowane krzywą" wydaje mi się normalne, że opcja pozostaje wyszarzona, ponieważ musisz wybrać element geometryczny. Myślę, że w tym przypadku należy skorzystać z funkcji (zgodnie z zaleceniami @Coyote) funkcji "Zmienne powtórzenie".

@+

3 polubienia

Witam

Dzięki @ben.13, ale nie mam problemu, inaczej bym nie zrobił obrazu ;-), chciałem tylko wyjaśnić @akram.hedli, że są dwie możliwości i żeby nam powiedział, co z nim nie działa.

@+

Cze wszystkim

Przepraszam za tę spóźnioną odpowiedź.

Rzeczywiście, czasami używam "zmiennego powtarzania", aby powtórzyć na krzywej. Minusem jest to, że ponieważ średnice otworów są zmienne, zarządzanie odstępami między wystąpieniami jest skomplikowane. To jest mój problem.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Akram.hedhli Czy możesz opublikować wizualizację tego, co chcesz zrobić? 

Oto, co w zasadzie próbuję zrobić:

Powtarzanie otworów o różnych średnicach na lewym kształcie i stałe odstępy między otworami.

visuel_1.jpg

Kolejna wizualizacja

visuel_2.jpg

Oto, co udało mi się zrobić

Nie twierdzę, że jest to najlepsza solucja, daleko od tego ;-(

ale część jest skończona ;-)

ale bez powtórzenia przez krzywą poprzez zmianę szkicu nie działa dla mnie w SW 2012

więc x okręgów ograniczonych styczną

i 2 rzędne materiału, więc 1 w płaszczyźnie odsunięcia dla zanurzenia pod kątem 45°

Wykonałem część na płasko, a następnie za pomocą zdeformowanego narzędzia: krzywa/ krzywa

zobacz mój plik SW 2012

dla lepszego zrozumienia procesu

@+ ;-)

piece_akram.hedhli.sldprt
1 polubienie

Oto, co udało mi się zrobić

Nie twierdzę, że jest to najlepsza solucja, daleko od tego ;-(

ale część jest skończona ;-)

ale bez powtórzenia przez krzywą poprzez zmianę szkicu nie działa dla mnie w SW 2012

więc x okręgów ograniczonych styczną

i 2 rzędne materiału, więc 1 w płaszczyźnie odsunięcia dla zanurzenia pod kątem 45°

Wykonałem część na płasko, a następnie za pomocą zdeformowanego narzędzia: krzywa/ krzywa

zobacz mój plik SW 2012

dla lepszego zrozumienia procesu

@+ ;-)

piece_akram.hedhli.sldprt
2 polubienia

Dziękuję gt22 za tę opinię.

Twoje rozwiązanie sprawdza się dobrze w tym przypadku, ale zgadzamy się, że nie jest to idealne rozwiązanie, ponieważ czasami mam do zarządzania kształty znacznie bardziej skomplikowane niż ten, a z funkcją deformacji w ogóle tego nie robi.

1 polubienie

Mogę panu odpowiedzieć tylko w odniesieniu do niniejszej sprawy

i tam działa moim zdaniem całkiem nieźle 

Twoje otwory nie są zdeformowane

I jest to prawie zgodne z twoim podstawowym elementem

Jeśli masz inne konkretne przypadki, możesz pokazać nam, gdzie blokujesz

i na pewno znajdziemy solucję

@+ ;-)

Czy coś takiego może spełnić Twoje oczekiwania?

test.sldprt

Czy coś takiego może spełnić Twoje oczekiwania?

Problem z twoim przewodnikiem polega na tym, że twoje otwory nie podążają za krzywizną pomieszczenia

Wszystkie są równoległe 

co nie ma miejsca w moim przykładzie

@+ ;-)

1 polubienie