Powtarzalność sterowana krzywą

==>gt22:  Nie mogę pobrać twojego pliku części.

Zrobiłem tę samą operację co Ty po mojej stronie i w przeciwieństwie do Ciebie, kolczyki dość mocno się odkształcają!! Wypróbowałem wszystkie dostępne opcje!!

GT22 rzeczywiście, otwory są zawsze równoległe, ale jak zauważa Akram.Hedhli zdeformowane rozwiązanie deformuje cały element, łącznie z otworami :/

1 polubienie

więc odpowiadając wam obojgu

Oto cięcie części, a otwory nie są zdeformowane ;-)

dam ci plik SW 2012

piece_akram.hedhli.sldprt
1 polubienie

gt22 Tysiąc przepraszam, ostatnim razem, gdy używałem tego narzędzia, wszystko było zniekształcone, dlatego 

1 polubienie

no bleme @ MaD +1

Czy udało Ci się usunąć załączony plik, a potem Akram powiedział mi, że nie może?

@+ ;-)

1 polubienie

gt22 ale jestem na SW2016 SP5

Nie mogę uzyskać tego wyniku. Dla mnie zniekształca to również kolczyki.

W przypadku twojego pliku gt22 widzimy, że jest to plik solidworks, ale kiedy chcę go pobrać, jest to zrobione jako .HTML!!!

Pokaż nam zrzut ekranu swojego menedżera funkcji, gdy zniekształcasz część, aby się wyjaśnić

Zobacz pola wyboru zakreślone na czerwono

a mój plik jest rzeczywiście natywnym plikiem solidworks SW 2012

być może nie importujesz pliku bezpośrednio w formacie SW, to od Ciebie zależy, czy zobaczysz i dowiesz się, jak to robisz.

Jeśli po prostu klikniesz na plik, powinieneś zobaczyć oprogramowanie otwarte w trybie automatycznym i zobaczyć moją część, wydaje mi się, że

to jest powód mojej prośby do @MaD

jaką masz wersję SW

@+ ;-)

Dokładnie wtedy, gdy na nią kliknę, otwiera się strona internetowa z kodem.

Jestem na SW2017. Ale nie martw się, sam odtworzę plik i ponownie wypróbuję wszystkie opcje.

get22 i MAD: Bardzo dziękuję za tę wymianę zdań.

sans_titre.png
1 polubienie

Wszystko, co musisz zrobić, to kliknąć rozwiązany przycisk po prawej stronie odpowiedzi, która rozwiązała Twoje pytanie

@+ ;-)

P.S. pokaż nam wynik

Witam

Nie mogłem znaleźć odpowiedniej odpowiedzi. Oto mój problem:

Próbuję powtórzyć wyciągnięty wzór wzdłuż spirali. Chciałbym uzyskać "ciągłą linię" łączącą wszystkie te wzorce i opanowanie tych połączeń.

Promień mojej sprężyny balansowej zaciska się od zewnątrz do wewnątrz. Myślałem, że mogę zmieniać promienie  każdego szkicu wzdłuż mojej krzywej, ale opcja jest wyszarzona. Czy używam właściwej metody? Czy możemy również zmieniać odstępy między wystąpieniami (widzę pole stałych odstępów, ale nic się nie dzieje).

Pozdrowienia

test.sldprt

Hello@FRX

Powinieneś otworzyć własny temat, a nie rozkopywać temat z 2017 roku. (proszę to zrobić)

To powiedziawszy, odpowiadając na twoje pytanie, to normalne, że nie osiągasz pożądanego rezultatu.

Rzeczywiście, od początku na rysunku 3 umieściliście łuk o nachyleniu 44.xxx° i nie umknęło Waszej uwadze, że w przypadku spirali promień zmienia się stale. Twój promień 44.55487149 jest już nieprawidłowy w następnych dwóch krokach.

Konieczne jest postępowanie w 3 krokach

1. Sama spirala
  2. Dodaj rzecz z trzema gałęziami (kaktusem)
  3. Powtórz na krzywej

W załącznikach znajdują się różne kroki!

I wow!!!! ;-)

Pozdrowienia

2020-05-02_19_33_47-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_test.sldprt.zip

Dziękujemy you@zozo_mp

Zakończę ten wątek moim pytaniem.

Rzeczywiście, pozwala to na posiadanie czystej spirali. Czy istnieje jednak sposób na zmianę odstępów między wystąpieniami i/lub wartościami szkicu?

Zdajemy sobie sprawę, że im mniejszy promień spirali, pomimo stałego cięciwy (odległości między wzorami), tym szerzej rozstawione wydają się wzory. 

Pozdrowienia

Witaj FRX

Właśnie przyjrzałem się temu bardzo szczegółowo i nie rozumiem, dlaczego następuje dryf od pierwszego zduplikowania ciała, skoro wszystkie elementy wskazują na środek spirali.

Odtworzyłem szkic, tworząc bryłę, a nie szkic złożony z trzech linii o cienkiej grubości. Zauważycie, że nawet z ciałem nic to nie zmienia.

Sprawdziłem  to na dwa sposoby: za pomocą szkicu teoretycznego i wydłużenia kaktusa za pomocą igły, która wskazuje środek spirali. (spójrz na obrazek)

To, czego nie rozumiem, to to, że od pierwszej duplikacji nie respektuje żądanego wymiaru interwału.

Próbowałem wszystkiego, nie rozumiem logiki. Próbowałem nawet ustalić liczbę wystąpień jako całkowitą podwielokrotność długości krzywej.

Poczekajmy i zobaczmy, czy któryś z naszych kolegów, bardziej utalentowany ode mnie, znajdzie wyjaśnienie lub przynajmniej wyjaśni nam logikę.

Pozdrowienia

PS: wiesz, że rozwiązane tematy są przez większość czasu nieczytane, przez silnych facetów na forum, więc jeśli nie masz żadnych innych odpowiedzi, otwórz nowy wątek

Witam jak mówi @Zozo 

otwiera kolejny wątek komunikacji

i ponownie zadaje pytanie

' Jaka jest twoja dokładna prośba?

Regularnie ćwiczyć swój utwór na = odległość?

@+