Chciałbym zrobić powtórzenie oparte na krzywej dla ogniw łańcucha, ale to nie działa i jak widać na ekranie, pochodzenie funkcji tkwi trochę w wyborach, czy istnieje sposób lub hack, aby wskazać początek mojej krzywej?
Znalazłem dwa błędy bardzo podobne do tego problemu w bazie danych SolidWorks:
Pierwsza z nich oferuje rozwiązanie:
SPR #:508101
Opis problemu:
Szyk komponentu sterowany elementem wykorzystujący wzorzec sterowany krzywą na poziomie części jako element sterujący nie lokalizuje prawidłowo komponentów, jeśli komponent w szyku jest obrócony od swojego pierwotnego położenia
Rozwiązanie: W niektórych przypadkach stwierdzono, że problem ten występuje, gdypłaszczyzna odniesienia komponentu, której wzór sterujący jest wybierany dla szyku komponentu sterowanego elementem, nie pokrywa się z płaszczyznami odniesienia złożenia. Połączenie tych płaszczyzn tak, aby były zbieżne, może obejść ten problem.
Spróbować.
W przeciwnym razie inny zgłoszony problem nie ma rozwiązania (SPR 683970):
Opis problemu:
Szyk komponentu sterowany elementem korzystający z szyku opartego na krzywej części nie pozycjonuje prawidłowo komponentu, gdy szyk sterowany krzywą części jest nachylony.
Dzięki za informacje, które przetestowałem, prostując plany, nic nawet nie zmodyfikowałem mojego szkicu, dodając linię prostą, mówiąc sobie, że może to ciąg łuków mu przeszkadzał, ale też nic :/
Edit, małe wyjaśnienie, moja sekwencja łuków została umieszczona jako trajektoria na szkicu, aby móc kontrolować całkowitą długość, nie wiem, czy to na nią wpływa, czy nie?
Zobacz załączony przykład, może będzie w stanie ci pomóc.
Służy do powtarzania knagi wzdłuż ścieżki łańcucha (modelowanie uproszczone)
Pamiętam, że musi to być krzywa, która napędza, która krzywa jest "przekonwertowanym" szkicem z następującymi opcjami: narzędzie + narzędzie splajn + dostosuj splajn + zaznacz "napraw"
Dziękuję bardzo, postępowałem w następujący sposób
Nowy szkic, w którym tworzę elementy mojego podstawowego szkicu, który jest przekształcany w trajektorię dla moich potrzeb, a następnie za pomocą narzędzia => narzędzia splajn => dostosować splajn i zaznaczyć "napraw"