Witam wszystkich i dziękuję za akceptację! Korzystam z Solidworks w dziedzinie metaloplastyki już od dobrych dziesięciu lat, a dziś natrafiam na mały problem.... Klient poprosił mnie o wykonanie załączonego wzoru (w panelach metalowych, do zamknięcia tarasu). Czy ktoś z Was ma jedno lub więcej rozwiązań, aby narysować to tak szybko i proporcjonalnie, jak to możliwe?
Bądź ostrożny, nie chcę robić rozpoznawania obrazu przez DXF lub konwerter. Wolę rysować krzywe ręcznie i dlatego rysować arkusz, a następnie wykonywać powtórzenie zgodnie z krzywą, ale z coraz mniejszą skalą powtarzania arkusza (więc tu utknąłem....) Z góry wszystkim dziękuję.
Myślałem o powtarzalności zmiennych kursów. Po prostu wykonaj to powtórzenie sterowane splajnem. Po prostu musisz zrobić raz w prawo, a raz w lewo. Możliwe jest wykonanie prawej i lewej strony w tym samym czasie (do sprawdzenia).
Z drugiej strony dla tych, którzy, tak jak ja, są w wersji sprzed 2017 roku (w tym przypadku SW2015), nie ma sposobu, aby dowiedzieć się, jak ten problem został rozwiązany.
@GT22: Proszę o małe wyjaśnienie :) (Niekoniecznie potrzebuję tej manipulacji, po prostu z ciekawości)