Odtwarzanie blachy

Dobry wieczór wszystkim

Mam arkusz półkolisty , chciałbym skopiować ten arkusz do średnicy wewnętrznej lub zewnętrznej, aby uzyskać grubszy arkusz , ten arkusz ma otwory na swoim obwodzie,  ten arkusz po utworzeniu będzie musiał być częścią bez swojego modelu?  Nie wiem jak to zrobić Wstawiam daną część ,   Dziękuję za odpowiedzi.

Marco

tole_guidage-30.sldprt

Dobry wieczór 

Nie wszyscy mamy tę samą wersję lub dziennik

więc zdjęcie byłoby mile widziane

Teraz, nie widząc niczego, chcesz grubszej blachy

Jeśli znasz właściwe referencje po stronie zewnętrznej lub wewnętrznej 

Musisz stworzyć kolejny kawałek

Aby to zrobić, po prostu utwórz powierzchnię z minimalnym odsunięciem

a następnie zagęścić do pożądanej grubości

I konwertuj na blachę 

@+

3 polubienia

Witaj gt22, próbowałem z powierzchnią offsetową, dobrze tworzy powierzchnię, ale potem nie można jej przekształcić w blachę?

Mam umieścić screeny czy to może pomóc?

capture_decran_24.png

Witam

Pogrubienie nie stanowi problemu, wystarczy zmienić grubość.

==> gięta  blacha bazowa ==> Parametr blachy ==> Sprawdź Zastąp ustawienia domyślne ==> Zmień z 2 mm na żądaną grubość ==> Sprawdź poprawność

Z drugiej strony (jeśli mogę tak powiedzieć) to właśnie powtarzanie się usuwania materiału jest problematyczne, bo zrobiłeś swój plan zbyt daleko od blachy, ale przede wszystkim sprawia, że przypominasz pień stożka, co nie jest zgodne z rzeczywistością (wszystko zależy od ostatecznej grubości (tutaj stawiam 10 mm, a to dużo).

Z drugiej strony spłaszczenie jest zgodne z rzeczywistością, na przykład w przypadku cięcia laserowego. Jeśli więc twoja blacha służy jako przewodnik w twoim asm, możesz mieć  niespodzianki, jeśli nałożysz ograniczenia na pnie stożka, a ukształtowany model nie jest zgodny z prawdziwym życiem. Ale może to nie mieć znaczenia, czy cięcie laserowe jest w porządku.

Pozdrowienia

tole_guidage_2020-09-05_10_24_14-window.jpg
3 polubienia

Witam wszystkich

dla Zozo mp celem tego manewru jest możliwość odzyskania blachy o tym samym wymiarze nacięcia, tak aby można ją było zestawić w wymiarze wewnętrznym na blasze, którą Ci przesłałem, aby móc ją dla mnie usztywnić, ponieważ moja wykrawarka nie przechodzi przez grubość 10mm, Zostanie spawany, aby utworzyć grubszy arkusz. Czy dałem się zrozumieć? Na koniec dziękuję za odpowiedzi.

Marco

Otóż nie, to nie jest jasne

Podsumujmy

1°) Chcesz pogrubić blachę  = jest to możliwe - zobacz moją poprzednią wiadomość, w której nie zmieniłem nic w Twoim pliku poza grubością!

2°) chcesz, aby był to arkusz = pozostaje arkuszem nawet po pogrubieniu! Po prostu zmień średnicę szkicu podstawowego, tak aby promień wewnętrzny lub zewnętrzny pasował do drugiej części już ukształtowanej (w zależności od tego, czy zbrojenie jest wewnątrz, czy na zewnątrz). Musisz także zmienić krok okrągłego powtórzenia (nic bardzo skomplikowanego)

3°) Pokazuję Ci również, że bez zmiany czegokolwiek w Twoim modelu możesz również mieć spłaszczenie. (patrz załącznik)!

4 °) PODSUMOWANIE: możesz mieć swoją część płasko przed zgięciem lub walcowaniem po jej ukształtowaniu, które będzie idealnie pasować do drugiej części, a to na wewnętrznej lub zewnętrznej średnicy drugiej części. Wykonujesz pierwszy element, a następnie drugi, ale przesunięty o wartość promienia wewnętrznego lub zewnętrznego

Pozdrowienia

PS: chcesz modelkę? 

tole_guidage_vue_depliee_2020-09-05_10_24_14-window.jpg
2 polubienia

@Marc

Gdybym cię zrozumiał!  ;-) Tak to powinno wyglądać ;-)

Pozdrowienia

PS 1: dziękuję za "polubienia"

PS 2:
[HS wł.]
Każda część ma 5 mm (w sumie 10 mm), ale możesz zrobić 10 mm + 10 mm pod solidworks, ale w Fab to będzie inna historia, ponieważ twoje szczeliny mają tylko 13 mm, więc jeśli gięcie na zimno = nie jest ładne lub nawet zdeformowane
[HS /wył.]

tole_guidage_en_deux_parties_-_2020-09-05_10_24_14-window.jpg

Dziękuję Zozo mp

Dobrze zrozumiałeś, że będę krokietować w kwadracie 10, tak, wiesz, że to nie jest zbyt ortodoksyjne, ale chodzi o to, że aluminiowa część jest tylko po to, aby usztywnić podstawę i dziękuję za obsługę.

Marco.