Replikowanie magazynu

Dobry wieczór drodzy przyjaciele

Mam 3 przyjaciół (murarza, elektryka i żartobliwego dysku), którzy planują założyć magazyn..... I jakby przypadkiem poprosił mnie, żebym zrobił im plany budynku...

Czy masz jakieś informacje, które mógłbyś mi udzielić na temat metody realizacji tych schematów. A żeby popchnąć imadło, naprawdę chcę to zrobić pod SW 2014 (tylko po to, żeby ubrudzić sobie ręce) 

Myślałem o wykonaniu części na płytę, następnie sklejeniu 3D dla belek SB, które tworzą konstrukcję, a na koniec sklejeniu arkuszy na zespole w całości.

Wiem, jak budować maszyny, zajmować się montażem mechanicznym... ale teraz czuję się figlarnie 

Dobry wieczór

Nie widzę, jakiej pomocy powinieneś potrzebować, wiesz, jak korzystać z oprogramowania, więc nie wydaje się to zbyt skomplikowane, z drugiej strony jest to dobre wyzwanie, jeśli nie jest poufne, fajnie byłoby umieścić wynik na forum!

1 polubienie

Bardziej martwi mnie realny efekt, na przykład gdzie znaleźć blachy? (z wyjątkiem Bricotruc lol) 

Jeśli masz jakieś linki do materiałów lub co ma wspólnego z szopami, drzwiami, algeco, tak wieloma małymi bibliotekami, które mogłyby uprościć moje życie (odważny, ale nie lekkomyślny)

Witam @SEPM

Zobacz załączone linki

https://grabcad.com/library/steel-hangar-1

http://amsections.arcelormittal.com//fileadmin/redaction/4-Library/2-Steel_research_reports/1-Steel_structures_EC/ESE/ESE_Strategies_Report_FR.pdf

http://www4.ac-nancy-metz.fr/echanges-pedagogiques-btp/?q=node/253

http://www.constructalia.com/francais/design_software/logiciels_pour_le_calcul_et_le_dimensionnement_de_structures_en_acier

Z tymi  referencjami powinieneś sobie poradzić, 

dla budynków do wykonania

- panel 3D 

- budowa gospodarstwa rolnego

- Konstrukcja legarów

- prześcieradła prążkowane

Mam nadzieję, że niektóre z twoich problemów zostaną rozwiązane

@+ ;-)

Witam

Nie ma nic lepszego niż Grabcad do znajdowania plików 3D wszystkiego i wszystkiego.

W przypadku rysunku budynku 3D na pewno będzie realistyczne, ale myślę, że plan 2D będzie znacznie bardziej użyteczny.

W przeciwnym razie praca w duecie z przyjacielem murarzem wydaje się być najlepszą rzeczą z technicznego punktu widzenia.

Poza pracą rysuję dużo ram, a pomoc stolarza jest zawsze plusem, nic nie zastąpi doświadczenia.

W przeciwnym razie bardzo fajny projekt, który należy śledzić, jeśli to możliwe.

Szybkie pytanie: kto będzie ubiegał się o pozwolenie na budowę? Jeśli tak jest, wrócę do mojego pomysłu na 2D (być może połączenie z 3D).

Powodzenia :)

3 polubienia

Witam

Nie jestem tylko pewien, czy dobrze zrozumiałem: projektujesz istniejący budynek, czy tworzysz od zera?

Jeśli chodzi o odtworzenie istniejącego, z kilkoma ankietami, nie powinno to stanowić żadnego problemu. Jeśli wszystko musi być stworzone, metody montażu i projektowania ramy stalowej mogą być zupełnie inne niż w przypadku maszyny.

Z drugiej strony, z mojego punktu widzenia, duża zmiana będzie prawdopodobnie raczej na poziomie obliczeń, które są dość szczegółowe, ponieważ konieczne jest w szczególności uwzględnienie warunków zewnętrznych przy wielu kombinacjach. Jeśli nie masz kogoś, kto jest przyzwyczajony do tego rodzaju obliczeń lub dostosowanego oprogramowania (typu robota), może to szybko stać się kłopotliwe...

W przypadku arkuszy pomyśl o teksturze, ponieważ jeśli budynek jest wykonany z blachy falistej i wszystkie są reprezentowane tak tak tak rozmiar końcowego pliku.

5 polubień

Jeśli budynek istnieje, najprostszym sposobem jest wykonanie wszystkich wymiarów za pomocą lasera i narysowanie budynku w objętości, pozostaje tylko pobrać elementy wnętrza (meble itp.), aby wykonać ścianki działowe itp. Możesz dodać oświetlenie i wykonać renderingi, aby zobaczyć obszary itp.

Jeśli cały budynek nie został dotknięty, nie ma potrzeby uzyskiwania pozwolenia na budowę (i tak zapytaj)

Powodzenia dla reszty

Denis

1 polubienie

Myślę, że jeśli jest płyta, słupki i dach, to nie może być żadnej istniejącej :)

Edit: Hej no no nie, to istnieje :D

Witam

Dziękuję za odpowiedzi, a w szczególności za linki od Gt22 (kto pierwszy odpowiada na linki, więc zaznaczasz to jako odpowiedź)

Dla budynku jest to istnienie... Jest to szopa z blachą i całkowicie pustą ramą belki SB. 

Pomysł polega na założeniu garażu samochodowego z warsztatem, biurem i salonem wystawowym (stąd instalator świateł "disc jockey" lol)

Celem 3D jest powrót do 2D w przekroju (tak to zrobiłem dla mojego domu) i możliwość zaprezentowania projektu klientowi końcowemu.

@Jose/@Dupusel, uważam, że konieczne będzie uzyskanie pozwolenia, ponieważ konieczne będzie dodanie otworów, takich jak duże drzwi i okna

To nie jest zezwolenie, ponieważ istnieje, ale zmiana użytkowania, zobacz link

http://www.extranet.nouveaupermisdeconstruire.gouv.fr/2-1-02-le-changement-de-a1272.html

Uważaj, aby nie wpaść w pułapkę budynków użyteczności publicznej (lokali otwartych dla publiczności), tam zasady są surowe 

nie być w środku..... Staraj się zachować istniejący (wygląd zewnętrzny) w jak największym stopniu, jeśli ten istniejący jest zamknięty

Zrobiłem kilka zdjęć i opublikowałem je 

@+ ;-)

@Gt22 wiem o czym mówisz, w młodości brałem udział w tworzeniu dyskoteki więc zasady bezpiecznego przejścia elektrycznego itp.... Zjadłem dobrą kolację (na przykład przecięcie staromodnego kamiennego muru, ponieważ brakuje 5 cm przejścia dla wózka inwalidzkiego)

1 polubienie