Mam 3 przyjaciół (murarza, elektryka i żartobliwego dysku), którzy planują założyć magazyn..... I jakby przypadkiem poprosił mnie, żebym zrobił im plany budynku...
Czy masz jakieś informacje, które mógłbyś mi udzielić na temat metody realizacji tych schematów. A żeby popchnąć imadło, naprawdę chcę to zrobić pod SW 2014 (tylko po to, żeby ubrudzić sobie ręce)
Myślałem o wykonaniu części na płytę, następnie sklejeniu 3D dla belek SB, które tworzą konstrukcję, a na koniec sklejeniu arkuszy na zespole w całości.
Wiem, jak budować maszyny, zajmować się montażem mechanicznym... ale teraz czuję się figlarnie
Nie widzę, jakiej pomocy powinieneś potrzebować, wiesz, jak korzystać z oprogramowania, więc nie wydaje się to zbyt skomplikowane, z drugiej strony jest to dobre wyzwanie, jeśli nie jest poufne, fajnie byłoby umieścić wynik na forum!
Bardziej martwi mnie realny efekt, na przykład gdzie znaleźć blachy? (z wyjątkiem Bricotruc lol)
Jeśli masz jakieś linki do materiałów lub co ma wspólnego z szopami, drzwiami, algeco, tak wieloma małymi bibliotekami, które mogłyby uprościć moje życie (odważny, ale nie lekkomyślny)
Nie jestem tylko pewien, czy dobrze zrozumiałem: projektujesz istniejący budynek, czy tworzysz od zera?
Jeśli chodzi o odtworzenie istniejącego, z kilkoma ankietami, nie powinno to stanowić żadnego problemu. Jeśli wszystko musi być stworzone, metody montażu i projektowania ramy stalowej mogą być zupełnie inne niż w przypadku maszyny.
Z drugiej strony, z mojego punktu widzenia, duża zmiana będzie prawdopodobnie raczej na poziomie obliczeń, które są dość szczegółowe, ponieważ konieczne jest w szczególności uwzględnienie warunków zewnętrznych przy wielu kombinacjach. Jeśli nie masz kogoś, kto jest przyzwyczajony do tego rodzaju obliczeń lub dostosowanego oprogramowania (typu robota), może to szybko stać się kłopotliwe...
W przypadku arkuszy pomyśl o teksturze, ponieważ jeśli budynek jest wykonany z blachy falistej i wszystkie są reprezentowane tak tak tak rozmiar końcowego pliku.
Jeśli budynek istnieje, najprostszym sposobem jest wykonanie wszystkich wymiarów za pomocą lasera i narysowanie budynku w objętości, pozostaje tylko pobrać elementy wnętrza (meble itp.), aby wykonać ścianki działowe itp. Możesz dodać oświetlenie i wykonać renderingi, aby zobaczyć obszary itp.
Jeśli cały budynek nie został dotknięty, nie ma potrzeby uzyskiwania pozwolenia na budowę (i tak zapytaj)
@Gt22 wiem o czym mówisz, w młodości brałem udział w tworzeniu dyskoteki więc zasady bezpiecznego przejścia elektrycznego itp.... Zjadłem dobrą kolację (na przykład przecięcie staromodnego kamiennego muru, ponieważ brakuje 5 cm przejścia dla wózka inwalidzkiego)