Witam wszystkich, proszę o pomoc, ponieważ nie mogę umieścić mojego O-ringu w obudowie, patrz zdjęcie na SolidWorks, czy macie rozwiązanie, dziękuję. To na pewno banalne, ale skoro zmagam się z tym od kilku godzin...., dopiero zaczynam, dziękuję.
Czy próbowałeś ze swoimi planami, czy możesz również użyć swoich szkiców. Zaokrąglenie złącza i zaokrąglenie usuwania materiału, w którym złącze musi być umieszczone.
Jak mówi ac cobra, powinna wystarczyć zbieżność między 2 środkowymi płaszczyznami 2 części (lub innymi płaszczyznami w zależności od tego, jak zostały narysowane) i koncentryczność między szkicem usuwania materiału a tym, który posłużył jako trajektoria dla skanu stawu
Dziękuję, to dobrze, zbieżność między osią budowy dwóch elementów i to samo z punktem początkowym.
Jednak to jest to, czego próbowałem wczoraj, nie rozumiem, musiałem gdzieś popełnić błąd w obsłudze. Najważniejsze, że teraz idę do przodu. Dziękuję za pomoc.
Na górze strony dodaliśmy przycisk "Potrzebujesz pomocy?" z 3 filmami, aby dobrze wykorzystać sekcje "FORUM" i "SAMOUCZEK". Zapraszam do ich oglądania.
Na zakończenie znalazłem inne rozwiązanie, jeszcze prostsze i z jednym ograniczeniem.
W celu umieszczenia pierścienia uszczelniającego o przekroju okrągłym tworzę punkt odniesienia na części, w której znajduje się rowek (zakładka geometria odniesienia / punkt), którego używam do naprężenia, biorąc początek pierścienia uszczelniającego o przekroju okrągłym, tak aby uszczelka była wyśrodkowana i we właściwym miejscu bez wykonywania dalszych manipulacji.
Oprócz odpowiedzi gt22 i Twojego ostatniego komentarza, oto propozycja.
Wiązanie koincydencji Pt/Pt blokuje 3 stopnie swobody w translacji, ale nie ma stopnia swobody w obrocie, więc masz przegub kulowy, dlatego jesteś zmuszony dodać co najmniej jedno ograniczenie między osiami (ale znowu twoje połączenie może nadal obracać się w swojej obudowie wokół osi!).
W większości przypadków nie zawsze można polegać na 2 punktach początkowych przy ustawianiu złącza w rowku. W takim przypadku można użyć końca linii konstrukcyjnej w szkicu rowka, który jest wymiarowany względem początku układu współrzędnych. W ten sposób możesz poradzić sobie z negatywną oceną pozycjonowania. Lub skorzystaj z planów zgodnie z sugestią Huberta.
Tak, widziałem to po odpowiedzi gt22 (dwa obowiązkowe ograniczenia). W porządku, stałem się profesjonalistą w ;) umieszczania O-ringów.
Zwracam też uwagę na koniec linii konstrukcyjnej, ale wolę stworzenie punktu odniesienia, jest prostsze, ale na pewno posłuży mi do innych ograniczeń.
Skoro już przy tym jestem, wiesz, jak wyświetlić tylko linię konstrukcyjną części, ponieważ gdy jest wiele części, linie znajdują się jedna na drugiej z wieloma częściami w zespole i nie jest praktyczne dokonywanie wyboru wiązań.
W Twoim interesie i w interesie społeczności najlepiej jest zadać jedno pytanie na post. Ponieważ w Twoim przypadku na Twoje pierwsze pytanie została już udzielona odpowiedź rozwiązująca Twój problem, więc drugie się nie pojawi (chyba że użytkownik otworzy Twoje pierwsze pytanie). I tak Twoje 2 pytanie pójdzie na bok i nie będzie w stanie pomóc innym zainteresowanym użytkownikom!
Aby odpowiedzieć na to pytanie, możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy nakładające się linie i wybrać "Wybierz inne". Następnie SOLIDWORKS proponuje użytkownikowi wybranie żądanego elementu w oknie. Działa również dla elementów (powierzchni, krawędzi, wierzchołków,...) obiektów, które są ukryte przez inne itp.
Dziękuję, bardzo praktyczna ta kolejność, przyda się również wewnętrznie częściom. Rozumiem ale to nie o to chodzi, bo denerwowało mnie jak chciałem dobrać osie konstrukcyjne do ułożenia przegubu więc jeśli ktoś trafi na ten temat i ma ten sam problem to powinno mu pomóc.