Rozdzielczość przekroju poprzecznego SLDDRW

Witam

Regularnie pracujemy na plikach, które są nieco duże (20 / 25000kb), a podczas rysowania jest to bardzo skomplikowane do przeprowadzenia... FILIŻANKA!!  

Czas wyświetlania> 10 minut, a nawet niemożliwy.

Pracuję na stacji roboczej HP Z4 G4 / 16GB RAM / Windows 10 pro

Spróbowałem, po zrobieniu "pack & go" pliku, aby repatriować wszystkie szczegóły z tego samego folderu na dysku "C"...

Otwarty: "złożony tryb montażu" 

Jakie rozwiązania stosujesz, aby uniknąć tego typu problemów? 

Znaleźliśmy rozwiązanie,  dodatkowe stanowisko w biurze projektowym i zaczynamy cięcie i robimy na nim duże ujęcia, więc zaczynamy cięcie i wracamy 30 minut później!

Niestety, taka jest rzeczywistość na dużych złożeniach, skomplikowane jest wykonanie rysunków, a w szczególności widoków przekrojów...

1 polubienie

GLUPS!!

Mam nadzieję, że nie jest to jedyna możliwa odpowiedź.... Używałem innego podobnego oprogramowania przez 10 lat do wykonywania tej samej pracy i nie miałem tego typu problemu. Kiedy patrzę na dema SW 2019, zadaję sobie pytania... Z ilu KB składa się złożony zestaw?

Dla mnie to nie waga montażu sprawia, że jest ciężki, ale to, co go składa.

Mogę mieć zespół złożony z 4 innych zespołów, więc to małe ograniczenie, ale w każdym z tych zespołów ciężkie części, takie jak siatka druciana z powtórzeniami, blacha z mnóstwem otworów lub po prostu duża liczba części lub gorzej części powierzchniowe, które je tną, w ogóle ich nie lubią.

A ten zespół, który nie jest ciężki pod względem wagi 4 wiązań i 4 odniesień, jest nadal bardzo ciężki w obróbce dla solidworks, zwłaszcza podczas cięcia.

Z drugiej strony, skomplikowany montaż, o którym zapomniałem, uważam, że jest jeszcze wolniejszy w obróbce. Otwarcie jest na pewno szybsze, ale uważam, że czas zaoszczędzony podczas otwarcia szybko traci się na większą powolność, więc otwieram wszystko w rozdzielczości. Przy składach składających się z ponad 10000 komponentów czasami stąd dostępny dodatkowy komputer ...

Dziękuję za te uwagi.

Właśnie uruchomiłem ""ocena wydajności" __> całkowita liczba komponentów: 671 (?)

Biegałem na innym komputerze, kubek się kręci, obraca, kręci, ale bez przekonującego wyniku.

Powinniśmy podać cały wynik, liczba ciał jest jeszcze bardziej znacząca.

Ale jeśli problem pojawia się tylko przy 671 komponentach (nawet jeśli są to na przykład powtarzające się wiele razy), wolałbym zobaczyć problem z komponentem, który jest na powierzchni.

3 polubienia

Okej, ale nie używamy części, które są tworzone na powierzchni.

Przepraszam 

W podzespołach znajdują się części w PRT firmy STP. a zatem na powierzchni. Wprowadzę kilka zmian, aby sprawdzić, czy to jest powód.

1 polubienie

Witam

mieliśmy też sporo problemów z rysowaniem (tworzenie przekrojów / konwersja do DWG....) na stosunkowo ciężkich plikach ASM (4000 komponentów / 7000 brył / sto wiązań).

Po fali testów okazało się, że aby zaoszczędzić czas na rysunkach, konieczne było opanowanie projektu od momentu powstania części , na przykład:

- Brak powierzchni

- Brak lub bardzo mało odniesień zewnętrznych

- Brak użycia zaimportowanych plików (np. silnika), a raczej odtworzenie modelu w wersji "lite"

- Ograniczenie konfiguracji, użycie stanów wyświetlania zamiast nich

Wszystko to w celu zmniejszenia rozmiaru i zasobów wymaganych do wyświetlenia/zrekonstruowania każdej części lub zespołu przez oprogramowanie.

Dla przypomnienia, na tym samym montażu, jednym surowym, tak jak go zaprojektowaliśmy, a drugim z modyfikacjami opisanymi w części powyżej, zyski na rysunku były znaczne: 70% zaoszczędzonego czasu! (Tworzenie przekroju / konwersja do DWG).

4 polubienia

Witam

W naszej firmie wykonujemy przepompownie rur HDPE.

Przez długi czas starałem się zrobić przekrojowy widok tylko niektórych elementów...

Visiativ znalazł dla mnie całkiem dobre rozwiązanie: użyj konfiguracji.

Ponieważ więc każdą część mojej biblioteki którą musiałbym zobaczyć w celu wycięcia, mam następujące konfiguracje:

• > Kompleksowość
    • > CFace
    • > CGauche
    • > CDroite
    • > CFond
    • > CDessus
    • > CDessous
  • > 3D CFace (bardziej graficzny niż prosty CFace)

Każdy zestaw ma również tę samą listę konfiguracji. Po skonfigurowaniu działa idealnie.

Mam nadzieję, że to ci pomoże

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Postępuję w ten sposób, a następnie nagrywam tę część poza montażem. Tworząc część zespołu i dzięki takiemu sposobowi wykonania, część utrzymuje połączenie ze złożeniem. Jeśli edytujesz część w zespole, część, którą z niej utworzyłeś, będzie podążać... Dzięki temu łatwiej jest wykonać cięcia części niż dużego zespołu.

1 polubienie

Witam

Próbowałem maksymalnie zmniejszyć  ilość plików zawierających powierzchnię, ale problem nadal występuje...

Dodatkowo korzystam z elementów bazy danych (Łożyska, Motoryzacja) z plików krokowych i rozwiązanych częściowo, a więc w powierzchni.

2 punkty zaskakują mnie również, gdy chcę stworzyć cięcie:

1: kiedy umieszczam kubek i przed walidacją, widok jest umieszczony poprawnie. Ale kiedy sprawdzam poprawność, definicja zapętla się i szuka w nieskończoność.

2d: jeśli na widoku elewacji (odpowiadającym żądanemu przekrojowi) utworzę przekrój lokalny, to działa...

W przyszłości zdecydujemy się na rozwiązanie stosowane przez Drix49 , ale nie jestem przekonany do systemu i mam wrażenie, że mało kto robi plany z widokami przekrojowymi.