Witam
Moje pytanie dotyczy tego, jak przywrócić sejf i jego dane po awarii dysku twardego lub usunięciu danych.
W firmie, w której obecnie pracuję, do zarządzania naszymi danymi SolidWorks korzystamy z rozwiązania Enterprise PDM. Skarbiec znajduje się na określonym komputerze, który działa jako serwer danych. Kopia zapasowa dysku twardego zawierającego magazyn jest regularnie automatycznie tworzona na innym serwerze w innym biurze.
Mój szef zadał mi pytanie, na które nie potrafiłem odpowiedzieć z całą pewnością, ale jestem pewien, że możesz mnie oświecić!
- Co by się stało, gdyby dysk twardy bagażnika uległ "awarii"? Czy możemy po prostu wziąć zapasowy dysk twardy i zamontować go na serwerze skarbca?
- Jeśli pliki SolidWorks zostały przypadkowo usunięte, czy można je po prostu odzyskać za pomocą zwykłej pamięci USB i umieścić z powrotem w przechowalni?
- Czy pliki są w jakiś sposób "zamrożone"?
Krótko mówiąc, są to pytania, na które trudno jest odpowiedzieć osobie niebędącej informatykiem, takiej jak ja.
Moje badania i obserwacje skłaniają mnie do przekonania, że:
- Pliki SolidWorks są zapisywane w przechowalni z szesnastkowym "kodowaniem", które nie pozwala mi zidentyfikować, a w konsekwencji skopiować/wkleić określonych plików, które zniknęłyby z serwera.
- Baza danych SQL, która działa za Enterprise PDM, prawdopodobnie nie obsługiwałaby czystej wymiany dysku twardego w przypadku awarii.
Czy możesz potwierdzić (lub nie...) moje pierwsze pomysły i podzielić się swoją wiedzą, abym mógł poprawnie odpowiedzieć mojemu szefowi?
Z góry dzięki!