Przywracanie repozytorium po awarii dysku twardego repozytorium

Witam

Moje pytanie dotyczy tego, jak przywrócić sejf i jego dane po awarii dysku twardego lub usunięciu danych.

W firmie, w której obecnie pracuję, do zarządzania naszymi danymi SolidWorks korzystamy z rozwiązania Enterprise PDM. Skarbiec znajduje się na określonym komputerze, który działa jako serwer danych. Kopia zapasowa dysku twardego zawierającego magazyn jest regularnie automatycznie tworzona na innym serwerze w innym biurze.

Mój szef zadał mi pytanie, na które nie potrafiłem odpowiedzieć z całą pewnością, ale jestem pewien, że możesz mnie oświecić!

- Co by się stało, gdyby dysk twardy bagażnika uległ "awarii"? Czy możemy po prostu wziąć zapasowy dysk twardy i zamontować go na serwerze skarbca?

- Jeśli pliki SolidWorks zostały przypadkowo usunięte, czy można je po prostu odzyskać za pomocą zwykłej pamięci USB i umieścić z powrotem w przechowalni?

- Czy pliki są w jakiś sposób "zamrożone"?

Krótko mówiąc, są to pytania, na które trudno jest odpowiedzieć osobie niebędącej informatykiem, takiej jak ja.

Moje badania i obserwacje skłaniają mnie do przekonania, że:

- Pliki SolidWorks są zapisywane w przechowalni z szesnastkowym "kodowaniem", które nie pozwala mi zidentyfikować, a w konsekwencji skopiować/wkleić określonych plików, które zniknęłyby z serwera.

- Baza danych SQL, która działa za Enterprise PDM, prawdopodobnie nie obsługiwałaby czystej wymiany dysku twardego w przypadku awarii.

Czy możesz potwierdzić (lub nie...) moje pierwsze pomysły i podzielić się swoją wiedzą, abym mógł poprawnie odpowiedzieć mojemu szefowi?

Z góry dzięki! 

Witam

Architektura sieci powinna obejmować system tworzenia kopii zapasowych serwera, który tworzy obraz dysku i kopię zapasową bazy danych.

Jeśli dysk twardy ulegnie awarii, musisz ponownie zamontować serwer i użyć obrazu dysku kopii zapasowej...

3 polubienia

A co, jeśli chodzi tylko o odzyskanie kilku konkretnych plików w badaniu?

Cze wszystkim!

Mały poniedziałkowy poranek w górę... Odpowiedzi na różne pytania?

Z góry dziękuję ;-)

Błazen wokół dysku kopii zapasowej

A tego klauna wsadziłeś do bagażnika

i wszystko wróci do normy

Jeśli PDM tworzy odwołania do folderów, musi istnieć odpowiednie kodowanie

@+ ;-)

Dziękuję za odpowiedź GT22.

To powiedziawszy, jak powiedziałem w mojej pierwotnej wiadomości, nie jestem informatykiem i i tak nie mam kontroli nad żadną fizyczną architekturą. Najlepsze, co mogę zrobić dla "klauna", o którym mówisz, to przeszczepić mojemu kelnerowi czerwony nos i duże buty!! ;-)

Żarty na bok (mam nadzieję, że nie odebrałeś tego źle...), myślę, że rozumiem, co mi mówisz. Wydaje mi się, że w komputerze serwerowym jest już uchwyt RAID zawierający magistralę PDM , ale to nie jest moje pytanie. Bardziej pragmatycznie, czy mogę jutro udać się do komputera kopii zapasowej w biurze szefa i odzyskać pliki solidworks, które mogły zostać usunięte z sejfu za pomocą klucza USB?

Jeśli nie masz kontroli nad architekturą fizyczną, może to być skomplikowane.

Minimum to rzeczywiście to, że serwer jest w RAID1. W przypadku awarii dysku system kontynuuje pracę, a uszkodzony dysk można wymienić.

W przypadku naprawdę głębokiego krachu, jak powiedział Remrem, po naprawieniu fizycznego problemu, odrzucamy zapis.

Aby odzyskać brakujący plik, lepiej jest zapewnić system koszy na poziomie EPDM. Wstrzyknięcie pliku z powrotem do bazy danych nie sprawi, że będzie on dostępny, podobnie jak nie będzie już istniał na poziomie EPDM. Jeśli plik został usunięty bez przejścia przez EPDM, oznacza to problem z regułami dostępu do pliku (przeciętny użytkownik nie powinien być w stanie tego zrobić).

3 polubienia

Dziękuję Steffeno!

Teraz bardziej mnie to oświeca, nawet jeśli nie znam typu skonfigurowanej macierzy RAID.

Co więcej, właśnie znalazłem ten system "Kosza" we właściwościach folderów w skarbcu.

--> Kliknij prawym przyciskiem myszy folder \ Właściwości ......    Karta Elementy usunięte

Z tej lokalizacji można przywrócić usunięte pliki.

Bardzo dobre pytanie.

O ile moja baza danych SQL i mój skarbiec plików są archiwizowane za pomocą naszych narzędzi do zarządzania (jesteśmy na dość silnym systemie zwirtualizowanym), jestem zainteresowany tym, jak ponownie zamontować uszkodzoną bazę danych SQL lub serwer archiwum.

Jeśli ktokolwiek kiedykolwiek dokonywał manipulacji na serwerze SQL i/lub serwerze archiwum, jestem ciekaw, jak to wygląda w prawdziwym życiu.

Nie robiąc tego, wyobrażam sobie, że tego rodzaju manipulacja może bardzo szybko stać się problemem (zwłaszcza jeśli występuje niewielka desynchronizacja czasowa między czasami kopii zapasowych i archiwów SQL)