Cze wszystkim
Mam problem z symulacją sldw, który musi pochodzić ode mnie i nie mogę znaleźć sztuczki.
Kiedy używam moich exceli rozmiarowych (belka w 2 prostych podporach z siłą punktową), kiedy analizuję HEA600 na rozpiętości 18,5 m z siłą punktową 5,5 T w środku, znajduję ~ 24,5 mm ugięcia, wynik znaleziony w oprogramowaniu PSL CTICM, mówię sobie, że wynik jest dość wiarygodny.
Na Solidworks simu, biorąc uproszczenie belki z jednej strony stałym połączeniem, a z drugiej połączeniem zgodnie z geometrią odniesienia, aby pozostawić swobodny obrót i przesunięcie w osi belki, lub nawet przełączając się na wolumetryczne, natrafiam na 34mm ugięcia przy tych samych danych.
Czy ktoś ma pojęcie, skąd może pochodzić ta duża luka?
Dziękuję
1 polubienie
Witam @Jwunder
W symulacji wszystko zależy od parametrów, a zwłaszcza od tego, czy belka jest w pojedynczej podporze, czy z innym rodzajem zakotwienia.
Innymi słowy, musisz określić "proste podpory" i czy jesteś w trybie belki czy objętości?
Sugeruję, abyś zamieścił swój utwór lub przynajmniej zdjęcie ustawień symulacji.
Pozdrowienia
3 polubienia
Witam
Nie jest tak łatwo zamodelować belkę na 2 podporach w sekcji Symulacja.
Najprostszym sposobem, aby to zrobić, jest zablokowanie ruchu krawędzi po pierwszej stronie belki (ale nie obrotu wokół tej krawędzi).
Z drugiej strony trzeba powiedzieć, że krawędź znajduje się na płaszczyźnie (co pozwala tej krawędzi zbliżyć się do pierwszej z powodu wygięcia belki, ale blokuje przemieszczenia pionowe).
Przy tych warunkach brzegowych obliczenia ES powinny pokrywać się z teorią
1 polubienie