Ponowne łączenie zespołu z rysunkiem

Witam

Na co dzień pracuję na CATIA V5  w pracy, ale w ramach projektu szkolnego muszę korzystać z CREO (oprogramowania, którego nie opanowuję).

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe było przywrócenie iien między samolotem a zespołem? Rzeczywiście, zmieniłem nazwę mojego zespołu (i usunąłem starą wersję), nie robiąc tego samego z moim rysunkiem, więc otwieram rysunek, ale nie mogę znaleźć pliku źródłowego... (logiczne)

Czy mogę połączyć rysunek ze złożeniem o zmienionej nazwie?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Dobry wieczór, tu pewnie jest odpowiedź:

http://www.beta.lynkoa.com/forum/cao/creo-gestion-des-liens-d-assemblages

Wydaje mi się (a biorę dużo rękawiczek, ponieważ minęło trochę czasu, odkąd ich używałem), że nie można połączyć płaszczyzny z 3D, gdy połączenie jest zerwane.

Właśnie dlatego musisz przejść przez menu plików "zmień nazwę pliku" (lub coś w tym stylu), jeśli chcesz zrobić tego rodzaju rzeczy. A w każdym razie miej plan otwarcia obok. Zastanawiam się nawet, czy nie powinieneś zmienić nazwy planu tak, aby link został zachowany z montażem... Krótko mówiąc, nie jest to najłatwiejsze^^

Dam ci pomoc PTC w tej sprawie. Punkt 7 między innymi może pomóc Ci w Twoich zmartwieniach... nawet jeśli obawiam się, że będziesz musiał zacząć proces od początku.

http://help.ptc.com/creo_hc/creo30_pma_hc/french/index.html#page/pma/assembly/asm_one_sub/To_Rename_an_Assembly_Component.html

"Informacje" u dołu strony może również pomóc Ci zobaczyć, jak to działa

Tak, jest to możliwe.

1 - Próbujesz otworzyć plan, umieści on komunikat i zapiszesz nazwę zespołu, którego nie może znaleźć

2 — Zmieniasz nazwę zestawu na tę nazwę

3 - Otwierasz rysunek i jest dobrze

Aby bez problemu zmienić nazwę zestawu:

1 - Otwierasz zespół

2 - Otwierasz rysunek

3 — Zmieniasz nazwę zespołu

4 - Opcjonalnie: Zmieniasz nazwę rysunku na taką samą nazwę jak zespół

(Istnieje wiele zalet posiadania nazw rysunków identycznych z częściami lub zespołami podczas kopiowania)

5 - Zapisujesz zespół ORAZ rysunek

S.B

1 polubienie

@s.b Myślałem, że przez cały ten czas brakowało mi prostego rozwiązania, przestraszyłeś mnie. (w rodzaju SolidWorks i wskazujesz na nowy montaż i jest dobry).

W rzeczywistości wracasz do oryginalnej nazwy, a następnie ponownie zmieniasz nazwę, tym razem nie zapominając otworzyć planu^^

2 polubienia

@coin37coin, Tak, to dobre podsumowanie.

Właśnie opisałem wszystkie kroki

S.B

1 polubienie