Stworzyłem półkę na rury 40x40x2 w konstrukcji spawanej, mówiąc prościej mówiąc gdy dodaję zestawienie materiałów na moim rysunku chciałbym mieć te dane, ale mam tylko typ rury, czyli rurę kwadratową NF EN 10219, (biblioteka profili spawanych mechanicznie , które stworzyłem, aby nauczyć się korzystać z solidworks).
Czy możliwe jest pobranie nominalnych wymiarów rur w zestawieniu materiałów? Po sformatowaniu nomenklatury, jak zachować to formatowanie na następny raz.
na swoim mechanicznie spawanym profilu rury, musisz zmodyfikować właściwość, która dzisiaj mówi Ci "Rura NF... " Aby napisać "Rura 40x40x2" i zapisać. Następnym razem, gdy użyjesz tego profilu, w konstrukcji spawanej, tekst będzie dobry.
Jeśli dobrze zrozumiałem, muszę otworzyć^właściwości rury spawanej mechanicznie i zmodyfikować ją zgodnie z tym, co chcę. Ale jeśli zmienię typ profilu dla tej półki, na przykład przejdę na 50x50x2, wartość pozostanie w 40x40x2, prawda? albo się mylę.
Cóż, nie znam twojego poziomu, więc postaram się być kompletny.
Po przejściu do modułu spoiny i wybraniu rozmiaru należy użyć szkicu profilu rury. Ten szkic jest przechowywany w określonym pliku. Wszystkie te pliki są przechowywane w architekturze folderów, którą można zlokalizować, przechodząc z Narzędzia/Opcje/Lokalizacja pliku/Spawane profile konstrukcyjne.
W osobnej bibliotece każdy plik profilu rury ma poprawnie wypełnioną właściwość opisu.
Więc jeśli wykonujesz swoją część w formacie 40x40x2, nomenklatura wyświetla ten rozmiar. Jeśli wrócisz do 3D i wybierzesz rozmiar rury 50x50x2, BOM zostanie zaktualizowany automatycznie.
Wróciłem do biblioteki profili i zrobiłem właściwość profilu, a właściwość opisu mam poprawnie wypełnioną, a mianowicie rurę kwadratową 40x40x2, dlatego nie rozumiem, że w nomenklaturze jest to oznaczone rura kwadratowa NF EN 10219
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz zrobić listę przepływu wszystkich swoich rurek.
Dostępnych jest kilka rozwiązań.
Ten, który próbujesz, ale musiałbyś połączyć swój "skonfigurowany profil" z Excelem. Ten samouczek wyjaśnia to wszystko szczegółowo. Bądź ostrożny, musi być rok 2014, aby to zadziałało.
W przeciwnym razie masz drugie rozwiązanie, które dla mnie jest bardziej przystępne cenowo, gdy jesteś początkującym.
Polega to na robieniu profilu po profilu, tak jak to miało miejsce przed Solidworks 2014.
A więc na poziomie twojej nomenklatury, która właściwość jest odzyskiwana.
I jeszcze jedna kwestia, czy przechodzisz przez konfiguracje? Wydaje mi się, że profile sldlfps można zarządzać bez niego (lub ewolucji SW, którą przegapiłem....). Potrzebujesz tylu plików, ile jest profili. Tak, wiem, że to pracochłonne, ale ktoś mógłby wysłać Ci całą bibliotekę tutaj, prosząc o "proszę" ;). To dałoby ci dobry punkt wyjścia.
Szczegół, który należy znać, ważny dla wszystkich plików (części lub złożeń) system najpierw patrzy na właściwości konfiguracji, jeśli jest pusty, SW przyjmie wartość dokumentu. Tak więc w Twoim przypadku, jeśli właściwość Description w zakładce "Custom Properties" jest ustawiona na "40x40x2" a w zakładce "Configuration Properties" jest ustawiona na "NF standard tube", to właśnie ta druga wartość znajdzie się w nomenklaturze.
Dziękuję benoit i bart za poświęcony czas, ale myślę, że wiem, skąd bierze się mój błąd:
W mojej rodzinie części, którą stworzyłem, jest właściwość opisowa tj. "Rura kwadratowa NF EN 10219" oraz oznaczenie, które nie jest własnością : "Rura kwadratowa 40x40x2" i myślę, że stąd bierze się mój błąd. Jest zamieszanie. Dziękuję Benoit za te informacje o nieruchomościach. Pozostaje pytanie, jak odwrócić te dwie tendencje.
Ale, jak trafnie mówi Benoit LF, jeśli w bibliotece znajdzie się dusza miłosierna, z góry mu dziękuję.
Dziękuję Bart za samouczek, który zamierzam obejrzeć jutro, aby dowiedzieć się więcej. Korzystam z Solidworks 2014 (mój szef włożył to w nasze ręce, myśląc, że wszyscy jesteśmy światłami). Ale hej, dobrze jest radzić sobie samemu , ale na szczęście istnieją dobrze zorganizowane fora, takie jak to.
Spróbuję to rozgryźć i zobaczę, czy uda mi się coś zrobić
Dziękuję wszystkim za informacje, samouczek i bibliotekę.
Zamierzam uważnie śledzić samouczek gt22.
Zabójcze pytanie, skoro wszyscy zboczyliście mi z drogi, naprawdę nie wiem, która odpowiedź najlepiej pasowałaby do tego pytania; Czy można więc nagrodzić was wszystkich?
Najlepsza odpowiedź jest moja............ Auć nie głowa Bart i gt22 auch... :)
Mówiąc poważniej, to od Ciebie zależy, który z nich jest najbardziej odpowiedni. Przynajmniej możesz umieścić +1 do przydatnych odpowiedzi. To zawsze będzie dobre dla udzielonej pomocy.
Powodzenia, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zapytaj @Clémentine w PM.