Znajdowanie kąta widzenia na zdjęciu

Witam

Znalazłem się w ślepym zaułku.
Jestem pewien, że to musi być bardzo prosta rzecz, ale suszę, nie da się podłączyć przewodów ^^

Zasadniczo mam zdjęcie jednej z naszych maszyn zrobione pod pewnym kątem widzenia.

I musiałbym znaleźć ten sam kąt widzenia w Solidworks, aby wykonać rendery innych maszyn pod tym samym kątem.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, jestem zainteresowany, bo jestem naprawdę zagubiony^^

Z góry dziękuję

Witam;

Zakładając, że komponenty zostały utworzone przy użyciu tego samego ortonormalnego układu współrzędnych (X,Y,Z) (lub lepszego w rodzinie części), ustawiając część w żądanej pozycji, naciśnij spację, a następnie utwórz nowy widok (który możesz zapisać).
Z twojego zrzutu ekranu wygląda na to, że projekcja "izometryczna" załatwia sprawę...

https://help.solidworks.com/2022/french/Solidworks/sldworks/c_orientation_dialog_box.htm?rid=131898

Pozdrowienia.

1 polubienie

Problem polega na tym, że obraz jest zdjęciem wykonanym rzeczywistej maszyny, a nie widokiem Solidworks.

[Żart na] Muszę mieć jakieś... w oczach, ponieważ wygląda jak obraz 3D, a nie zdjęcie, renderowanie jest dziwne, myślę, że [Żart]

Witam
Układając obraz w SW (szkic obrazu), a następnie wyrównując model?

Tak, ale jak to ^^ wyrównać?

Wstawić go w "skali 1" do zespołu?
Edycja: Narysuj linię w szkicu nałożoną na obraz, a następnie zwiąż model 3D w zespole na tej linii szkicu.

1 polubienie

Przede wszystkim powinniśmy odzyskać, jeśli to możliwe (patrz właściwości exif pliku) ogniskową.
Następnie, w SW, musisz stworzyć scenę za pomocą kamery o tej samej ogniskowej i skierować ją we właściwym kierunku.

Będziemy musieli się w tym odnaleźć.
Interesujące może być skontaktowanie się ze studiem, które wykonało zdjęcie. Mógłby podać warunki fotografowania (ogniskową i pozycję kamery).

Zobaczę z moim managementem, czy jest to wykonalne, ale nie sądzę, żeby studio spędzało czas na mierzeniu kątów :s

W końcu pomyślałam, że to będzie bardzo prosta rzecz, oczywiście nie aż tak bardzo^^

Witam;

A używanie zdjęcia jako (tymczasowego) tła w Solidworks?

Następnie spróbuj ustawić jeden z komponentów 3D tak blisko, jak to możliwe, i zablokuj jego pozycję.

Pozdrowienia.

rozciąga zdjęcie :s

… Suszę się.
Zastanawiam się, czy nie prościej jest samemu wybrać orientację w Solidworks (lub bezpośrednio pod wizualizacją) typu izometrycznego lub trymetrycznego i dołączyć (przerobić) renderowanie maszyny na tym zdjęciu.

1 polubienie

Czuję się mniej samotny XD

Więc też o tym myślałem, ale mam 2 problemy. Zasadniczo mam licencję z 2018 roku, którą zdaliśmy w 2023 roku, więc ponieważ moja firma nie podjęła się konserwacji, nie wizualizowałem. A na domiar złego, odkąd przeszedłem na 2023 rok, Photoview360 już nie działa...
(naprawdę nie robią nic, aby mi pomóc, eh :stuck_out_tongue: )

… W przeciwnym razie byłoby to zbyt proste...
Zmieniłeś typ licencji Solidworks z Professional na Standard?
W przeciwnym razie powinieneś mieć możliwość odzyskania Visualize lub photoview... Twoja wersja 2023 jest koniecznie konserwowana przez rok...
Co jest nie tak z Photoview?

Nie, po prostu przeprowadziliśmy aktualizacje.

Kiedy go uruchamiam, okno otwiera się i zamyka bezpośrednio po tym.
Natomiast w 2018 roku działało to świetnie.
Próbowałem już wielu rzeczy, ponownie zainstalowałem "Hello", Solidworks itp., ale to nie działa, więc się poddałem

… Photoview jest bezpośrednio zintegrowany z Solidworks (chyba od 2020 roku), nie jest już samodzielnym oprogramowaniem (przynajmniej według mojej wiedzy).
Aby go aktywować, musisz przejść przez dodatki Solidworks.

1 polubienie

Tak, tak, doskonale zdaję sobie z tego sprawę...

Mój problem polega na tym, że po uruchomieniu za pomocą menu solidworks, okno otwiera się i zamyka bezpośrednio

Jestem zakłopotany (ale także pod Solidworks 2022...)

Nie mam okna otwierającego się podczas uruchamiania dodatku, a jedynie dodanie narzędzi Photoview na pasku narzędzi Solidworks.
image

Nawiasem mówiąc, szybkie pytanie, załóżmy, że znalazłeś orientację ad-hoc swojego komponentu, jak planowałeś renderować bez Visualize i Photoview?

Wystarczy prosty zrzut ekranu, potrzebuję tylko obrazu pod odpowiednim kątem, nie potrzebuję realistycznego renderingu do tego projektu

Witam;

Czy próbowałeś wstawić obraz szkicu?
=> W pokoju utwórz nowy szkic na płaszczyźnie (twarzy?), następnie " Narzędzia " menu-> " Narzędzia do szkicowania " ->wstaw obraz szkicu...
image
… do przetestowania.

Witam
Tak, próbowałem zarówno na szkicu, jak i w tle, w obu przypadkach nigdy nie udaje mi się znaleźć tej samej orientacji co obraz. Musi wystąpić " zniekształcenie ", które wchodzi w grę lub coś, co zniekształca renderowanie