Kadrowanie przerwanego widoku

Witam, używam Solidworks 2019 z najnowszym SP.

Na rysunku próbuję przyciąć przekrój poprzeczny z widoku przerwanego i oczywiście to nie działa.

Czy ten problem został rozwiązany w wersji 2020?

Jak osiągnąć ten sam rezultat bez korzystania z funkcji przycinania?

Jest sposób, aby zrobić wszystko oprócz rysunku, ale jest to hack...

Dziękuję.

Hello@Pascal

Może mały obrazek!

Pozdrowienia

Hello@Pascal

Może mały obrazek!

Pozdrowienia

1 polubienie

Poniżej znajduje się zrzut ekranu przedstawiający, co muszę zrobić, aby widok został przycięty, w lewym górnym rogu, ponieważ nie mogę tego zrobić z cięcia przerwanego widoku poniżej. Jeśli masz inne rozwiązanie, będzie ono mile widziane.

W końcu znalazłem rozwiązanie, które polega na ułożeniu linii cięcia, która nie biegnie do samego końca (tutaj cięcie BB), a następnie usunięciu linii przerwania w tym widoku przekroju (które o dziwo przesuwają się trochę w dowolnym miejscu). Może nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale działa:

4 polubienia

Brawo @pascal.babel 

Twoje podejście jest logiczne, ponieważ w przypadku linii przekroju, która biegnie przez całą drogę, koliduje z widokiem przerwanym, który ma własną logikę w zarządzaniu wymiarami i innymi liniami.

Pozdrowienia

1 polubienie

Kliknięcie prawym przyciskiem myszy widoku podrzędnego powoduje wyświetlenie pola wyboru, które określa zachowanie linii nieciągłości w odniesieniu do widoku macierzystego.

@stefbeno, nie widzę czegoś takiego, czy mógłbyś wysłać zrzut ekranu tego słynnego pudełka? Dziękuję.

Czy dobrze mówisz w SW 2019 SP5.0?

To pudełko istnieje od dawna.
Wydaje mi się, że teraz jest to domyślnie zaznaczone.

W Twoim przypadku rozwiązanie polegające na wykonaniu częściowego przekroju poprzecznego wydaje mi się najlepsze. Powoduje to konieczność usunięcia przerw w widoku odziedziczonych po widoku głównym.

1 polubienie

O dziwo, nie ma to na mnie żadnego wpływu.

Linia przekroju została powiększona, ale nie wyrównuje ona "przerwań" widoku z tymi w widoku macierzystym. Albo źle go używam.

Potwierdza to uwagę Zozo_mp: zarządzanie przerwami jest sprzeczne z definicją częściowego cięcia.
Tak więc, aby pokazać różne rowki, musisz wykonać 1 cięcie na segment między 2 przerwaniami.

Tak więc jedyną metodą, która istnieje, jest ta, którą stosuję.

Dziękuję i życzę powodzenia.