Witam
Mam nadzieję, że @m.blt nie będzie miał mu tego za złe, aby odpowiedzieć za niego.
To normalne, że masz trudność, ponieważ płaska powierzchnia nie jest równoległa do płaszczyzny (więc MEP w ogóle tego nie lubi, ponieważ są to rzuty 2D), a ponadto wymiar na tego typu splajnie nie jest możliwy.
Możliwe jest jednak dotarcie do europosła, ale nie bezpośrednio.
1°) nasz kolega @m.blt podał Ci bardzo skuteczną metodę spłaszczania, ale jeśli chcesz dotrzeć aż do MEP, musisz dodać podkładkę objętościową, ale która spełnia określone warunki
Wyjaśnię to w innym poście, ponieważ jest to proste do zrobienia, ale nie do wyjaśnienia.

Wymiary, które znajduję za pomocą proponowanej przeze mnie metody, mają średnicę 43,6 i 28 mm, które należy porównać ze szkicem 1 @m.blt, który pierwotnie ma Ø40 i Ø 20mm. Odchylenie jest uzasadnione w stosunku do skurczu spowodowanego kształtowaniem
Wykonując symulację PEF, moglibyśmy potwierdzić średnicę przed odkształceniem i po formowaniu falowym, co pozwoliłoby nam zbliżyć się do wymiarów, pozostając w domenie sprężystości, pomimo faktu, że podkładka przeszła do domeny tworzywa sztucznego, aby uzyskać kształt falisty.
Ale biorąc pod uwagę cienką grubość tego typu podkładki, nie powinno to być nienormalne.
O tym, jak to zrobiłem, opowiem w innym poście.
Pozdrowienia
rondelle_ondulee_mise_a_plat_et_en_position_ondulee.jpgrondelle_ondulee_mise_a_plat.jpg