Podkładka falista (falista) i podkładka Belleville

Witam wszystkich,

W moim sposobie pracy pod SW mogę bardzo dobrze zaprojektować podkładki z 3, 4, 5 falami itp. i krążek Belleville.

Ale jedynym problemem po zakończeniu jest to, że nie można ponownie rozłożyć krążka, aby boki były płaskie.

Czy masz mi do zaoferowania rozwiązanie.

Przyjacielski.

Syriusza.

1 polubienie

Witaj Syriuszu,

Wydaje mi się, że definicja twojej myjki falowej opiera się na wygładzeniu powierzchni.
Funkcja "Płaska powierzchnia" pozwala na uzyskanie przybliżonego kształtu półfabrykatu podkładki, poprzez wybór krawędzi jako krawędzi początkowej.

Ta funkcja jest również odpowiednia do spłaszczania jednej lub więcej ścian bryły objętościowej.

Pozdrowienia

rondelleondulee.png
rondelle_ondulee.sldprt
1 polubienie

Witaj m.blt,

Dziękuję za tę odpowiedź.

Ale jak uzyskać wymiary, ponieważ kiedy robię plan, niemożliwe jest, abym wyszedł tak płasko, jak jestem uformowany.

Pozdrowienia.

Witam

Mam nadzieję, że @m.blt nie będzie miał mu tego za złe, aby odpowiedzieć za niego.

To normalne, że masz trudność, ponieważ płaska powierzchnia nie jest równoległa do płaszczyzny (więc MEP w ogóle tego nie lubi, ponieważ są to rzuty 2D), a ponadto wymiar na tego typu splajnie nie jest możliwy.

Możliwe jest jednak dotarcie do europosła, ale nie bezpośrednio.

1°) nasz kolega @m.blt podał Ci bardzo skuteczną metodę spłaszczania, ale jeśli chcesz dotrzeć aż do MEP, musisz dodać podkładkę objętościową, ale która spełnia określone warunki

Wyjaśnię to w innym poście, ponieważ jest to proste do zrobienia, ale nie do wyjaśnienia.

Wymiary, które znajduję za pomocą proponowanej przeze mnie metody, mają średnicę 43,6 i 28 mm, które należy porównać ze szkicem 1 @m.blt, który pierwotnie ma Ø40 i Ø 20mm. Odchylenie jest uzasadnione w stosunku do skurczu spowodowanego kształtowaniem

Wykonując symulację PEF, moglibyśmy potwierdzić średnicę przed odkształceniem i po formowaniu falowym, co pozwoliłoby nam zbliżyć się do wymiarów, pozostając w domenie sprężystości, pomimo faktu, że podkładka przeszła do domeny tworzywa sztucznego, aby uzyskać kształt falisty.
Ale biorąc pod uwagę cienką grubość tego typu podkładki, nie powinno to być nienormalne.

O tym, jak to zrobiłem, opowiem w innym poście.

Pozdrowienia

rondelle_ondulee_mise_a_plat_et_en_position_ondulee.jpg
rondelle_ondulee_mise_a_plat.jpg
1 polubienie

Cześć Zozo,

Interesuje mnie ten sposób robienia rzeczy i czy jest to możliwe, zamiast unikać wielkich przemówień, nakręcić film w trakcie budowy, aż do spłaszczenia i rysunku.

CDT

Reszta....

Najpierw zmień wybrany punkt na "płaską powierzchnię" (patrz wyjaśnienie na obrazku)

Mały problem, nie będziesz w stanie mieć (z wyjątkiem zrobienia ASM) zarówno części falistej, jak i części płaskiej, ponieważ będziesz miał superpozycję widoków.

Sztuczka polega na tym, aby zrobić asm z dwóch części, ale które są rozmieszczone tak, aby widoki nie    nakładały się na siebie (okej, trochę niezdarnie jest zrobić ASM)

Być może @m.blt  ma inną metodę na powierzchni, aby zrobić coś nieco mniej DIY.

Mam nadzieję, że przynajmniej Was zainspiruje!  ;-)

Pozdrowienia

Umieściłem plik PART, ale w wersji 2021 na wszelki wypadek

rondelle_ondulee_mise_a_plat_-_image_0.jpg
rondelle_ondulee_mise_a_plat_-_image_1.jpg
rondelle_ondulee.sldprt
3 polubienia

@cil dede_1

Nie wiem czy czytaliście mój ostatni post, który jeszcze trochę  charabiuje ;-)   ;-) ;-) ;-)

Cdlt powiedział:

Ponownie

Myślę, że zrozumiałem, ale nie wszystko, udało mi się odtworzyć szkic z płaskiej powierzchni, ale problem polega na tym, że nie udało mi się zrobić całkowicie prostego ujęcia, więc na rysunku wygląda jak ziemniak, ale nadal nie mogę się do niego zbliżyć.

To, co chciałbym, to mieć w tym samym ujęciu podkładkę falistą (widok z przodu i widok z góry) oraz płaską podkładkę boczną

Najlepsze, co możesz zrobić bez korzystania z ASM, to to.

Wystarczy przesunąć szkic wyciągnięcia płaskiego o 10 mm lub więcej

Nasi koledzy znajdą dla Was coś trochę czystszego, ale na razie  ;-)

rondelle_ondulee_mise_a_plat_-_image_3.jpg
rondelle_ondulee_mise_a_plat_-_mep_-_image_3.jpg
1 polubienie

Którą wersję oprogramowania posiadasz???

Mam 2016 lub 2021

Jeśli masz możliwość nakręcenia krótkiego filmu, jestem zainteresowany i mógłbym się z tym nauczyć

Hello@tous

Jeśli ma to na celu personalizację projekcji, chcę powiedzieć, że:

• Możliwe jest wybranie powierzchni (płaszczyzny) >> widoku normalnego >> "przestrzeń" >> utworzenia nazwanego widoku, tak aby widok był obecny na rysunku.
  • Od momentu narysowania, wstawienia widoku >>MEP>> odnoszącego się do modeli 

Oznacza to również, że powierzchnie są traktowane jako geometria odniesienia (np. płaszczyzny...), więc aby je zaimportować, obiekty modelu >> powierzchni.

Chodzi o to, że osobiście uważam, że powierzchnia jest spłaszczona i niewystarczająca (w zależności od pożądanej precyzji), dowodem jest to, że to spłaszczenie różni się w zależności od położenia jej punktu odniesienia (krawędzi), w przeciwieństwie do cylindrycznej stożkowej geometrii osiowej ;)

2 polubienia

Ogólnie rzecz biorąc, spłaszczenie dowolnej lewej powierzchni nie daje uzyskania geometrii o prostych konturach. W przypadku podkładki falistej, chociaż wygląd jest podobny do okrągłego pierścienia, nie jest to do końca dokładne.
Można to zauważyć na podkładce z niewielką liczbą zmarszczek (3 lub 4), o stosunkowo dużej wysokości.
Por. rysunek poniżej, na którym spłaszczenie jest nieco bliższe sześciokątowi krzywoliniowemu...

Wracając do Twojego początkowego pytania: jeśli mówimy o zwykłych podkładkach, przybliżenie za pomocą pierścienia wydaje mi się dopuszczalne, na przykład poprzez graficzne oszacowanie promieni za pomocą dwóch okręgów narysowanych na szkicu płaszczyzny spłaszczenia. Zaczynając od tego szkicu, bardzo łatwo jest zdefiniować za pomocą wyciągnięcia nową bryłę, która reprezentuje szkic podkładki płaskiej, oraz ograniczyć rysunek do tej bryły, ukrywając bryłę podkładki falistej (opcja "Wybór bryły" dostępna w momencie definiowania widoków).
W tym przypadku wymiar jest niezwykle mały: dwie średnice i grubość podkładki.

Jeśli była to część wymagająca większego rygoru geometrycznego, na przykład do cięcia laserowego, trudno jest podejść do kształtu za pomocą prostych elementów, ponieważ kontury są często krzywymi splajnu. Rysunek jest oczywiście możliwy, ale wycena nie jest możliwa.
Można przewidzieć wyjście spłaszczenia w pliku dxf w celu precyzyjnego monitorowania konturu w NC.
Zakładając, że późniejsze odkształcenie części rzeczywistej będzie zgodne z wizją SolidWorks w algorytmie spłaszczania... A tam nie jest wygrana.

Z braku filmu umieściłem w załączonym zamku błyskawicznym pliki z modelem krążka i jego spłaszczeniem oraz rysunkiem podsumowującym, wszystko w wersji 2019.

rondelleondulee5.zip
1 polubienie

W wersji 2021, a może nawet już 2020, możliwe jest wykonanie widoków części "z innej pozycji" (w poprzednich wersjach jest to rzeczywiście zarezerwowane dla asm). Wystarczy wykonać  2 konfiguracje.

1 polubienie

Cze wszystkim

Przez cały tydzień uparłem się, aby postawić zakład z myjki do fal, ale nie dało się powiesić żebra.

Czy mój plan wyjazdu jest zły? A może coś przeoczyłem?

Czy znalazłaby się więc dobroczynna dusza, która mogłaby zrobić mi mały samouczek wideo od projektu do rysunku, aby zrozumieć moje błędy.

Dziękuję i Bon WE wszystkim.

Syriusza.

Witam

Czasami na złożonej geometrii nie jest możliwe bezpośrednie dołączenie wymiarów, ze swojej strony w tym przypadku tworzę "ukrytą warstwę" na moim rysunku, w której tworzę elementy szkicu (linie, łuki ....), na których zawieszam swoje wymiary.

claque_cache.jpg
2 polubienia