Róża kompasowa

Zobacz materiał SW2014

Witam, nie tak dawno zadałem podobne pytanie, chodziło o stworzenie izometrycznej róży kompasowej. @Benoit zasugerował, żebym stworzył różę kompasu 3D, aby później wstawić ją do moich posłów do PE. Problem polega na tym, że w końcu nie pasuje to ani mnie, ani mojemu szefowi, chcielibyśmy stworzyć bardzo prostą różę, złożoną ze strzałek szkieletowych, więc narysowałem jedną szkicem na jednym z moich posłów do PE i chciałbym przekształcić ją w blok szkicowy.

Mój problem polega na tym, że mogę przekształcić go w blok, ale kreskowanie, które do niego dodałem, przesuwa się za każdym razem, gdy tworzę blok, nie mogę sprawić, by pozostały na miejscu...

Czy ktoś ma rozwiązanie?

Obraz CF: po lewej uproszczona róża kompasu, którą narysowałem, po prawej kreskowanie, które zmienia się za każdym razem, gdy tworzę swój blok

Cdt
Joss

Lepiej jest z obrazem ;)

rose_des_vents.png

Witam

W programie Inventor utworzyłem "symbol" użytkownika do tego typu zastosowań (np. lokalizowania otworu na kołek)

Pozwoliło mi to łatwo i szybko wstawić mój "symbol" przy zachowaniu kreskowania i tak, aby nie był zbyt ciężki dla moich rysunków.

Cześć, czy próbowałeś wyeksportować go do formatu DXF lub DWG, aby zaimportować go z powrotem do SolidWorks?

Może to być trochę bałagan, ale może się udać!

@Aurélien, to jest dokładnie to, co chciałbym zrobić dla mojej róży kompasowej, problem polega na tym, że aby szybko znaleźć ten symbol, muszę przekształcić go w blok, a kiedy próbuję zamienić go w blok, moje kreskowanie zmienia się za każdym razem :-(

@PL, ha nie, to może się udać, nie myślałem o tym

1 polubienie

Cóż za pomysł, aby umieścić różę kompasową w iso

Róża kompasowa jest dla mnie płaska i w 2D

pomysł może nie być dobry, ale i tak go daję

Jeśli zrobisz płaski szkic swojej róży i wyklujesz swoje półstrzały

Bierzesz inny kąt, aby mieć go w ISO

obraz zrzutu ekranu, który przekształcasz w 2D za pomocą samouczka

tutaj http ://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-creation-d-un-model-l-aide-d-une-image

@+ ;-))

@gt22, tak, zgadzam się, że róża kompasowa zwykle nie jest w ISO, zwłaszcza w mecha...

Ale tutaj, dla DOE, mam sieci narysowane w iso, a klient chce róży kompasu w iso, aby była bardziej znacząca dla konserwatorów i osób rozwiązujących problemy, które w przyszłości pójdą do swoich domów...

2 polubienia

Czy tworzysz swoje ISO za pomocą zestawu 3D?

Jeśli tak jest, dlaczego nie umieścić róży na swoim zespole

@+ ;-))

1 polubienie

@gt22, nie do końca zrozumiałem twoją propozycję, aby umieścić moją różę kompasową na moim zestawie.  Jeśli tylko umieszczę ją na moim zgromadzeniu, zobaczymy tylko budynek z różą kompasową. Ponieważ każdą sieć powykonawczą wyizolowałem na MEPach (potrzebuję ich do protokołów SAT) i zorientowałem każdą sieć tak, abyśmy mogli zobaczyć wszystkie elementy, które się na nią składają, muszę umieścić różę kompasu na każdej z nich.

Cóż, przyjadę po bitwie, ale jak tylko zarejestrujesz swoją blokadę. (twoje wylęg się przesuwa)

Jeśli go edytujesz, odbuduj go (ctrl-q), zwykle kreskowanie zmienia położenie poprawnie.

A następnie ponownie go rejestrujesz, a następnym razem wstawia się poprawnie.

2 polubienia