Witam Chcę zrobić puste koło zębate śrubowe (do prostego zespołu ślimaka i koła). Mam problem z konstrukcją Solid. Rozmawiając z kimś, kto wie sporo o przekładniach, trajektoria profilu zęba to spirala, która sama jest nawinięta wokół trajektorii kołowej (w załączeniu pierwszy rysunek). Oczywiście, jeśli weźmiemy za punkt odniesienia samo koło.
Modele, które znajduję w sieci, po prostu obracają szkic profilu zęba wokół osi. Który dla mnie nie przejmuje obrotu koła podczas jego " obróbki " i tworzy szczelinę na spodzie siatki na poziomie policzków koła.
Czy możliwe jest popchnięcie śmigła tak, aby poruszało się po łuku, a nie po linii prostej, jako oś prowadząca? Jeśli nie, jakie rozwiązanie byś miał? Dziękuję i życzę miłego dnia
Podsumowując: należy zeskanować profil zgodnie z trajektorią kołową za pomocą opcji " Określ skręt ". Osobiście spróbuję z łukiem koła o długości odpowiadającej 720° (2 zwoje), a następnie powtórzeniem kołowym z opcją powtórzenia geometrii.
Jeśli chcesz być realistą, musisz: 1 Rysowanie kształtu narzędzia obróbczego w 3D (frezu): rewolucja 2 Zamiataj ten kształt, aby wykonać obróbkę zęba (z opcjami, które dobrze sprawdzają się podczas skanowania: zależy to od sposobu obróbki) 3 Powtórz ten skan, aby uzyskać odpowiednią liczbę zębów
Tak bym zrobił intuicyjnie, ale mam wrażenie, że szuka czegoś bardziej " skomplikowanego ".
Ponieważ na razie mój samouczek jest realistyczny tylko wtedy, gdy jest obrabiany przez nieskończony gwintownik z liniowym obrotem koła i gwintownika podczas obróbki. Powoduje to deformacje na krawędziach zębów, a mój samouczek odtwarza ten efekt, przynajmniej tak mi się wydaje. Zasługuje na małe badanie ruchu, aby to sprawdzić.
Sylk To jest dokładnie to, czego chciałem. Nie wiedziałem, że zamiatanie pozwala na takie rzeczy. Ogromne podziękowania! Po tym nie jestem ekspertem od sprzętu, robię retro na materiale, który nam dostałem i zobaczę, czy zeskanowany model będzie pasował do solidnego 3D. Dla mnie, intuicyjnie, mielibyśmy rozbieżność między usuwaniem materiału (posiadającym profil narzędzia) z obrotem wokół osi (osią prostą), a usuwaniem materiału twoją techniką z usuwaniem materiału (nadal z profilem narzędzia), ale z obrotem wzdłuż krzywej, tak jak ty to zrobiłeś. To kwestia czy nie, chciałem jak najbardziej zbliżyć się do istniejącego.
Dla mnie temat zamknięty. Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia wszystkim, którzy poświęcili czas na odpowiedź.