Koło wodne

Witam forum,

Mam nadzieję, że dobrze sobie radzisz.

Potrzebuję twojej pomocy tutaj, szukam kół, które mogą przenosić  rury od jednej do 20 ton w środowisku wodnym (słodka woda).

Kół nie należy zanurzać, z wyjątkiem wody surowej z obrotem 24 godziny przez 365 dni.

Jeśli masz przewody, kontakty, to byłoby spoko.

Niech moc będzie z wami.

ps/ kto będzie w PARYŻU 12/10?

Witam @OBI sieci WAN

On coronovabien

Tylko kilka pytań:

Jaka jest średnica koła?
Aby utrzymać rury, można by pomyśleć, że są dwa równoległe koła, z których każde trzyma jeden koniec rur. A gdyby?
Czy zespół opony koła obraca się z prędkością większą niż 10 obr./min?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam@Zozo_mp dobrze widzieć,  że masz się dobrze.

Nie mogę powiedzieć zbyt wiele, przepraszam, bardzo gorący projekt.

koła mają Ø 250 i 200, ale można to modyfikować.

Jest kilka kół  4 poniżej + 2 powyżej.

Prędkość obrotowa jest zmienna w zakresie od 30 do 50 obr./min

Kontaktowałem się już z producentami, którzy tłumaczą mi, że koła teflonowe i łożyska ze stali nierdzewnej 304 powinny to zrobić, ale on szacuje żywotność łożyska na maksymalnie 1 rok, to zbyt sprawiedliwe.

Niech Moc będzie z wami.

Witam @OBI sieci WAN

Brakuje mu trochę elementu, aby Ci odpowiedzieć, więc zrobię Ci to na nadzieniu, nie widząc lub doświadczony facet jak Ty może mieć problemy  ;-)   ;-) ;-) ;-)

napędowe łodzi (morskie lub słodkowodne) to ciekawe przypadki, zwłaszcza w odniesieniu do łożyska i dławika zapewniającego wodoszczelność. Tak więc koło (które w moim przykładzie jest śmigłem) może być albo częściowo zanurzone, albo całkowicie zanurzone, bez kontaktu łożyska z brązu z wodą. Dostępne są również różne rodzaje przegubów obrotowych

Pozdrowienia

PS: powiedz mi na PW, gdzie jest twój pb, jeśli moja sugestia poszła w odstawkę ;-)

2 polubienia

Witaj OBI WAN,

W załączeniu refleksje, które wzbudza we mnie Twoja wiadomość, na podstawie wyimaginowanego modelu.
Wszystko to przy jednoczesnym ignorowaniu problemu immersji.

Pozdrowienia...

estimations.docx
5 polubień

@m.blt 

Bardzo dziękuję za udział, dobra robota.
Wyobraźnia się sprawdziła, tak właśnie jest w moim przypadku z rodzajem kół, których używam.
Rozmiarem i moim zmartwieniem nie jest opór mechaniczny, ale opór łożyska kulkowego w czasie w wilgotnym środowisku.

Blickle mówi mi, że koła typu gpso wyposażone w łożyska ze stali nierdzewnej 304 będą miały żywotność wynoszącą jeden rok, chciałbym wydłużyć ten czas  mój element obrotowy będzie miał 15t (Ø3m x6m), może to być skomplikowane w utrzymaniu i drogie.

Niech Moc będzie z wami.

Pewne jest, że łożyska ze stali nierdzewnej są mniej wydajne od łożysk standardowych z punktu widzenia ich wytrzymałości, a tym samym ich żywotności przy tym samym obciążeniu.

Biorąc to pod uwagę, praca w wilgotnym środowisku nie oznacza pracy w zanurzeniu.
Jeśli posłużę się analogią do samochodu ciężarowego, ograniczenia operacyjne wydają się podobne (wartości obciążenia, prędkość, wilgotne środowisko itp.), a o ile mi wiadomo, chociaż łożyska samochodów ciężarowych są specjalne pod względem geometrii, nie są wykonane ze stali nierdzewnej... Są po prostu skutecznie chronione i smarowane.
Być może powinniśmy zbadać tor tego typu, z zabezpieczonymi naprowadzaczami kół.

Jeśli chodzi o producenta Blickle, podawane przez niego informacje o maksymalnym wysiłku odpowiadają pracy quasi-statycznej, co prawdopodobnie ma miejsce w większości zastosowań, zwłaszcza przy dużym obciążeniu. Potwierdza to sprawdzenie wartości nośności statycznej łożysk zastosowanych w prowadnicy. To wyjaśnia dość krótką żywotność, jeśli działasz blisko tego limitu.
Na krośnie pracy, musisz...

3 polubienia

@m.blt 

ciekawy trop.

Porzucił części komercyjne, aby zrobić niestandardowe koła z uszczelką spinakera, aby wszystko uszczelnić.

Zagłębię się w to głębiej.

Dziękuję za interwencję.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie