Jaka jest średnica koła? Aby utrzymać rury, można by pomyśleć, że są dwa równoległe koła, z których każde trzyma jeden koniec rur. A gdyby? Czy zespół opony koła obraca się z prędkością większą niż 10 obr./min?
Nie mogę powiedzieć zbyt wiele, przepraszam, bardzo gorący projekt.
koła mają Ø 250 i 200, ale można to modyfikować.
Jest kilka kół 4 poniżej + 2 powyżej.
Prędkość obrotowa jest zmienna w zakresie od 30 do 50 obr./min
Kontaktowałem się już z producentami, którzy tłumaczą mi, że koła teflonowe i łożyska ze stali nierdzewnej 304 powinny to zrobić, ale on szacuje żywotność łożyska na maksymalnie 1 rok, to zbyt sprawiedliwe.
Brakuje mu trochę elementu, aby Ci odpowiedzieć, więc zrobię Ci to na nadzieniu, nie widząc lub doświadczony facet jak Ty może mieć problemy ;-) ;-) ;-) ;-)
napędowe łodzi (morskie lub słodkowodne) to ciekawe przypadki, zwłaszcza w odniesieniu do łożyska i dławika zapewniającego wodoszczelność. Tak więc koło (które w moim przykładzie jest śmigłem) może być albo częściowo zanurzone, albo całkowicie zanurzone, bez kontaktu łożyska z brązu z wodą. Dostępne są również różne rodzaje przegubów obrotowych
Pozdrowienia
PS: powiedz mi na PW, gdzie jest twój pb, jeśli moja sugestia poszła w odstawkę ;-)
W załączeniu refleksje, które wzbudza we mnie Twoja wiadomość, na podstawie wyimaginowanego modelu. Wszystko to przy jednoczesnym ignorowaniu problemu immersji. Pozdrowienia...
Bardzo dziękuję za udział, dobra robota. Wyobraźnia się sprawdziła, tak właśnie jest w moim przypadku z rodzajem kół, których używam. Rozmiarem i moim zmartwieniem nie jest opór mechaniczny, ale opór łożyska kulkowego w czasie w wilgotnym środowisku.
Blickle mówi mi, że koła typu gpso wyposażone w łożyska ze stali nierdzewnej 304 będą miały żywotność wynoszącą jeden rok, chciałbym wydłużyć ten czas mój element obrotowy będzie miał 15t (Ø3m x6m), może to być skomplikowane w utrzymaniu i drogie.
Pewne jest, że łożyska ze stali nierdzewnej są mniej wydajne od łożysk standardowych z punktu widzenia ich wytrzymałości, a tym samym ich żywotności przy tym samym obciążeniu.
Biorąc to pod uwagę, praca w wilgotnym środowisku nie oznacza pracy w zanurzeniu. Jeśli posłużę się analogią do samochodu ciężarowego, ograniczenia operacyjne wydają się podobne (wartości obciążenia, prędkość, wilgotne środowisko itp.), a o ile mi wiadomo, chociaż łożyska samochodów ciężarowych są specjalne pod względem geometrii, nie są wykonane ze stali nierdzewnej... Są po prostu skutecznie chronione i smarowane. Być może powinniśmy zbadać tor tego typu, z zabezpieczonymi naprowadzaczami kół.
Jeśli chodzi o producenta Blickle, podawane przez niego informacje o maksymalnym wysiłku odpowiadają pracy quasi-statycznej, co prawdopodobnie ma miejsce w większości zastosowań, zwłaszcza przy dużym obciążeniu. Potwierdza to sprawdzenie wartości nośności statycznej łożysk zastosowanych w prowadnicy. To wyjaśnia dość krótką żywotność, jeśli działasz blisko tego limitu. Na krośnie pracy, musisz...