Rysunek zapasowy

Witam

Myślę, że proste pytanie, ale nie mogę znaleźć rozwiązania.

Posiadam rysunek odnoszący się do skomplikowanego montażu assera. Kiedy mówię złożony, ma to na myśli czas podtrzymania tego montażu. Tyłek długi.

Tak więc na tym rysunku wprowadzam drobną zmianę, na przykład zmianę nuty.

Podczas zapisywania tego rysunku, Solidworks prosi mnie o zapisanie wszystkich dokumentów, do których istnieją odniesienia, mimo że w ogóle ich nie potrzebuję.

Czas podtrzymania jest bardzo długi jak na zmianę , która nie dotyczy montażu.

W załączeniu, komunikat został wyświetlony. Nie mogę odznaczyć odnośników zewnętrznych.

Co myślisz?

Dziękuję

capture.jpg

Z pamięci, gdy tylko wprowadzisz zmianę, tworzy link do najniższego poziomu, aby mieć pewność, że wszystko jest aktualne. Nawet jeśli nie dotyczy to danego pomieszczenia.

1 polubienie

Witam

Możesz także sprawdzić tylko swój rysunek i nie przeliczy on wszystkich części i zespołu!

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, SolidWorks musi wiedzieć, że wszystkie części złożenia są aktualne, aby mieć pewność, że rysunek jest aktualny!

W związku z tym jest zobowiązany do otwarcia wszystkich pomieszczeń!

Może uda Ci się otworzyć je w trybie tylko do odczytu: proste, jeśli znajdują się w jednym folderze, ale nadal trochę żmudne...

W przypadku ciężkich rysunków złożeń można je zapisać jako "rysunki odłączone".

Dzieje się tak, gdy zapisujesz po raz pierwszy lub musisz zapisać pod istniejącym rysunkiem, wybierając opcję "Rysunek z datachami" (patrz obraz).

Dzięki temu nie można wczytywać modelu 3D w celu drobnych modyfikacji.

Strona pomocy SW na ten temat: http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Detached_Drawings.htm?id=2fe42cd8bb0a44a2baeae65f00e019c4

Doświadczenie pokazuje, że jest to metoda, którą należy zarezerwować dla planów najcięższych zgromadzeń. Nie należy go uogólniać na wszystkie twoje plany.

screenshot332.jpg
1 polubienie

W rzeczywistości nie mam nic przeciwko ładowaniu zestawu po otwarciu rysunku.

Dzięki temu mogę sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.

Nie rozumiem tego, że w momencie zapisywania, dlaczego muszę zapisywać zespół, skoro nie wprowadziłem w nim żadnych zmian?

Jedyna zmiana dotyczyła rysunku. Chcę zapisać plik rysunku i nic więcej.

Nie mogę odznaczyć referencji (patrz załączone zdjęcie).

capture.jpg

Witam

Jeśli chodzi o czas rejestracji ASM, preferowane jest złamanie lub zablokowanie odniesień zewnętrznych.

to samo dotyczy planu, jeśli w ASM znajdują się części modelowane na powierzchni, czasy tworzenia kopii zapasowych/wycofywania są bardzo długie

Cześć @ fpanchevre

Dlaczego nie użyjesz paska blokującego, gdy skończysz z projektem?

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/barre-de-blocage-sous-solidworks (w języku angielskim)

W ten sposób zaoszczędzisz czas na odbudowie

ponieważ odbudowuje tylko minimum dla wizualizacji

więc każda modyfikacja teoretycznie nie zajmowała Ci czasu na odbudowanie wszystkiego

Kim jest + Jakie modyfikacje wprowadzasz w swoim rysunku?

@+ ;-)

Moje pytanie nie dotyczy odbudowy...... ale kopia zapasowa!

Jak powiedziałem powyżej, nie mam nic przeciwko całkowitemu ładowaniu zestawu po otwarciu rysunku. Dzięki temu mogę sprawdzić, czy wszystko jest w porządku.

Modyfikacja rysunku może być bardzo prosta: na przykład dodanie słowa w notatce.

Solidworks nie daje mi wyboru. Muszę zapisać cały zespół, gdy go nie dotknąłem!

Jaki jest sens nagrywania czegoś, co nie zostało zmodyfikowane...?

Widocznie Solidworks taki jest, ja sobie z tym radzę.

To powiedziawszy, nie wiedziałem o tym pasku blokującym. Interesujące dla innych przypadków.

1 polubienie

Cześć @ fpanchevre

Problem polega na tym, że twój rysunek jest przeznaczony do złożenia

jeśli nie ma zespołu lub części, nie ma rysunku

SOLIDWORKS to oprogramowanie do tworzenia części i złożeń

Opiera się więc na tworzeniu części i złożeń

Rysunek zależy od tych utworzonych części i zespołów

gdy tylko dotkniesz rysunku w celu modyfikacji, ponieważ ten rysunek zależy od części lub zespołów 

Oprogramowanie rozumie, że te części i zespoły zostały zmodyfikowane

więc przelicza wszystko, aby mieć pewność co do swojego strzału

Jest to dla mnie wyjaśnienie, które wydaje mi się całkiem logiczne i zrozumiałe

@+ ;-)

Witam!

Mam dokładnie ten sam problem, dlatego znalazłem się na tej stronie :)

Solidworks nie ma nic gorszego pod względem optymalizacji!

Sanvegarde mojego rysunku po dodaniu wymiaru = 30min... (zawiera 3 strony) to tylko żart, a ten ostatni oczywiście zużywa tylko 15% procsseur!! Wydaje nam się, że marzymy o cenie licencji!!

Nadal nie znalazłem rozwiązania...

Witam

Jeśli chodzi o problemy z rysowaniem na SW, zachowałem tylko odpowiedź mojego trenera na to pytanie zadane pod koniec grudnia 2017 roku:

Rysowanie w SolidWorks nigdy nie było jego mocną stroną w poprzednich wersjach. Czy w 2017 r. podjęto jakieś wysiłki?

Odpowiedź trenera:

Rysunki są w każdym razie skazane na zniknięcie!! Nie licz na ulepszenia.

Odpowiedź polityka...

Problemem są w szczególności konfiguracje, części, które nie są całkowicie ograniczone (w skrócie wszystko, co może przesunąć asm): jeśli załadowany model 3d różni się od tego używanego przez MEP, będzie kopia zapasowa.