Jestem w sytuacji, w której uruchomiliśmy w tym celu polowanie na czarownice warstw, mam już tabelę Excela, która zawiera listę wszystkich moich rysunków na serwerze i chciałbym, aby była w stanie wiedzieć z Excela, czy wymieniony rysunek ma warstwę, więc połączenie między Excelem a Solidworks można ustalić, a zwłaszcza czego użyć, aby poznać obecność warstw
A następnie wyszukaj daną warstwę na uzyskanej liście.
Może to zająć dużo czasu. Ponieważ musisz zapętlić i otworzyć wszystkie MEP swoich serwerów. Z doświadczenia wiem, że wymaga to regularnego opróżniania pamięci procesu programowego. Myślę, że w VBA będziesz zmuszony do regularnego restartowania oprogramowania.
W przeciwnym razie, nawet jeśli tak naprawdę nie jest to pytanie, dlaczego nie zrobić tego za pomocą posiadanego oprogramowania do integracji narzędzi myCAD?
Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć w następnej kolejności.
W przeciwnym razie z pliku excel zapisujesz listę plików w formacie csv, które następnie importujesz do integracji, wyszukujesz swoją warstwę za pomocą funkcji, jeśli plan zawiera określoną nazwę warstwy, a następnie usuwasz tę warstwę, zmieniasz jej nazwę lub po prostu wymieniasz pliki, które zawierają tę warstwę i wszystko to bez konieczności wykonywania makra, a dodatkowo możesz zaprogramować opróżnianie pamięć za każdym razem, gdy zamykasz swoje plany.
sbadenis Nie znałem tego narzędzia, patrzę na nie teraz, ale wydaje mi się bardzo wolne w porównaniu do Excela :/ Zobaczę, czy podczas pracy mogę mu powiedzieć, aby uruchomił makro, które usunie wszystkie warstwy
Czy istnieje ustawienie do sprawdzenia, aby instancja Solidworks używana przez myCAD Integration nie była widoczna? Może to trochę przyspieszyłoby sprawę?