Dowiedz się z programu Excel, czy strategia ma warstwy

Witam

Jestem w sytuacji, w której uruchomiliśmy w tym celu polowanie na czarownice warstw, mam już tabelę Excela, która zawiera listę wszystkich moich rysunków na serwerze i chciałbym, aby była w stanie wiedzieć z Excela, czy wymieniony rysunek ma warstwę, więc połączenie między Excelem a Solidworks można ustalić, a zwłaszcza czego użyć, aby poznać obecność warstw

Z góry dziękuję :)

Witam

Widzę, że umieściłeś tag SolidFace w swoim pytaniu. Jakie oprogramowanie jest używane?

2 polubienia

Ups błąd nie obudził się dziś rano To jest link do zrobienia w EXCEL i SOLIDWORKS, a nie solidface :/

Myślę, że powinieneś zainteresować się LayerManagerem , a zwłaszcza jego metodą GetLayerList.

A następnie wyszukaj daną warstwę na uzyskanej liście.

Może to zająć dużo czasu. Ponieważ musisz zapętlić i otworzyć wszystkie MEP swoich serwerów. Z doświadczenia wiem, że wymaga to regularnego opróżniania pamięci procesu programowego. Myślę, że w VBA będziesz zmuszony do regularnego restartowania oprogramowania.

1 polubienie

W przeciwnym razie, nawet jeśli tak naprawdę nie jest to pytanie, dlaczego nie zrobić tego za pomocą posiadanego oprogramowania do integracji narzędzi myCAD?

Wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć w następnej kolejności.

W przeciwnym razie z pliku excel zapisujesz listę plików w  formacie csv, które następnie importujesz do integracji, wyszukujesz swoją warstwę za pomocą funkcji, jeśli plan zawiera określoną nazwę warstwy, a następnie usuwasz tę warstwę, zmieniasz jej nazwę lub po prostu wymieniasz pliki, które zawierają tę warstwę i wszystko to bez konieczności wykonywania makra, a dodatkowo możesz zaprogramować opróżnianie pamięć za każdym razem, gdy zamykasz swoje plany.

4 polubienia

Dobra robota sbadenis !

Jest to rzeczywiście o wiele prostsze. ;-)

sbadenis Nie znałem tego narzędzia, patrzę na nie teraz, ale wydaje mi się bardzo wolne w porównaniu do Excela :/ Zobaczę, czy podczas pracy mogę mu powiedzieć, aby uruchomił makro, które usunie wszystkie warstwy

To narzędzie jest bardzo wydajne do powtarzalnych zadań.

W tym celu zaimportuj plik csv z listą wszystkich rysunków (lub pokrój go na kilka plików csv, jeśli jest zbyt duży)

Następnie modyfikujesz załączoną regułę w dogodnym dla siebie czasie (my cadtools 2016)

Po prostu zastąp nazwy uderzeń w warunkach i operacjach nazwami warstw i powinno działać.

EDIT: po korekcie wystarczy umieścić gwiazdkę (*) w 1. operacji, aby usunęła wszystkie warstwy.

Więc usuń 2. operację, która stała się bezużyteczna

suppression_de_calque.mcact
1 polubienie

Dziękuję sbadenis za umożliwienie mi odkrycia tego narzędzia, muszę tylko poczekać godzinę, aż przetworzy plan 15000 :)

1 polubienie

Myślę, że będziesz miał  wtedy trochę więcej niż godzinę!

2 polubienia

Czy istnieje ustawienie do sprawdzenia, aby instancja Solidworks używana przez myCAD Integration nie była widoczna? Może to trochę przyspieszyłoby sprawę?