Skanowanie 3D za pomocą oprogramowania Solidworks

Witam

Jak korzystać ze skanu 3D w oprogramowaniu Solidworks?

Nie mogę podjąć działania ani tego zmienić... Dziękuję

Witam

Normalnie więc kończy się to chmurą punktów w SolidWorks. Problem często wynika z jakości skanowania. W zależności od rozwiązania bardzo ważne jest prawidłowe skonfigurowanie skanowania, aby było jak najbardziej czyste.

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest "wyczyszczenie" skanu i usunięcie niepotrzebnych punktów.

Następnie należy użyć narzędzi powierzchni w SolidWorks...

W zależności od skanu i jego jakości jest to duża praca...

Czego używasz jako rozwiązania do skanowania (ramiona Faro?)

Yves

2 polubienia

Witam

Haczyk polega na otwieraniu pliku. Aby odczytać moje pliki STL, muszę, gdy kliknę w "plik -> Otwórz... " Zmień domyślny format wyszukiwania.
Po prostu zmień "Wszystkie pliki (*.*)" na "STL (*.stl)". W zakładce "Opcje... ", który następnie się pojawił, zaznaczasz "Ciało powierzchniowe"
Otwierasz plik, który jest bezpośrednio użyteczny po kilku minutach obliczeń.

Cóż, zacząłem od pomysłu, że twoje skany są również w STL i że twój problem wziął się stamtąd. Jeśli nie, podaj nam więcej informacji!

Powodzenia

8 polubień

Nie mogę uzyskać dostępu do skanera lub konfiguracji. Nie znam nawet marki ich produktu!
Jestem w trakcie otwierania go poprzez zmianę formatu importu, ale obliczenia są długie...
Jeśli to nie zadziała, dopilnuję, aby poprosić o więcej informacji od tych, którzy wysłali mi te skany!
Dziękuję

1 polubienie

Czy masz dodatek do skanowania do 3D? 

Jeśli tak jest w przypadku typu pliku, znajdziesz dwie opcje, które zwykle nie są dostępne:

- "Pliki siatki (*.nzip;*.nxm;*.scn;*.3ds;*.obj;*.stl;*.wrl;*.ply;*.ply;*.ply2)"

- "Plik chmury punktów (*.xyz;*.txt;*.asc;*.vda;*.igs;*.ibl)

W przypadku STL jesteśmy więc na siatce, użycie skanowania do 3D zapewnia narzędzia do naprawy i konwersji na objętość/powierzchnię niedostępne, jeśli używasz typu pliku "STL"

Aby uzyskać dostęp do tych narzędzi, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy siatkę w drzewie.

1 polubienie

Witam

Regularnie korzystam ze skanowania 3D, oraz inżynierii odwrotnej Solidworks z kilkudziesięcioma częściami na swoim koncie

Pierwszym ważnym pytaniem jest ponowne złożenie skanu w Solidworks, w jakim celu. Inżynieria odwrotna (posiadanie objętości, opieranie się na powierzchni itp.), lub kontrola w celu porównania zdigitalizowanych danych z częścią teoretyczną (solidworks nie jest odpowiednie)

Ogólnie rzecz biorąc, bezpośredni raport z chmury punktów w Solidworks nie działa i rzuca Solidworks na kolana. Dedykowany moduł przeznaczony jest do "małych" skanerów nieprzemysłowych.

Zazwyczaj trzeba skorzystać z dedykowanego oprogramowania, które pozwoli zapewnić mniej lub bardziej wierną rekonstrukcję 3D. Współpracuję z Géomagic.

W celu inżynierii odwrotnej muszą następować po sobie 3 kroki: chmura punktów -> siatka trójkątna (typ STL) -> powierzchnia. Niektóre programy skanerów zwalniają chmurę punktów

Trzeba pamiętać, że Solidworks (podobnie jak Catia) nie wie, jak radzić sobie z chmurami punktów... ponieważ zajmują się CAD, czyli pracują z geometrycznie doskonałymi jednostkami.

Nie wahaj się ze mną skontaktować, jeśli chcesz uzyskać więcej informacji... lub ręka do "wizualizacji" Twojego skanu

Oliwka

2 polubienia

Zapraszam do przetestowania naszej wtyczki Tomorama. Ten ostatni jest w stanie zintegrować przekroje i plany z miliardów punktów 3D i uporządkować je bezpośrednio w drzewie SolidWorks. Ten ostatni jest w 100% funkcjonalny z narzędziami Faro i powinien, mam nadzieję, odpowiedzieć na Twoje trudności.

Poniżej zamieszczam link do naszej strony internetowej: http://www.geosat-software.com 

Z góry dziękuję za opinie i życzliwe spojrzenie.