Witam, znam SolidWorks dobrze od lat, ale mimo wszystko nadal widzę pewne niedociągnięcia. Rzeczywiście, ostatnio musiałem narysować dość duży kawałek z kątami, które są trochę krzywe. trudno było na nim wykonać pomiary, więc skontaktowałem się z osobą, która miała skaner 3D i poprosiłem go o zrobienie mi skanu tej części, po odzyskaniu pliku skanu przerysowałem część najlepiej jak potrafiłem, Niestety zmiana planu i mała modyfikacja w miarę jak szedłem na części mam wiele rzeczy, które się przecinają i dużo małej twarzy z mojej strony, To sprawia, że obrabiany przedmiot jest trudny do obróbki w 5 ciągłych osiach ... Po zeskanowaniu tej części w dobrej jakości, szukam niezawodnego rozwiązania, aby ją przerysować i aby ten rysunek można było wykorzystać w oprogramowaniu ESPRIT do obróbki skrawaniem. W razie potrzeby mogę wysłać ci skan. Widziałem, że jest też rozwiązanie "scanto3d", ale tutaj niestety nie skorzystaliśmy z tej opcji... Straciłem już około dwudziestu godzin na ten projekt...
Mam chmurę punktów przesłaną w wielokącie. ten został przekształcony w bryłę graficzną, którą posiadam w formacie SOLIDWORKS. Zacząłem od innej podstawy, aby rozpocząć rysowanie, ale potem dostałem skan i odpowiednio zmodyfikowałem swoją objętość. Problem polega na tym, że jedna modyfikacja koliduje z drugą i kończę z dużą ilością małej powierzchni po lewej i prawej stronie oraz pewnym opóźnieniem. Nie mogę już wykonywać pewnych operacji bez odkładania wszystkiego na później i pogarszania sytuacji. Moje pytanie brzmi, czy SolidWorks 2024 ma funkcję, która mogłaby mi pomóc zacząć od tego wykresu i stworzyć jego bryłę? Czy są jakieś przejrzyste samouczki, które mówią na ten temat?
Witam Narzędzie ScanTo3D w wersjach Pro i Premium SOLIDWORKS umożliwia pobranie chmury punktów lub pliku siatki z różnych formatów. Zasada polega na wygenerowaniu powierzchni analitycznych lub NURBS. Narzędzie posiada 2 tryby tworzenia powierzchni: Automatyczny (więcej dla części organicznych), Prowadzony (więcej dla części o kształtach analitycznych). W trybie z przewodnikiem narzędzie dzieli siatkę na różne podsiatki i proponuje wygenerowanie płaskiej, cylindrycznej, stożkowej powierzchni... ale zachowujesz przewagę, jeśli to, co ci proponuje, ci nie odpowiada. Następnym krokiem jest dopasowanie powierzchni do siebie, zszycie ich razem, a następnie uformowanie objętości. Proces może być dłuższy lub krótszy w zależności od złożoności części, ale działa Ostatnia funkcja umożliwia sprawdzenie odchylenia między chmurą punktów (lub siatką) a powstałą częścią.