Skanowanie 3D Faro

Poszukuję doświadczonych użytkowników w celu uzyskania porady, dotyczącej pomiarów 3D (chmura punktów)  i analizy chmur w CloudCompare lub Geomagic na przykład.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady

Witam

O co dokładnie chodzi?

Witam

Problem: pomiar drogi o dużym natężeniu ruchu (niemożliwy dostęp ze względu na ruch) przed przewierceniem poziomym pod nią w celu przejścia rur (2 średnice 400 mm)

następnie w ciągu 6 miesięcy nowe zestawienie porównawcze

Przejście tego odwiertu jest "widoczne" z mostu znajdującego się w odległości około 20m-25m

Mam już kilka pytań na tym poziomie.

Czy koniecznie musimy geolokalizować punkty orientacyjne (sfery FARO), czy możemy przeprowadzić pomiar bez geolokalizacji, ale w "lokalnym" punkcie orientacyjnym?

Zastosowany materiał: skaner FAROx130 z kulą jako odniesieniem do montażu w chmurze

Czy fakt, że chmura jest zmontowana lokalnie lub geolokalizacyjnie, wpływa na dokładność pomiarów urządzenia?

.. Wiem, że to dużo pytań, ale i tak mam ich mnóstwo (mój klient nie rozumie, a w końcu ja też nie rozumiem przed tyloma pytaniami)

Jeśli chodzi o dokładność: skaner FAROx130 według producenta wykonuje pomiary do 130m z dokładnością +- 2,5mm lub nawet 3mm, ale dobrze na tej odległości

Co rozumiemy przez precyzję i szum pomiarowy na skanerze, mam swój pomysł, ale mogę się mylić (jeśli zeskanuję obiekt z odległości 30 m, zostanie on umieszczony na 30,0025 - 29,9975 dla dokładności),  a jeśli mój obiekt ma wymiary 15 cm x 15 cm, szum pomiaru sprawi, że uwierzę, że jest to na przykład 15,08 x 16,03.

Mój klient do przetestowania, aby sprawdzić jakość przykładowego odczytu... w programie AutoCAD! i mówi mi, że dokładność pomiaru wynosi od 5 do 10mm w grubości chmury (szum pomiaru)

Jeśli używam oprogramowania do rekonstrukcji, takiego jak Geomagic lub CloudCompare, co oprogramowanie zrobi z szumem pomiaru?....

cóż, na razie na tym poprzestanę, to bcp...

Jeśli zostałeś skonfrontowany z takim pytaniem, czy istnieje jakiś szczególny przepływ pracy, oprogramowanie.. Nie wiem, co odpowiedzieć i co powiedzieć, wiedząc, że za każdym razem mówi mi, że dokładność to za mało, a przecież skaner na przykładowym odczycie przebiegł prawie 45 minut na stację (30 milionów punktów na stację, w sumie 7 stacji)

Nie jestem pewien, czy ktokolwiek może tutaj odpowiedzieć, jest to naprawdę bardzo konkretne.

Może powinniśmy sprawdzić, czy jest forum w języku angielskim, lub dermander bezpośrednio do producenta.

dziękuję ci mimo wszystkoBędę szukać dalej

Może spróbujesz skontaktować się z MadMaxem (http://www.lynkoa.com/users/yann1100), który pasjonuje się skanowaniem 3D: http://www.lynkoa.com/groupes/publications/scanners-3d

1 polubienie