Pod EPDM mam wątpliwość co do opcji w konfiguracji schematu replikacji:
Zobacz załączony dokument.
Poniżej znajduje się wyjaśnienie ustawienia replikacji o nazwie " CODZIENNA REPLIKACJA "
- Folder do replikacji : C:\EPDM-DUBUS-GROUP
Replikacja wiadomości lub aktualizacji danych z SERVEUR5 (Serwer źródłowy - Lokacja "B") do SERV-EPDM (Serwer docelowy - Lokacja "A")
Początek od poniedziałku do czwartku: 20:30.
- Folder do replikacji : C:\EPDM-DUBUS-GROUP
Replikacja danych grup dyskusyjnych lub aktualizacji z SERV-EPDM (Serwer źródłowy — lokacja "A") do SERVEUR5 (Serwer docelowy — lokacja "B")
Początek o 23:30 od poniedziałku do czwartku.
Tam, gdzie mam wątpliwości, jest opcja zaawansowana: "Zatrzymaj replikację po:" 7h i 00 min
Jak zachowuje się EPDM:
- rozpoczyna replikację z miejsca "B" o godzinie 20:30 i kończy o godzinie 3:30, jednocześnie rozpoczyna replikację z miejsca "A" o godzinie 23:30 i kończy o godzinie 6:30.
- rozpoczyna replikację z lokacji "B" o godzinie 20:30 i rozpoczyna replikację z lokacji "A" o godzinie 23:30: niezależnie od tego, co dzieje się 7 godzin później (od godziny 20:30, czasu rozpoczęcia schematu replikacji), cała replikacja zostaje zatrzymana o godzinie 3:30.
schema_de_replication-2.png
Bądźcie ostrożni, daję tę odpowiedź, ale pozostawiam to innym, aby potwierdzili (lub nie) moje słowa.
Z reguły tempo w bazie działa poprzez system znaczników czasu (powiedziałem jako ogólną zasadę).
Zwykle daje to następujący diagram:
- O godz. 20:30 replikacja pierwszego stanowiska do godz. 3:30.
- O godz. 23:30 replikacja drugiego stanowiska do godz. 6:30.
Baza działa na zasadzie bejcy, więc nawet jeśli wzór jest taki sam, plamy są różne. Tempo powinno być zatem stosowane do każdego zadania, a nie do całego schematu.
Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.
1 polubienie
Witam
Zwykle jest to scenariusz 1, jak mówi jose
Czy jest coś, co sprawia, że w to wątpisz?
1 polubienie
Komputerowo powiedziałbym to samo ^me co koledzy.
Jednak dzisiaj i jutro robię szkolenie administracyjne EPDM, postaram się do tego czasu udzielić Ci odpowiedzi.
1 polubienie
Tak Benoit, mam wątpliwości (i zgłosiłem wątpliwości do !! pomocy technicznej) zostaliśmy zmuszeni do zatrzymania replikacji (pewnego dnia, kiedy mnie tam nie było, więc straciłem podstawowe ustawienia !!) po "awarii" 2 dysków twardych na stronie "B".
1 polubienie
Tak, słyszałem o tym... To jest 3
Czy zdarzyło się to, gdy rozpoczęto pełną replikację z serwera A do serwera B? A może była to częściowa kopia?
Jeśli jest to pełna kopia, możesz mieć ogromny plik, który nie zdążył zostać przesłany w 1h30... To już było widać...
Poproś @fifounet44 o zwolnienie linii internetowej, a wszystko będzie lepiej... Hę, mój Fifi?
Bądźmy poważni: zrób test w południe przez kilka minut zamiast kilku godzin, upewniając się, że witryna B wyprodukowała pliki...
Muszę zatrzymać replikację do czasu, aż lokacja "B" odbierze dysk twardy ze wszystkimi twardymi danymi EPDM z lokacji "A" (dziś lub jutro).
Rzeczywiście, kiedy umieściliśmy dyski z powrotem w witrynie "B", system RAID5 próbował naprawić dane. Naprawił część 330 GB i/lub odzyskał część (270 GB).
W tych 270 GB znajdują się pliki (trudne do zidentyfikowania), które są uszkodzone.
(FYI w weekend za pośrednictwem naszego połączenia internetowego udało nam się przekazać tylko 16 GB !!)
Na podstawie tej prostej obserwacji zdecydowaliśmy się wysłać dysk twardy o pojemności 330 GB, zastąpić "twarde" wszystkie dane lokacji "B" i wznowić replikację dopiero po skopiowaniu danych.