Witam wszystkich, oto mam problem,
Chcę zrobić niestandardowy profil, wiem, jak to zrobić, ale gdy tylko chcę osadzić go w szkicu 3D (wystarczy linia prosta, aby spróbować), SDW zamyka się natychmiast...
Udało mi się jednak zrobić inne profile, ale ten nie chce, jeśli ktoś może mnie poinformować.
Dziękuję! i miłego dnia
1.TEST SLDPRT ( 72.6 KB)
Witaj Stanislas_Azemard,
Witaj, mając nadzieję, że rozwiążemy Twój problem.
Więc po prostu próbuję, działa dla mnie z SW2022SP4.
=>
=>
Test2. SLDPRT (97.5 KB)
1 Otwieram twój pokój i rysuję kredą szkic 3D
2 Przekonwertowuję szkic z twojego 2D i działa to w ten sposób.
Życzę, aby działało w domu.
Powodzenia.
@+.
AR.
Witam serdecznie;
- Pamiętaj, aby określić swoją wersję Solidworks (prawdopodobnie 2022?)
Profil, który chcesz wyciągnąć, nie został przekonwertowany na spawany mechanicznie (powinien być w formacie *.sldlfp)
Powinieneś umieścić jego Origne (ten na twoim szkicu) bardziej w " środku " swojego profilu
i dodać do niego punkt, aby Solidworks mógł zdefiniować początek wyciągnięcia.
I na koniec, spróbuj wyciągnąć swój profil na szkicu 2D (Solidworks nie lubi rozpoczynać wyciągnięcia od czegokolwiek innego niż linia...)
Pozdrowienia.
Dziękujemy za Twoją opinię.
Tak 2022 przepraszam
Próbowałem twoich samouczków, ale ten sam problem.
Dzieje się tak, gdy tworzę szkic 3D i chcę wziąć (w mojej osobistej bibliotece) ten profil i potwierdzić, że wszelkie błędy
Jednak z mojego szkicu zapisuję go jako plik SLDLFP i widzę jego rozszerzenia w kolorze " żółtym " po mojej prawej stronie/kątze.
Zrobiłem już inne profile w tej samej próbie i to pierwszy raz, kiedy wyrywałem sobie na nim włosy.
Nie napotkałem żadnych szczególnych problemów z wytłoczeniem Twojego profilu (bez modyfikacji poza tym, że: Dodanie szkicu w " funkcjach bibliotecznych " a następnie zapisanie pliku jako *.sldlfp)
oraz badania spawania mechanicznego:
Mechanicznie spawane wyciągnięcie na szkicu 2D => szkic1
Profil spawany mechanicznie na szkicu 23 => szkic3D1
…
Wszystko w ramach Solidworks 2022 SP4.