Witam
Chcę skopiować kontury twarzy, aby zintegrować je z nowym szkicem za pomocą narzędzia do przekształcania elementów. Problem polega na tym, że jeśli wybiorę twarz, zaznaczone są tylko zewnętrzne kontury twarzy. W przypadku konturów wewnętrznych muszę je ręcznie wybierać jeden po drugim w drugim kroku, co jest zaporowe dla reszty mojego projektu. Wybór musi być automatyczny i wyczerpujący. Istnieje tysiąc sposobów na obejście tego problemu, ale w tym przypadku muszę go unikać.
Czy ktoś zna sposób na automatyczne zaznaczanie wszystkich konturów?
Dziękuję i życzę miłego dnia
question_selection.pdf
Witam
Musisz wybierać otwory jeden po drugim (lub ściany , które tworzą otwory), nie ma innej możliwości.
Witam
Możliwość istnieje teraz w SW2016.
@+
2 polubienia
Witam
Spróbuj zobaczyć, wybierając szkice, tworzysz szkic na żądanej powierzchni, a następnie wybierasz szkice wyciągnięcia, a także szkice otworów, klikając oba za pomocą CTRL, a następnie konwertujesz je.
Myślę, że Coyote dał odpowiedź. Mam SW 2015 i wydaje się, że taka możliwość jest oferowana dopiero w 2016 roku.
Ręczny dobór konturów wnętrza proponowany przez PL i ac cobra 427 nie sprawdza się w moim przypadku (tak określiłem w swoim pytaniu). Rzeczywiście, liczba uszu jest zmienna. Jeśli ręcznie wybiorę 4 otwory, a następnie odbuduję z 8 uszami, nadal będę miał tylko 4 otwory i ani jednego więcej. Z drugiej strony, gdybym włożył do mojej nowej wersji 3 otwory, to by zadziałało (3<4). Ale celem jest stworzenie modelu, który działa we wszystkich przypadkach bez konieczności dotykania czegokolwiek innego niż tabela Excela, która kontroluje całość.
Zamierzam zrobić pełną objętość (obudowa + okładka), wygenerować uszy z otworami przez powtarzanie zgodnie z krzywą, a następnie podzielić i zrobić dwie oddzielne, ale powiązane części, które zintegruję w zespół. Będzie to szybsze niż kupowanie 2016 i jego ergonomii 2-ball.
Dziękuję Wam wszystkim
1 polubienie
Tak, dobra odpowiedź od Coyotte!
Istnieje również rozwiązanie polegające na łączeniu elementów ze sobą za pomocą równań. Tworzysz ucho z otworem w obudowie i robisz powtórzenie, tak jak robiłeś to wcześniej, następnie tworzysz swój element, który pasuje do niego i kopiujesz szkic pierwszego otworu i robisz to, co musisz zrobić, a także robisz powtórzenie, a następnie dwukrotnie klikasz funkcję powtarzania i łączysz je. Bierzesz ten, który pasuje i klikasz dwukrotnie pod spodem, pojawi się liczba i odstępy, a następnie klikniesz na niego i włożysz = następnie kliknij odpowiedni wymiar w drugim pokoju. Zostanie to oczywiście zrobione podczas montażu... A liczba i odstępy będą powiązane z jednym pomieszczeniem do drugiego.....