Wybieranie szkicu znajdującego się za szkicem

Cze wszystkim

kontekst:
Jestem w zespole składającym się ze szkicu " ROUTING ", który służy jako szkielet dla zespołu.
Na tym szkicu ograniczyłem różne komponenty i chciałbym połączyć te elementy za pomocą rury.
Tworzę kawałek tuby.
Edytuję go w kontekście i wykonuję szkic 3D łączący się z komponentami.
Tworzę funkcję " element spawany mechanicznie" i chcę wybrać szkic mojej części rury... TYLE TYLKO, ŻE TO ON WYBIERA DLA MNIE SZKIC TRASY!

Próbowałem:

• aby ukryć szkic trasy ==> to działa
  • do " wybierz inne " ==> to działa

Chodzi o to, że marnuję czas i nie pamiętam, żebym miał problem w przeszłości: udało mi się wybrać szkic rury bezpośrednio przez trasę szkicu...

Czy byłaby to jakaś opcja?

Witam

O ile dobrze rozumiem, szkic "trasowania" służy tylko do pozycjonowania niektórych elementów, więc nic się z nim nie buduje?
Dlaczego nie spróbować zmienić go na "do budowy"?
Normalnie nie będzie już można go wybrać w celu tworzenia elementów spawanych mechanicznie, ale nadal będzie on aktywny w celu wywierania naprężeń.

Miłego dnia.

3 polubienia

Witam

Alternatywą dla @a_eriaud rozwiązania jest wykonanie funkcji skanowania w pomieszczeniu otwartym obok, a nie w kontekście montażu.
Przynajmniej jest to jasne i łatwe (ale to trochę dłużej niż robienie wszystkiego w kontekście)

Witam
Możesz ukryć szkic :)zobacz małe oko na środku ekranu, nie zajmuje to czasu

Dobrze przemyślane @a.Eriaud !
niestety to nie działa...

@froussel
Myślę, że w międzyczasie zdecyduję się na to rozwiązanie.
Będzie to przynajmniej trochę szybsze niż moja obecna metoda

@Lynkoa15
Niestety ukrywa również szkic, który mnie interesuje...

Jeśli odznaczę opcję systemową (zaznaczenie > włączenie wyboru przez przezroczystość) znajdę to samo zachowanie twojego oprogramowania @twathle

Podczas edytowania komponentu w kontekście, możesz zobaczyć ten pasek narzędzi:
image
Włączając opcję Brak odniesień zewnętrznych, szkic wyznaczania trasy nie może (zazwyczaj) być już wybrany. Ale będzie to problem z połączeniem końcówek.

Inną opcją jest odizolowanie komponentu podczas edycji w kontekście.

Cze wszystkim!
Niestety żadne z proponowanych rozwiązań się nie sprawdza.
Czekając na coś lepszego, posłuchałbym rady @froussel, która zasugerowała otwarcie pokoju osobno.

Pozostaję otwarty na nowe pomysły!
Dziękuję

Witam

W przypadku, gdy utworzysz część w zespole, tworząc nową część
image A potem robisz zgodnie ze swoją potrzebą. Gdybym zrozumiał problem.

Witam

Jeśli klikniesz prawym przyciskiem myszy na 2 szkice, otworzy się okno i pojawi się ikona wyboru innego (tutaj w lewym dolnym rogu)
image

Następnie pod kursorem znajduje się lista elementów do wyboru,
Oto różne szkice i linie
image

1 polubienie

@joris
Znałem tę sztuczkę.
ale nie jest to tak szybkie, jak to, co mogłem zrobić wcześniej...

Obecnie szkic brany pod uwagę domyślnie jest szkicem "szkieletowym" zespołu.
Podczas gdy wcześniej szkicem, który mogłem wybrać, był szkic w pokoju, który edytowałem w kontekście.