Automatyczny wybór drukowania arkuszy

Witam

Czy na każdym arkuszu rysunku znajduje się ustawienie, które automatycznie wyklucza go podczas drukowania jako plik PDF?
Niektóre z naszych planów obejmują kilka arkuszy, z których jeden lub dwa (różnie się różnią) są używane do produkcji, inne są dostępne tylko w fazie pracy BE, ale które muszą zostać zachowane.
Używamy programów związanych z naszym PLM do automatycznego generowania plików pdf, więc trudno jest przejść przez interfejs " drukarki pdf " w celu wybrania stron do wydrukowania, interfejs ten jest dla nas " niewidoczny ".
Masz pomysł?
Dziękuję

Witam

Pomysł, który nie jest zbyt skomplikowany (ale który może wymagać aktualizacji plików): nadaj nazwę z identycznym nagłówkiem wszystkim arkuszom, których nie chcesz drukować (np. " BE- ").
Utwórz makro drukowania, które szuka nagłówka i wyklucza ten arkusz podczas drukowania (istnieją pętle i warunki, więc wymaga małego poziomu w VBA).

3 polubienia

Witam
Jeśli jest to zadanie, które zajmuje się tym w sensie PDM, musisz przejść i zmodyfikować parametry tego zadania, pod warunkiem, że twoje arkusze są zawsze nazwane w ten sam sposób.

2 polubienia

To pomysł... ale generowanie pliku pdf, a priori, jest zarządzane przez nasz PLM (Visiativ PLM) i nie mamy nad nim zbyt dużej kontroli, aby wprowadzać zmiany. Myślę, że uda mi się zbliżyć do zespołu DEV w Visiativ...
A na dodatek nie jestem zbyt dobry w makrach :wink:

1 polubienie

Zgodnie z odpowiedzią udzieloną firmie froussel, korzystamy z Visiativ PLM. To, co jest możliwe w PDM, niekoniecznie jest wykonalne w Visiativ PLM!!

1 polubienie