Wzmocnienie siodła na przeszyciach penetrujących. SOLIDWORKS 2014

Dobry wieczór wszystkim

Rozpaczam nad zrobieniem następującej rzeczy, wzmocnionego siodła, które otacza ścieg na skuwce pod SW 2014

Zobacz zdjęcie

Jeśli ktoś ma pomysł... Zainteresowanie polega na tym, aby to wzmocnione siodło było płaskie, a następnie wycięte płomieniowo w blasze i zwinięte do końca.

Dziękuję za cenne rady!

Witam

Jeśli część została już utworzona, wystarczy przekształcić ją w część arkusza blachy, wstawiając zagięcie o promieniu rury i współczynniku K równym 0,5. Dostępna jest funkcja "wstawionego składania". Dodałem kawałek w SW 2012

selle_renfort.sldprt
2 polubienia

Jeśli ma to rozłożyć część w kolorze całkowicie niebieskim

A więc rurka z pyskiem wilka i kształtem przylegającym do zewnętrznej skóry prostopadłej rurki

rozkładanie nie będzie możliwe

jeśli ma to na celu stworzenie kawałka, który przylega do zewnętrznej skóry szarej rurki

Przewodnik polega na utworzeniu linii prostej, aby utworzyć rozłożony 

pół rurki o średnicy wewnętrznej = zewnętrzna średnica szarej rurki

Ponieważ zewnętrzne linie są proste, możesz je rozłożyć 

Utwórz szkic na płaszczyźnie odsunięcia i rzutuj go na tę półrurę, a następnie zmodyfikuj pociągnięcia w obrys konstrukcyjny

Będziesz miał swoją prostokątną blachę z liniami konstrukcyjnymi do cięcia wewnętrznego i zewnętrznego

Jak tylko znajdę się przy komputerze, pokażę ci, jeśli dobrze nie zrozumiałeś

@+

Witam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

Tam właśnie jestem... SolidWorks wyświetla teraz błąd, gdy chcę rozwinąć część.

Dziękuję

selle_renfort.sldprt

Podstawowa skuwka ma średnicę zewnętrzną 763 i grubość 8 mm
Kranik penetrujący (który jest również tulejką) ma średnicę zewnętrzną 273 mm.

Słynne siedzisko wzmacniające ma zatem średnicę wewnętrzną 273 mm, koniecznie ma szerokość 40 mm i grubość 8 mm.

A także zapomniałem doprecyzować, że kran o średnicy 273 jest przesunięty o 165 mm w stosunku do osi tulejki 763mm

Witam

Przyjeżdżam do piżamy, tam mam zamiar zjeść, ale jeśli nie masz nic przeciwko, wyjaśnię, jak to zrobiłem dziś po południu... (jest parasolidny, ponieważ jestem w SW 2015...)

test.x_t

Patrz w załączeniu

rozkładać

fałda

załączony plik w SW 2012

z pewną niedoskonałością nacięcia, ale teoretycznie wymiary są dobre z tego co zrozumiałem

Zostałem zmuszony do zrobienia tego za pomocą wielokąta w mojej wersji SW

@+

deplie_virole.sldprt

Zobaczmy, co będzie Ci najbardziej odpowiadać, ale ja mam takie rozwiązanie:

W pliku zmień pierwsze wyciągnięcie na "normalne usuwanie materiału"

Zmień szkic następującego wyciągnięcia, dodając zakładkę przechodzącą przez początek układu współrzędnych (początek rozwijania):

Usuń również normalny materiał, który daje to:

A po rozłożeniu:

Ładne jajko! Pozostaje tylko pozbyć się małej nóżki...

To tyle z mojej strony:)

Doskonale, dziękuję za cenną pomoc.

W rzeczywistości pracujesz przy składaniu, więc siodło wzmacniające byłoby tutaj składane przez kolejne fałdy?

Jak postępować z walcowaniem na walcarce?

Wciąż

Dla jeżdżących tak samo niewiele się zmienia

Faktem jest, że za pośrednictwem monety @ P.Munoz 2 

Wydaje się, że jest jakiś różny, dlaczego nie ten sam ref z boku na pewno poza osią do powietrza + wymawiane w domu

Czy byłeś w stanie otworzyć mój plik i zrozumieć zasadę?

@+

Nie wiem, czy mówisz do mnie, czy do gt22, ale ja rzeczywiście zajmuję się blacharstwem. Z drugiej strony nie znam się za bardzo na jeździe, gdybym miał to robić w domu to byłoby jak gt22 pokazywane w kolejnych składach... Przepraszam.

1 polubienie

@munoz 2

Czy możesz mi wyjaśnić, dlaczego nie mamy tego samego obrazu?

Czy nie wzięliśmy tego samego ref na bok?

Jeśli masz rok 2015 załączam Ci plik i możesz porównać.

Mogłem się pomylić w niektórych funkcjach, zrobiłem to szybko... Może to być spowodowane tym, że zmieniłem profile na "normalne" na twarzy. Ale zauważyłem też, że nie wszystkie szkice są całkowicie ograniczone, więc to też mogło się przesunąć...

Powiesz mi czy czegoś mi nie umknęło:)

2015_selle_renfort_0-2.sldprt

i NIE zostałem na SW2012

i jeszcze nie gotowy na zmiany

Biorąc pod uwagę brak ewolucji nowych wersji

@+ ;-)

Dziękuję wam obojgu

Dziś wieczorem przeanalizuję to szczegółowo

Czy byłeś w stanie zajrzeć do mojego załącznika, aby dowiedzieć się, gdzie jest pieróg... Używam SW dopiero od 2 tygodni... i tak nie mogę rozłożyć mojej zakrzywionej blachy...

Dziękuję bardzo! :)

Zrobiłem więc nakładkę z 3:

Oryginał w kolorze zielonym, mój w różowym, a gt22 w niebieskim. To mniej więcej to samo, tyle że gt22 ma większą szerokość i dlatego wada, która sprawia, że część w kształcie jajka jest na niej bardziej zaakcentowana. Ale moim zdaniem oba są w porządku.

W przeciwnym razie problem wynikał z faktu, że bryła nie rozpoznaje nieruchomej powierzchni podczas rozkładania (normalne, nie było płaskiej powierzchni).

Proszę bardzo. Powodzenia w nauce...

superpo.x_t

W pliku GT

Wydaje się, że 763 jest oceniany nie na zewnątrz, ale w środku

Może to wszystko wyjaśnia?

Jeśli masz możliwość otwarcia mojego pliku i poinformowania mnie o PK, otrzymuję tę tajemniczą wiadomość...

RYBA

why.jpg

Myślę, że to właśnie miałem na myśli, kiedy powiedziałem, że nie mógł znaleźć stałej twarzy, aby to rozłożyć.

Edytuj funkcję rozłożenia, bryła wymaga powierzchni odniesienia do rozwinięcia, nie można wybrać jednej na swojej części, więc nie można jej rozwinąć...

(spójrz na prostą część, która już działa)