Serwomotor?

Cze wszystkim

W ramach zautomatyzowanego projektu poszukuję zmotoryzowanego rozwiązania, które sprawi, że ramię będzie wykonywać obrót o 180° w przód iw tył, tj. pozycja początkowa 0° - pozycja końcowa 180°, a następnie 180°-0° i to w sposób sekwencyjny i z opóźnieniem 1 minuty w każdej pozycji.

Mam mało miejsca i nie mam skrzynki elektrycznej. Myślałem o silniku wycieraczek przedniej szyby, ale ten wykonuje cykl 0°/180°/0° bez zatrzymania w pozycji 180°...

Czy ktoś ma pomysł??

Z góry dziękuję za pomoc i życzę miłego dnia.

Witam

Tak naprawdę nie widzę związku między tym pytaniem a SketchUp, ale hej, ponieważ nie jesteśmy bestiami, oto trop.

Możliwe jest użycie Arduino do sterowania serwomechanizmem. Oszczędność miejsca (szczególnie w przypadku "mini" lub "nano"), bardzo niedroga i programowalna. Dostępne w wersjach 3,3 V lub 5 V, taktowane zegarem 8 MHz lub 16 MHz. W zależności od zastosowania wystarczy 8 MHz i zmniejsza zużycie. Aby niczego nie spoilerować, społeczność jest bardzo duża i nie będziesz miał problemów ze znalezieniem samouczków itp. Dobrze udokumentowane.

Napęd animatików zintegrowany w formacie nema

Można go zaprogramować, jest bardzo kompaktowy i ma wysoki moment obrotowy, to około 700 €