Upraszczanie modelu na potrzeby symulacji

Cze wszystkim

Przeprowadziłem dwa różne badania statyki na tym samym zbiorze.

Jeden, w którym upraszczam część za pomocą płaszczyzn symetrii, a drugi, w którym nie upraszczam modelu.

Przy tych samych warunkach i tej samej siatce uzyskuję różnicę około 10% w stosunku do maksymalnego naprężenia VON MISES.

Czy uproszczenie nie powinno wpływać tylko na czas obliczeń, a nie na wyniki?

Z góry dziękuję

Witam, pokusiłbym się o stwierdzenie, że to zależy od uproszczenia. Czy możliwe jest posiadanie dwóch zrzutów ekranu?
1 polubienie

To kompletny i uproszczony pakiet. W rzeczywistości, ponieważ całość jest symetryczna, zachowałem tylko jedną czwartą, aby skrócić czas obliczeń.

clapet_simplification.jpg
1 polubienie
Rzeczywiście, jest to uproszczenie symulacji, ale nie części! To dziwne, nie ma problemów w płaszczyznach symetrii dla zastosowania symulacji? Czy pojedyncza symetria daje również tak różne wyniki?

Nie, nie ma problemu z płaszczyznami symetrii podczas tworzenia siatki i wykonywania solvera, dlatego uznałem to za dziwne. Sprawdziłem nawet dwa razy, czy wszystkie twarze symetrii zostały wybrane i nie zapomniałem żadnej.

Myślę, że jutro zrobię test z jedną płaszczyzną symetrii

Obliczenia muszą być również wykonane z obciążeniem respektującym symetrię (a więc w tym przypadku osiowym lub promieniowym).

Częstym pominięciem jest rzeczywiście posiadanie jednej z powierzchni symetrii, która nie jest wybrana (ale skoro to sprawdziłeś, to nie jest to).

Dość często zdarza się, że wartości lokalne są "wartościami odstającymi" na płaszczyznach symetrii (również związanymi z lokalnym szczegółem siatki na płaszczyźnie). W Twoim przypadku symulacja ma być analizowana tylko w centralnej części 1/4 pomieszczenia: istnieje szansa, że 2 modele dadzą bardzo podobne wyniki.

Wypróbuj również opcję siatki krzywizny, która często skutkuje czystszymi siatkami dla części obróconych (siatka bazowa często robi wszystko, gdy dociera do osi pionowej i poziomej części).

2 polubienia

Rzeczywiście, musisz spojrzeć, gdzie jest luka, aby sprawdzić, czy jest to denerwujące.

Z drugiej strony 10% różnicy może wydawać się dużo, ale ile to oznacza w wartościach bezwzględnych? Między 10 a 11 MPa jest 10% różnica, ale nie możemy powiedzieć, że jest znacząca.

Siła jest również przykładana symetrycznie do jego powierzchni, więc nie powinna stamtąd pochodzić.

Prawdą jest, że celując w centralny obszar, różnica jest mniejsza i jak mówisz, są pewne nieprawidłowe punkty w płaszczyznach symetrii, błąd prawdopodobnie musi pochodzić stąd. Dziękuję!

Do tego badania użyłem już siatki opartej na krzywiźnie. Prawdą jest, że w przypadku kawałków rewolucji wyniki od razu wydają się bardziej spójne, a zazębianie się jest przede wszystkim łatwiejsze.

I ostatnie pytanie, jaka jest różnica między różnymi solverami, których można użyć? Bezpośredni, FFEPlus, Bezpośredni obszerny problem...