Symulacja piłki schodowej

Witam

W ramach mojej nauki symulacji solidworks i pisania samouczka (patrz temat), chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest symulowanie piłki spadającej ze schodów ? W ogóle nie wiem, jak się do tego zabrać.

Dziękuję

1 polubienie

Witam

Musisz użyć Motion z kontaktami 3D.

Musi być samouczek w SolidWorks, w przeciwnym razie muszę mieć przykłady "łodzi", które mogę Ci dostarczyć w razie potrzeby.

@+

1 polubienie

Oto przykład

sorter.zip
1 polubienie

Bardzo  , ale jak w takim razie wykonać obliczenia mechaniczne? Próbuję się dowiedzieć, czy moja piłka wytrzyma uderzenie schodów.

Ponownie

O ile mi wiadomo, SolidWorks nie pozwala na symulacje tego typu, jest test ciiii, ale nie wiem, czy poradzi sobie z kilkoma powierzchniami kontaktowymi jak w przypadku schodów.

@+

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że jeśli piłka wytrzyma pierwsze uderzenie, to wytrzyma kolejne , które będą słabsze, prawda?

@.PL

Niekoniecznie, ponieważ materiał może stać się kruchy po upadku. Jest jak szklanka, czasami nie pęka przy pierwszym kontakcie, ale 2-3 zbiórki później.

Zdaję sobie sprawę, że SolidWorks nie jest oprogramowaniem opartym na elementach skończonych, więc nie sądzę, aby możliwe było przeprowadzenie takiej symulacji.

2 polubienia

Rzeczywiście, w tym przypadku myślę, że wykracza to poza umiejętności SolidWorks!

Solidworks nie jest w stanie wykonać tego typu symulacji, szkoda...