Symulacja groundballa

Cze wszystkim

Chciałbym pogłębić swoją wiedzę o moduł symulacyjny SolidWorks, a w szczególności w dziedzinie dynamiki nieliniowej. Chcę obliczyć upadek piłki, która zostałaby upuszczona 1 m nad ziemię i rozbiłaby się o ziemię. Modelowałem więc ziemię, a potem piłkę. Piłka jest naprężona (styczna) z podłożem.

Problem polega teraz na tym, jak zasymulować upadek z wysokości jednego metra. Przetestowałem kilka rzeczy, ale piłka przechodzi przez ziemię, jakby jej nie było. Kiedy ustawiam kontakt między ziemią a piłką w " niepenetracji " obliczenia się nie rozpoczynają.

Czy masz jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem ?

Dziękuję Ci :)

Witaj Neroz,

Zapoznaj się z samouczkami wbudowanymi w Solidworks:

Solidworks Simulation — samouczek>> Test upuszczenia dysku twardego komputera Solidworks Simulation Professional >>

To jest dokładnie przykład tego, co próbujesz zrobić (obiekt spadający swobodnie na ziemię z pewnej wysokości)

Nie ma potrzeby modelowania stropu, a krzywa odkształcenia/naprężenia materiału nieliniowego musi być poprawnie wypełniona

5 polubień

Witam, jaki jest cel symulacji? Czy ma to na celu posiadanie ograniczeń po odbiciu (etap końcowy), czy też wizualizację ograniczeń w fazie zetknięcia z podłożem?

1 polubienie

A co, jeśli dodasz wolumin pod spodem?

Aby zasymulować podłoże

1 polubienie

Dziękuję Thom@s, przyjrzę się temu bliżej. Obejrzałem ten film, ale kiedy robię to samo, nie działa: https://www.youtube.com/watch?v=JnO3wfnQXLs

@Aurélien,

Celem jest symulacja naprężeń podczas fazy zetknięcia się z podłożem. Ale jeśli da się to zrobić ze zbiórkami, to byłoby świetnie. Czy wiesz, czy możemy to zrobić za pomocą Solidworks?

@bart

Tylko symulowałem ziemię, ale pocisk przechodzi przez nią bez deformacji

1 polubienie

@Neroz, myślę, że tak, nigdy tego nie robiłem, ale idź zobaczyć tutaj: https://youtu.be/JnO3wfnQXLs?t=17m42s

;)

1 polubienie

Nie musisz modelować podłogi. Solidworks nie powoduje wstrząsów pomiędzy 2 elementami. Co najwyżej można upuścić zespół na powierzchnię wirtualną, której sztywność jest wskazana.

Następnie można narysować krzywą ograniczeń w funkcji czasu i należy obserwować odbicia, których szuka (należy zwrócić uwagę na ustawienie czasu trwania symulacji)

3 polubienia

Obejrzałem ten filmik, ale nie mogę odtworzyć testu, stąd moje pytanie na forum

@Thom@s

Udało mi się zasymulować upadek, tak jak powiedziałeś, upadek, jest dość ciekawy. Ostatecznie nie ma potrzeby wykonywania testu nieliniowego, ponieważ SolidWorks zawiera już test upuszczenia.

Z drugiej strony żadnych podskak, muszę patrzeć na krzywe stresu, nawet jeśli w tej chwili nie wiem jak to zrobić:)

Jeśli nie, czy wiesz, czy można zasymulować upadek piłki ze schodów? Wiem, że to trochę szalone, ale chcę ten moduł pogłębić.

1 polubienie

Witam

Z poziomu Motion Study można zarządzać kontaktami między częściami:

Piłka może odbić się lub rozbić o ziemię w zależności od rodzaju kontaktu.

Nie zapomnij umieścić grawitacji.

2 polubienia

@Neroz, twoje pytania są bardzo interesujące! Czy mógłbyś zrobić samouczek po swoich badaniach?

2 polubienia

@alain

Czy możesz powiedzieć mi coś więcej? Czy w takim razie możliwe jest stworzenie symulacji, aby zobaczyć naprężenia mechaniczne odbicia?

@Aurélien

Tak, taki jest cel zrobienia samouczka, wszystko zależy od tego, co uda mi się zrobić. Chciałbym odnieść sukces w symulacji

• Ładunek statyczny na piłce (jakbyś na niej siedział) -> udany
  • Upadek z wysokości 1 metra > udany
  • Zbiórek
  • Upadek ze schodów
  • Piłka rzucona o ścianę.

Myślę, że jeśli uda mi się to wszystko zrobić, to widziałem wiele rzeczy w symulacji Solidworks i może to być dobry tutorial

2 polubienia

Na Thom@s odpowiedziałem właściwie, bo to właśnie ta odpowiedź pomogła mi najbardziej.

Jeśli chodzi o samouczek, będę zadawał inne pytania w innych tematach