Chciałbym pogłębić swoją wiedzę o moduł symulacyjny SolidWorks, a w szczególności w dziedzinie dynamiki nieliniowej. Chcę obliczyć upadek piłki, która zostałaby upuszczona 1 m nad ziemię i rozbiłaby się o ziemię. Modelowałem więc ziemię, a potem piłkę. Piłka jest naprężona (styczna) z podłożem.
Problem polega teraz na tym, jak zasymulować upadek z wysokości jednego metra. Przetestowałem kilka rzeczy, ale piłka przechodzi przez ziemię, jakby jej nie było. Kiedy ustawiam kontakt między ziemią a piłką w " niepenetracji " obliczenia się nie rozpoczynają.
Czy masz jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem ?
Witam, jaki jest cel symulacji? Czy ma to na celu posiadanie ograniczeń po odbiciu (etap końcowy), czy też wizualizację ograniczeń w fazie zetknięcia z podłożem?
Dziękuję Thom@s, przyjrzę się temu bliżej. Obejrzałem ten film, ale kiedy robię to samo, nie działa: https://www.youtube.com/watch?v=JnO3wfnQXLs
@Aurélien,
Celem jest symulacja naprężeń podczas fazy zetknięcia się z podłożem. Ale jeśli da się to zrobić ze zbiórkami, to byłoby świetnie. Czy wiesz, czy możemy to zrobić za pomocą Solidworks?
@bart
Tylko symulowałem ziemię, ale pocisk przechodzi przez nią bez deformacji
Nie musisz modelować podłogi. Solidworks nie powoduje wstrząsów pomiędzy 2 elementami. Co najwyżej można upuścić zespół na powierzchnię wirtualną, której sztywność jest wskazana.
Następnie można narysować krzywą ograniczeń w funkcji czasu i należy obserwować odbicia, których szuka (należy zwrócić uwagę na ustawienie czasu trwania symulacji)
Udało mi się zasymulować upadek, tak jak powiedziałeś, upadek, jest dość ciekawy. Ostatecznie nie ma potrzeby wykonywania testu nieliniowego, ponieważ SolidWorks zawiera już test upuszczenia.
Z drugiej strony żadnych podskak, muszę patrzeć na krzywe stresu, nawet jeśli w tej chwili nie wiem jak to zrobić:)
Jeśli nie, czy wiesz, czy można zasymulować upadek piłki ze schodów? Wiem, że to trochę szalone, ale chcę ten moduł pogłębić.