Symulacja Obliczanie podłogi

Witam

Mam do obliczenia podpory podłogi (wysiłek 500kg/m²) za pomocą Solidworks Simulation. 

Chciałbym wiedzieć, czy można wpłynąć na nacisk na całą podłogę (a nie tylko na podtrzymujące ją belki).

Nie rysowałem podłogi , która nie jest częścią mojego gabinetu (wykonuję tylko podpory HEA i nie znam przyszłej struktury podłogi).

Z góry dziękuję.

plancher.jpg

Witam

Myślę, że trzeba narysować podłogę (wystarczy prostokąt o znacznej grubości i bardzo małej gęstości, aby nie kolidować z ciężarem całości lub powierzchni), aby móc przyłożyć siłę do wszystkich belek.

Witam 

Fakt umiejscowienia gęstości zerowej (lub bardzo niskiej) wystarczy, aby uznać, że uzyskany wynik będzie zgodny?

Powinieneś przymocować podłogę do belek i wywierać nacisk na całą podłogę. Możesz też utworzyć powierzchnię (grubość warstwy) pasującą do Twojej podłogi

1 polubienie

po namyśle

jeśli musisz mieć obciążenie 500 kg na m² na swojej belce

Od Ciebie zależy, czy stworzysz łączną powierzchnię 500 kg / m²

i studiować

Jaki jest rozmiar twojej belki? 

Obawiam się trochę, że twój klin mocujący jest lekki

@+

Testuję roztwór neroz, tworząc powierzchnię . 

Jestem w trakcie nawiązywania kontaktów, zajmuje to trochę czasu.

Dla Twojej informacji, jest to HEA 400, a podpory mają grubość 20 mm...

1 polubienie

Czy rozłożony nacisk na belki nie byłby wystarczający?

Wynik nie może być daleki od rzeczywistości...

1 polubienie

Witam

Jeśli rozwiązanie powierzchniowe nie działa, należy dodać bardzo elastyczną płytkę (na przykład użyć materiału o module Younga 1000 MPa) w celu rozłożenia reakcji bez zniekształcania ogólnej sztywności konstrukcji (oczywiście nie analizuj wyników w tej części).

Teraz powinniśmy mieć pewność, że obciążenie 500 kg/m2 jest dobrze rozłożone na całej powierzchni belek. W konstrukcji stropowej belki często pracują tylko w 1 kierunku.

2 polubienia

Witam 

Jak uniknąć analizowania wyników na tej monecie?

Czy ten dokument nie może być uwzględniony w obliczeniach?

Po co pędzić na oślep w skończone elementy? Cofnij się o krok. wyjmij prześcieradło, odrobina Rdm uprości Ci życie! dopiero wtedy sprawdzasz przez Elts Finis! Nie ma więc potrzeby modelowania podłogi, ponieważ już dokonano oceny oddziaływań mechanicznych zastosowanych do każdej belki.

W twoim przypadku siatka powinna być szybka. Użyj modelu "belki" dla wszystkich swoich profili HEA

2 polubienia

Witaj Thom@s, 

Więc radziłbyś mi obliczyć dla każdej belki siły, którym są one poddawane, a następnie zastosować te siły do samych belek?

Co do modelu belki to mam problem z jego używaniem, muszę przekazać montaż na części a potem policzyć.

Nie wiem dlaczego, nie umiem liczyć w trybie montażu.

Zobacz ten link, aby uzyskać informacje na temat ugięcia belki i obliczeń naprężeń

Na tej stronie możesz wybrać

http://jean.lamaison.free.fr/flexion.html

Rodzaj belki 

rodzaj materiałów

Opłaty

Obliczenia te są automatyczne zgodnie z danymi wejściowymi, które mu podasz

na przykład

Zakres

@+

2 polubienia

Jeśli chodzi o belki, myślę, że obliczenia Rdm są szybsze i bardziej wiarygodne niż wielka artyleria elementów skończonych!

Ale twoja metoda jest uzasadniona, aby sprawdzić ręczne obliczenia i szczegółowo zwymiarować płyty i kliny.

Do obliczeń montażowych będziesz musiał wykonać siatkę mieszaną!

- siatka belkowa do HEA

- Siatka objętościowa (a może nawet siatka muszlowa) dla płyt i blach węzłowych.

Następnie musimy dodać wiązania kontaktowe między różnymi siatkami, tak aby solver był skierowany w stronę połączeń. W przeciwnym razie poinformuje Cię, że Twoja siatka jest niekompatybilna lub że Twój model jest niestabilny.

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/cworks/c_Background_on_Meshing.htm?id=284ce966c98b4535b83647fb26358590#Pg0

1 polubienie

Robi postępy, dziękuję. 

Z drugiej strony, jeśli chodzi o siatkę skorupy, co powinienem wskazać jako grubość? 

Ponieważ wynik obliczeń w dużej mierze zależy od tego... (patrz załączone zdjęcie)

U góry wynik uzyskany za pomocą skorupy o grubości 20 mm.

Na dole wynik uzyskany za pomocą skorupy o grubości 80 mm.

Różnica jest zbyt duża, aby brać pod uwagę ten wynik...

difference_epaisseur_coque.jpg

Właśnie przerobiłem matematykę, wygląda mi dobrze.

Z kolei  wiązanie zredukowane wg Misesa nie jest wyświetlane w projekcie belki. 

Zamiast tego mam naprężenie osiowe i zginające. Z czym to wynika i do czego należy go porównać?