Symulacja CFD zachowania płynu w zbiorniku

Witam

Poszukuję narzędzia symulacyjnego typu CFD zdolnego do "symulowania" zachowania płynów (cieczy lub gazów) wewnątrz zbiornika poddanego zmianom T°C (przykład: czyszczenie zbiornika w temperaturze T0 przy natężeniu przepływu Q płynem o temperaturze T1, następnie płukanie w T2). Celem jest sprawdzenie zjawisk ciśnienia i podciśnienia wewnątrz zbiornika w celu określenia wystarczającego otworu odpowietrzającego.

Zajmuję się nazwami oprogramowania dla MŚP.

Dziękuję.

Witaj, SolidWorks Flow Simulation może zaspokoić tę potrzebę, istnieje wiele filmów demonstracyjnych:

https://www.google.fr/search?q=solidworks+flow+simulation&client=ms-android-om-lge&espv=1&source=lnms&tbm=vid&sboxchip=Vid%C3%A9os&sa=X&ei=q0cVVbP1JsXj7QbZ3IDoAw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=360&bih=517

Właściwie zapomniałem wspomnieć, że mieliśmy już symulację Flow, ale nie spełnia ona naszych potrzeb. Musimy również być w stanie zarządzać płynną mieszanką.

1 polubienie

Witam

Istnieje Abaqus/CFD , ale nie wiem, czy jest on finansowo dostępny dla MŚP...

3 polubienia

Zobacz ten link

http://www.gillain.com/userfiles/files/tankreiniging/Toftejorg_TZ-74_Self_Cleaning_Version_Rotary_Jet_Head_fr.pdf

Specjaliści w tej dziedzinie

z profesjonalną symulacją i wieloma wykonanymi kursami

To może być możliwe

@+;-))

Twój zbiornik podczas czyszczenia nie będzie pod ciśnieniem, jest to płyn, który zamierzasz wstrzyknąć, który będzie pod określonym ciśnieniem i aby działał na ściany, moim skromnym zdaniem konieczny jest pusty zbiornik z otwartym odpowietrznikiem zwanym odpowietrznikiem i wymianą oleju w celu odzyskania produktu lub środków myjących, a także zabrudzeń odebranych z powrotem lub nie znajduje się w pompie, która ma być ponownie wtryskiwana przez filtrację, więc natężenie przepływu odpływu musi być wyższe niż natężenie rozpylania

To zdarzenie ma na celu tylko zapobieżenie wzrostowi ciśnienia w zbiorniku

@+;-))

Ps: przynajmniej ja tak to widzę

3 polubienia

Witam

Zgadzam się z @gt22, nie ma Pan do czynienia z problemem ciśnienia, ale z przepływem. To, co ma dla Ciebie znaczenie, to znać przepływ wody, którą wprowadzisz do zbiornika, aby określić przepływ powietrza (mniej więcej równy), który wydostanie się z otworu wentylacyjnego. Nie?

2 polubienia

@gt22 & Benoit.LF

Po części ma pan rację.

Należy również wziąć pod uwagę, że jeśli czyścisz zbiornik w temperaturze 95°C za pomocą kuli czyszczącej, która rozpyla się, a następnie płuczesz go na przykład w temperaturze 10°C, delta T°C prowadzi do szybkiego schłodzenia zbiornika i równie szybkiego spadku ciśnienia (wykonaj test z plastikową butelką).

Sekcja wentylacyjna musi być zatem wystarczająco duża, aby powietrze mogło szybko wpuścić powietrze, zwłaszcza że zbiorniki rolno-spożywcze często mają podciśnienie wynoszące zaledwie kilka mbar.

2 polubienia

Przykro mi, że to fałszywy problem

Znasz współczynnik rozprężania się powietrza  , więc znasz różnicę głośności

Poza tym nie sądzę, że twoje zbiorniki są z tego samego materiału co plastikowa butelka ;-)

@+;-))

2 polubienia

Rzeczywiście, czy musisz zoptymalizować rozmiar otworu wentylacyjnego?

W przeciwnym razie wystarczająca wydaje się kalkulacja analityczna ze spójnymi założeniami.

2 polubienia

ANSYS CFD prawdopodobnie może odpowiedzieć na ten problem, ale koszt jest znaczący.

4 polubienia

Zilustrujmy to przykładem: http://www.koreus.com/video/implosion-wagon-citerne.html

Przejście przez oprogramowanie CFD wydaje mi się bogate dla twoich potrzeb, myślę, że powinieneś być w stanie znaleźć inżyniera obliczeń, który opanował termodynamikę. Inżyniera, który dostarczy Ci tabelę Excel w cenie niższej niż koszt licencji obliczeniowej i jej użytkowania.

Ta tabela pozwoli Ci wprowadzić wartości Q/T° i dowiedzieć się, jak zbiornik zachowuje się w czasie.

3 polubienia

Witam

Trochę zgadzam się ze Stefbeno, musi być możliwe obejście się bez oprogramowania obliczeniowego, ale potrzebujesz kogoś, kto dobrze opanowuje termodynamikę. Ale dzięki Floworks powinno być możliwe obliczenie ciśnienia/podciśnienia w funkcji temperatury.

W dokumentacji floworks 2006 znajduje się tutorial dotyczący wymiarowania otworów wentylacyjnych na zbiorniku.

http://docslide.us/documents/cosmos-floworks-2006-introducing.html#pfad

strona 173 (22-7), uważaj, jest na dobrym poziomie (może dlatego zniknął z poniższych wersji)

1 polubienie

Witam 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.  Tak więc, biorąc pod uwagę twoje rady i uwagi, mogę zrewidować mój sposób działania. To prawda, że jeśli mogę obejść się bez oprogramowania...

Jednocześnie strona symulacyjna i tak mnie uspokaja. Koszt inwestycji w rozwiązanie symulacyjne to coś, nad czym warto się zastanowić w porównaniu z kosztem zbiornika, który by się wygiął, jak w przykładzie Stefbeno...

@yoan.pacquelet dziękuję za informacje i link, ale nie mogę go otworzyć z mojego postu. Czy mógłbyś mi go wysłać w formacie pdf (przynajmniej strony o rozmiarach otworów wentylacyjnych)?

Dziękuję.

Przepraszamy, to jest pełny dokument

docslide-net_cosmos-floworks-2006-introducing.pdf
1 polubienie

Dziękuję, będzie bardzo dobrze!

Witam

Twój problem fizyczny nie jest błahy (dwugatunkowe, dwufazowe, parowanie, przejściowe itp.).

Obecnie nie ma rozwiązań programowych dostosowanych do potrzeb MŚP, które ma jednorazową potrzebę.

Rozwiązania w zakresie kodów CFD będą typu ANSYS Fluent, Star-CCM+ itp.

Rozwiązania te nie są przystępne cenowo dla MŚP i bardzo trudne do opanowania w technice mechaniki płynów / modelowania termicznego.

Radzimy skontaktować się z wyspecjalizowaną firmą, taką jak nasza. 

Dla informacji, zwymiarowaliśmy już płytki bezpieczeństwa do zbiorników na żywność (w fazie czyszczenia).

Cdt

www.eurocfd.com

1 polubienie