Poszukuję narzędzia symulacyjnego typu CFD zdolnego do "symulowania" zachowania płynów (cieczy lub gazów) wewnątrz zbiornika poddanego zmianom T°C (przykład: czyszczenie zbiornika w temperaturze T0 przy natężeniu przepływu Q płynem o temperaturze T1, następnie płukanie w T2). Celem jest sprawdzenie zjawisk ciśnienia i podciśnienia wewnątrz zbiornika w celu określenia wystarczającego otworu odpowietrzającego.
Właściwie zapomniałem wspomnieć, że mieliśmy już symulację Flow, ale nie spełnia ona naszych potrzeb. Musimy również być w stanie zarządzać płynną mieszanką.
Twój zbiornik podczas czyszczenia nie będzie pod ciśnieniem, jest to płyn, który zamierzasz wstrzyknąć, który będzie pod określonym ciśnieniem i aby działał na ściany, moim skromnym zdaniem konieczny jest pusty zbiornik z otwartym odpowietrznikiem zwanym odpowietrznikiem i wymianą oleju w celu odzyskania produktu lub środków myjących, a także zabrudzeń odebranych z powrotem lub nie znajduje się w pompie, która ma być ponownie wtryskiwana przez filtrację, więc natężenie przepływu odpływu musi być wyższe niż natężenie rozpylania
To zdarzenie ma na celu tylko zapobieżenie wzrostowi ciśnienia w zbiorniku
Zgadzam się z @gt22, nie ma Pan do czynienia z problemem ciśnienia, ale z przepływem. To, co ma dla Ciebie znaczenie, to znać przepływ wody, którą wprowadzisz do zbiornika, aby określić przepływ powietrza (mniej więcej równy), który wydostanie się z otworu wentylacyjnego. Nie?
Należy również wziąć pod uwagę, że jeśli czyścisz zbiornik w temperaturze 95°C za pomocą kuli czyszczącej, która rozpyla się, a następnie płuczesz go na przykład w temperaturze 10°C, delta T°C prowadzi do szybkiego schłodzenia zbiornika i równie szybkiego spadku ciśnienia (wykonaj test z plastikową butelką).
Sekcja wentylacyjna musi być zatem wystarczająco duża, aby powietrze mogło szybko wpuścić powietrze, zwłaszcza że zbiorniki rolno-spożywcze często mają podciśnienie wynoszące zaledwie kilka mbar.
Zilustrujmy to przykładem: http://www.koreus.com/video/implosion-wagon-citerne.html
Przejście przez oprogramowanie CFD wydaje mi się bogate dla twoich potrzeb, myślę, że powinieneś być w stanie znaleźć inżyniera obliczeń, który opanował termodynamikę. Inżyniera, który dostarczy Ci tabelę Excel w cenie niższej niż koszt licencji obliczeniowej i jej użytkowania.
Ta tabela pozwoli Ci wprowadzić wartości Q/T° i dowiedzieć się, jak zbiornik zachowuje się w czasie.
Trochę zgadzam się ze Stefbeno, musi być możliwe obejście się bez oprogramowania obliczeniowego, ale potrzebujesz kogoś, kto dobrze opanowuje termodynamikę. Ale dzięki Floworks powinno być możliwe obliczenie ciśnienia/podciśnienia w funkcji temperatury.
W dokumentacji floworks 2006 znajduje się tutorial dotyczący wymiarowania otworów wentylacyjnych na zbiorniku.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tak więc, biorąc pod uwagę twoje rady i uwagi, mogę zrewidować mój sposób działania. To prawda, że jeśli mogę obejść się bez oprogramowania...
Jednocześnie strona symulacyjna i tak mnie uspokaja. Koszt inwestycji w rozwiązanie symulacyjne to coś, nad czym warto się zastanowić w porównaniu z kosztem zbiornika, który by się wygiął, jak w przykładzie Stefbeno...
@yoan.pacquelet dziękuję za informacje i link, ale nie mogę go otworzyć z mojego postu. Czy mógłbyś mi go wysłać w formacie pdf (przynajmniej strony o rozmiarach otworów wentylacyjnych)?