Witam
Chcę przeprowadzić symulację testu zderzeniowego części podwozia samochodowego w solidworks. Przeprowadziłem dynamiczną symulację nieliniową. Jednak moja wiedza na temat awarii jest ograniczona, chciałbym wiedzieć, czy dynamiczna analiza nieliniowa jest najbardziej odpowiednia dla tego rodzaju symulacji.
O mojej symulacji: profil wpuszczony w ścianę; przyłożenie siły do przeciwległej ściany (przy ściskaniu); Czas trwania: 10ms.
Dziękuję
Florent
Witaj FlorentPT
Odpowiedzieliśmy Ci 20 grudnia
https://www.lynkoa.com/forum/solidworks-simulation/echec-du-solveur-simulation-compression-statique
dając ci precyzyjne wskazanie, które podsumowuję tutaj:
Moduł symulacji premium (inny niż PRO) wykonuje symulacje tylko w dziedzinie sprężystości, co oznacza, że symulacja oprogramowania nigdy nie trafia do domeny tworzyw sztucznych.
Nie będziesz więc w stanie przeprowadzić pożądanej symulacji.
Dodam jeszcze, że oprogramowanie symulacyjne, które pozwala robić to, co chcesz, nie jest dostępne, ponieważ dostęp do niego mają tylko producenci samochodów lub ich pierwszorzędni dostawcy (biorąc pod uwagę astronomiczną cenę i bardzo potężne maszyny do ich używania).
Widzę, że Święty Mikołaj nie umieścił odpowiedniego oprogramowania w twoich butach i to chyba łamie serce :-)
Pozdrowienia
3 polubienia
@Zozo_mp
Niezrozumienie dokumentu SW sprawiło, że pomyślałem, że analiza nieliniowa z dużymi odkształceniami go skorygowała...
Dziękuję za pomoc
Pozdrowienia
Florent
Nie wiem, czy będziesz miał okazję przeczytać tę wiadomość.
Nie sądzę, żeby to była błędna interpretacja z Twojej strony: co najwyżej brak uwagi na stronie, która określa obszar zastosowania symulacji, a mianowicie dziedzinę sprężystości dla symulacji oprogramowania
Aby odpowiedzieć na to pytanie dotyczące długich podróży, stworzyłem dla Ciebie krótki tutorial.
Pokazuje to również, że można bardzo daleko posunąć odkształcenie, jeśli używa się określonego projektu.
W pewnym sensie to jest to, czego szukają producenci samochodów, czyli postępująca deformacja kabiny pasażerskiej, z tą różnicą, że wykorzystują zarówno domenę elastyczną, jak i plastikową.
Aby uzyskać dostęp do tego samouczka dotyczącego dziedziny sprężystości i dużych przemieszczeń, kliknij ten link:
Duże odkształcenie przemieszczenia w symulacji