Witam
Chciałbym zasymulować wytrzymałość mechaniczną części ABS ze 100% wypełnieniem.
Nie znalazłem dokładnie tego, czego szukałem w Solidworks, co mogłoby to zrobić, ale zobaczyłem, że można stworzyć własny materiał: kiedy szukałem, odkryłem, że dla ABS w druku mamy wartości modułu sprężystości 114 MPa (+/- 14,2 MPa) i naprężenie niszczące 19,5 MPa (+/- 2 MPa).
Czy warto przeprowadzić badanie z materiałem dostosowanym do tych wartości, jeśli nie, jakie rozwiązanie byłoby najlepsze?
Witam
Druk 3D w jakiej technologii? Nie sądzę, aby materiał można było uznać za "jednorodny" (zwłaszcza w przypadku usuwania drutu).
Wartości, które podajesz, wydają mi się stosunkowo wysokie, do potwierdzenia...
1 polubienie
Witam
Zgadzam się z poprzednią wiadomością, przy usuwaniu przewodów, oto kilka odczytów po testach przeprowadzonych w laboratorium:
teoretyczne maksymalne naprężenie ABS 47 MPa, ale należy o tym pamiętać w zależności od producenta............. od 20 do 30 MPa i musisz przejść testy na swoim wydrukowanym projekcie, aby potwierdzić tę rzeczywistą wartość "producenta".
Dotyka mnie ten problem z różnymi materiałami, możesz zmodyfikować swój projekt, aby zagwarantować sobie większy margines, przechodzę przez optymalizację w symulacji, zobacz moją czapkę wydrukowaną na forum, jest to rozwiązanie do rozważenia lub ewolucji materiału.
Wymaga to dużo czasu i wymiany zdań z klientem oraz zdefiniowania jego zastosowania, życzę Ci miłego dnia.
Widmo.
1 polubienie
https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2117/85883/Projet%20final_PRAT%20Marta.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Aby przeczytać, jest to odpowiednie badanie z testami laboratoryjnymi na ULTIMAKER.
W załączeniu część ABS twoje pytanie.
synthese_abs.xlsx
1 polubienie
się , brakowało , 195 MPa (+/- 2 MPa) ale 19,5 MPa (+/- 2 MPa).
Używam metody FDM i materiał nie jest jednorodny, a tym bardziej izotropowy i dlatego w zależności od geometrii druku, wytrzymałości na rozciąganie, ściskania itp. pokoju jest inna.
Zauważyłem, że przepuszczanie części ABS przez komorę parową acetonu poprawia wydajność mechaniczną, być może przy niewielkim ciśnieniu dałoby to lepsze wyniki. Pomieszczenie nie powinno spędzać zbyt długo w pomieszczeniu, w przeciwnym razie odkształci się, wystarczy 15 minut.
Badanie jest bardzo interesujące, dziękuję!