Symulacja pracy routera

Chcę wyprodukować film promocyjny, który będzie symulował działanie routera.
Mam wybór, czy zrobić to za pomocą MECA 3D lub SW Motion. Czy jest ktoś w społeczności, kto pracował nad kontaktem 3D z jednym lub drugim? Szukam powiązanego przykładu do przeanalizowania, aby przetransponować!
Dziękuję za odpowiedź.

1 polubienie

Witajcie descamps,

To mega pytanie; Ale jestem pewien, że będziesz w stanie znaleźć rozwiązanie w społeczności.
Powodzenia, @+.
AR.

Witam @descamps

Wspomina Pan/Pani o ruchu SW, który mógłby być odpowiedni, ale okazuje się nieskuteczny lub przekonujący w użyciu.

Główne pułapki to
=> zaprogramuj początek początkowego obrotu, który nie może być utrzymany, ponieważ prędkość routera maleje.

=> nieprzekonujący realizm zmian kierunku i prędkości kiedy wierzchołek uderza o boki koła. Podczas wstrząsów obserwujemy przyspieszenia, które nie są zgodne z rzeczywistością świata rzeczywistego.

Ponadto będziesz mieć obrazy o niskiej jakości, nawet jeśli trochę się renderujesz (w szczególności szarpane obrazy).

Jeśli chodzi o promocję, domyślam się, że przedmiot istnieje, to w tym przypadku prosty film nakręcony dowolnym telefonem komórkowym da Ci znacznie lepszy wynik za pomocą kilku podstawowych kliknięć.

jeśli @m_blt przez to przejdzie, opowie ci o mecha3D, które wydaje mi się bardziej rozwinięte niż Motion

Pozdrowienia

PS: w załączonym filmie znajdziesz aktualną ilustrację, która poprze moje słowa

1 polubienie

Dobry wieczór @descamps ,

Wygląda na to, że problemy z przerywanymi stykami są trudne do rozwiązania, zerwania/ponownych kontaktów i wstrząsów, a w tej dziedzinie Meca3D nie radzi sobie dużo lepiej niż SW Motion. :disappointed_relieved:

W Meca3D modelem " styku 3D " jest łącznik krzywkowy lub oponowy.
Na podstawie naprędce zbudowanego modelu doszedłem do zachowania zilustrowanego na poniższym filmie.
Niewielkie rozproszenie energii w postaci tarcia na " czubku " wierzchołka spowalnia ruch obrotowy. Początkowo narzucona prędkość translacji jest również tłumiona, gdy odbija się od ścian, które są zarządzane bez tarcia, a więc bez " efektu na deskach " drogiego dla graczy w bilard...

Z drugiej strony nie udało mi się zadowalająco uporać z końcową fazą nawiązywania kontaktu między obrzeżem routera a torem. Meca3D uparcie odmawia pójścia do końca tych obliczeń.
Postaram się poprawić zachowanie.
Ciąg dalszy nastąpi...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam
Dziękuję za odpowiedzi. Pogłębiłem symulację za pomocą ruchu SW.
Załączony film pokazuje zachowanie, które wydaje się prawdopodobne, ale współczynniki tarcia prawdopodobnie nie są realistyczne. Z wykresów przedstawionych na końcu filmu wynika, że rotacyjna energia kinetyczna jest przekształcana w energię translacyjną w kontakcie z krawędziami toru. Wydaje się, że krętlik nie rozprasza wystarczającej ilości energii w tym modelu. Zamierzam patrzeć z MECA 3D. Czy masz jakieś informacje na temat algorytmów adaptacyjnych RK 45, AK3, ARK45, które są proponowane do obliczeń MECA3D? Czy dotyczy to konkretnie kontaktu 3D?
Mogę udostępnić moje pliki na twoją prośbę po zrobieniu małego sprzątania.
Dziękujemy za współpracę!

2 polubienia

Brawo, gratulacje, do zapisania się w annałach.
AR.