Witam
Wciąż jestem początkujący, jeśli chodzi o symulację i chcę przeprowadzić statyczne badanie podwozia mojego robota, aby upewnić się, że jest solidny , na początku są różowe i zielone kropki, nie rozumiałem, czym są zielone kropki.
Moje drugie pytanie dotyczy tego, że trudno mi zdefiniować ustaloną geometrię.
Z góry dziękuję za pomoc .
capture.png
Dobry wieczór Senda
Różowe lub zielone kropki wskazują na węzły połączenia, a także wskazują, że chcesz przeprowadzić symulację w trybie "belki".
W skrócie
- Połączenia z różową kropką (magenta) łączą dwa lub więcej prętów belki
- Połączenia z zieloną kropką są połączone tylko z jednym prętem, a zatem są rozłączone (nie relacyjne) z pozostałymi belkami.
Nie polecam wykonywania symulacji belki, ale raczej symulacji powłoki (objętości). Trudno wyjaśnić dlaczego, ponieważ jest to dość techniczne.
Ustaliłem sobie następującą bestialską zasadę "każdy profil (IPN UPN, Tube lub rura kwadratowa lub prostokątna), który jest mniejszy niż 300 mm, traktuję jako skorupę".
Znacznie lepiej zobaczysz również deformacje różnych profili.
Mała wskazówka Kiedy robimy RDM, mówimy o wiązce, nawet jeśli jest to mały IPN. W solidworks tryb belki nie jest używany, na przykład, dla ram spawanych mechanicznie
Pozdrowienia
3 polubienia
Witam
Teoretycznie, ponieważ ta rama składa się tylko z prętów, symulacja belki byłaby całkiem odpowiednia. Pod warunkiem jednak, że spełnione są określone kryteria. W szczególności wszystkie neutralne włókna tej samej płaszczyzny muszą się przecinać (więc nie ma zielonych kropek). Z drugiej strony przybliżenie belki jest ważne tylko wtedy, gdy przekrój jest mały w stosunku do długości. Ogólnie uważa się, że długość musi być co najmniej 4 razy większa od przekroju poprzecznego (więc na przykład IPE 100 o długości 300 mm nie spełnia tego kryterium).
Uproszczenie w skorupie pozwala uwolnić się od tych ograniczeń. Elementy takie jak blacha (podłoga, wzmocnienia itp.) mogą być również zintegrowane z modelem. Nie jest to jednak jeszcze badanie objętościowe jako takie, ponieważ grubości są zastępowane tylko powierzchniami.
3 polubienia
Witaj chamade
Dziękuję za te wyjaśnienia i uwagę na temat tomu. Rzeczywiście, źle się wyrażałem między elementami powłoki a objętości, ponieważ wydawało mi się, że są profile, które spełniają te kryteria. W każdym razie dziękuję za uwagę.
Kontynuować! Myślę przede wszystkim, że w modelu Sendahajamor zdarzają się błędy połączenia, spowodowane na pewno grą lub nawet nadmierną grą.
Rzeczywiście, niektóre linki pojawiają się na zielono, podczas gdy powinny być w kolorze magenta (jeśli dobrze rozumiem obraz, który nie jest zbyt duży).
Średnica kuli może być zmieniona m.in. w celu poprawy połączenia (w grupie połączeń (traktuj jako połączenie dla luzu mniejszego niż)
Wygląda na to, że jest to montaż profilu aluminiowego, takiego jak Bosch Rexroth
Wydaje mi się też, że brakuje płytek do mocowania ramy w gruncie czy mocowania na innym nieznanym elemencie. Brakuje również węzłów zbrojeniowych, a nawet stężeń (ze względu na obciążenia odsadzone)
Krótki! Krótki!
Sendahajamor powinien zamieścić nam swój budynek, abyśmy mogli udzielić lepszych informacji, ponieważ uważam, że pojawią się inne pytania: podczas tworzenia sieci kontaktów i realizacji badania. Ponieważ jest to rama dla robota, oznacza to, że będą różne obciążenia zdalne, których nie ma w ramie.
Czuję, że będziemy się świetnie bawić :-)
3 polubienia
Witam, dziękuję za odpowiedzi.
W rzeczywistości wykonałem dwie mechanicznie spawane konstrukcje ze stali nierdzewnej:
1- Profile to kwadratowe rury 202 * 20 * 1,2
Żelazka kątowe 2-20 * 1,2
Dlatego są zielone kropki, które moim zdaniem pokazują związek między tymi dwiema strukturami.
Mój robot jest mobilny, ma napęd na dwa koła i wałek.
Witaj Sendahajamor
202 mm to bardzo mało, prawda??? To literówka! huh mówi! 20x20x1,2
Jako ciekawostka:
- Jaka jest waga Twojego robota
- Jaki jest ciężar ładunku na końcu ramienia.
- Jakie jest przesunięcie w cm ładunku, gdy ramię znajduje się w pozycji maksymalnego wysunięcia (najdalej od środka podstawy robota)
- Gdzie są umieszczone twoje koła (możemy to wywnioskować z kształtu twojej ramy)
Powiedz nam również, czy możemy zamknąć Twój temat :-)
Ciesz się NAMI
Witam
Haha tak literówka 20 a nie 202.
Waga robota 40 kg, dwa koła napędowe z tyłu i wałek z przodu.
Nie, nie jest ogrodzony
Witaj Sendahajamor
Świetnie :-) hihihi powiedział:
Dobry! Czy wziąłeś pod uwagę zdalne obciążenie na końcu ramienia robota, ponieważ z dźwignią dość mocno zmienia wynik symulacji. Centrowanie środka ciężkości robota przy całkowicie złożonym ramieniu jest podstawą simu.
Nie mówię tu nawet o ryzyku przewrócenia się statywu :-)
Jak możemy Ci pomóc, skoro Twój post nie jest zamknięty.
Pozdrowienia