Symulacja nacisku na sprężynę

Witam

Próbuję zasymulować opór sprężyny w przycisku i chciałbym przyłożyć siłę do wspomnianego przycisku tak, aby został on całkowicie wciśnięty, gdy przyłożona zostanie do niego minimalna żądana siła.

Czy masz samouczek wystarczająco szczegółowy dla neofity (dotyczy on projektu IS w ostatnim roku)

Z góry dzięki,

KreatywnośćC

Dobry wieczór

Czy przeprowadziłeś wyszukiwanie w sieci?,  ponieważ samouczków nie brakuje. Od Ciebie zależy, czy wybierzesz ten, którego poziom Ci odpowiada....
Następnie, jeśli naprawdę spróbujesz zasymulować odkształcenie sprężyny w zależności od ciągu, sprawa się komplikuje, ponieważ w grę wchodzi wiele parametrów.

Klasa A+

3 polubienia

Symulacja nie jest potrzebna do tego rodzaju obliczeń (chyba, że symulacja jest przedmiotem projektu, ale w to wątpię).
Spójrz na dokumentację producentów sprężyn (Vanel, by zacytować dobrze znanego), będzie mi miło: podstawowe równanie sprężyny to F=kx.

1 polubienie

Witam

może być tutaj odpowiedź?

http://jean.lamaison.free.fr/Ressort.php

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Symulacja projektu jest w istocie celem projektu; w IS Project (ISP), musisz najpierw przeprowadzić symulację (aby mieć pewność, że to, co sobie wyobraziłeś, działa) przed eksperymentowaniem. Nie muszę niczego obliczać w symulacji; tylko po to, by zasymulować ten mechanizm pod zdumionymi oczami nauczycieli. Dla Twojej informacji robię torbę na ramię z napędem elektrycznym i muszę prosić o większą lub mniejszą moc, sprawdzając, czy siła przy uchwycie nie przekracza 40 N.

Oto kompletny mechanizm (użytkownik pociąga w prawo):

W międzyczasie znalazłem ten poradnik, będę Was informować na bieżąco:)

Dziękuję Wam wszystkim

wow.png

Witam @tous

Nareszcie jasny cel!

[[[ Nie muszę niczego obliczać w symulacji, wystarczy zasymulować mechanizm pod zdumionymi oczami nauczycieli.. ]]]

@ CreativC

Aby nauczyciel był zachwycony, musi to wymagać trochę więcej. Zwłaszcza, jeśli jest prawdziwym nauczycielem , twój system musiałby być przynajmniej potencjalnie funkcjonalny, co moim zdaniem jest dalekie od pewności.

Zwłaszcza, że na pierwszy rzut oka twój system zrobi stop i pójdzie i pociągnie osobę za ramię. Ponadto niemożliwe do zrobienia z sześciokołowym kabatem.

PYTANIE:   Dlaczego tak mówię????????

Tam, gdzie będzie zabawnie, są ostre zakręty lub zygzaki na rynku (zgadnij dlaczego!)

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję @Zozo_mp za tę odpowiedź;

1. "Zdumione oczy" były ironiczne; W każdym razie nauczyciele nie są zainteresowani projektem i umieszczają lekcje w godzinach projektu
  2. Rzeczywiście, dwukołowa torba na ramię ; Zrobiłem zdjęcie w Google, patrząc na podobieństwo klamki i zapominając o kołach.
  3. Boję się też wstrząsów i myślałem nie o natychmiastowej reakcji, ale o wprowadzeniu opóźnienia w przyspieszeniu: że prędkość wzrasta tylko wtedy, gdy użytkownik utrzymuje przyczepność przez sekundę i zapewnia maksymalne przyspieszanie i zwalnianie. To "wygładzanie" nie będzie symulowane w SolidWorks, ale w Matlabie.

Dobry wieczór

Pamiętaj, że koła w wewnętrznym zakręcie są wolniejsze niż na zewnątrz, jeśli masz tylko jeden silnik.

Wolałbyś umieścić liniową gałkę niż bieg, który powoduje niepotrzebne komplikacje. Zamiast wprowadzać opóźnienie (jedna sekunda to za dużo), oblicz średnią prędkość pieszego i dokonaj korekty dodatniej lub ujemnej w odniesieniu do krzywej i przesuń wartość silnika po obu stronach łuku.

Ponadto, jeśli masz czas, zasymuluj wysiłek wymagany do przeniesienia ładunku na płaskim terenie i na mniej lub bardziej stromych wzgórzach. Zmniejszy to czas zatrzymywania się i odjeżdżania, jeśli masz pętlę sprzężenia zwrotnego, która pozwala na dozowanie zgodnie z wysiłkiem podczas przechodzenia. Pomoże to również w zamontowaniu mini-chodników dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej.

Nie zapominaj też, że po pokonaniu bezwładności startu wysiłek związany z poruszaniem się do przodu jest mniejszy i dlatego musi być skalibrowany w zależności od obciążenia : zawsze, aby uniknąć zjawiska zatrzymania się i odejścia.

Powodzenia dla reszty :-)

Pozdrowienia

3 polubienia

Mała myśl, którą miałem dla siebie: czy nie powinniśmy raczej obliczać momentu obrotowego silnika jak w rowerze elektrycznym?

Ponadto pomiar na uchwycie może się różnić w zależności od wielkości osoby; a to nie jest super :/

Witam

poniższa wymiana zdań wykracza nieco poza ramy tego forum poświęconego SW. Ale co prawda jestem trochę młodsza od Was, ale pomysłów nie brakuje ;-) Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby porozmawiać o możliwych drogach.

W dwóch słowach:

Jesteś w ostatniej klasie liceum, co oznacza, że mimo całego Twojego entuzjazmu i obecnej wiedzy, możesz nie mieć umiejętności, które nabywasz w szkołach kolejnych cykli. Uważaj więc, aby nie ustawić poprzeczki zbyt wysoko.

Myślę, że Twój pomysł na potencjometr jest dobry, ale pod warunkiem, że masz nieco wyrafinowane serwomechanizm elektroniczny. Nie sądzę, aby było to łatwo osiągalne, chyba że od dziecka byłeś super bystry w elektronice.

Z drugiej strony, ponieważ z pewnością jesteś sprytny, możesz obejść tę trudność. ;-) :-)

Oczywiście wiesz o dwukołowych hoverboardach i jeśli przyjrzysz się uważnie, to, co sprawia, że porusza się do przodu lub hamuje, to względne nachylenie do ziemi.

Więc jeśli położysz plastikowy bęben lub drewniane lub kartonowe pudełko na hoverboardzie, cóż, masz 80% swojego rozwiązania. Wtedy od Ciebie zależy, jak sprowadzić elektronikę z uchwytu. Jeśli chodzi o zasilanie silników, to tylko kwestia okablowania.

Za twoją uwagę na temat różnicy między niskimi ludźmi a mistrzem koszykówki z punktu widzenia rozmiaru. Wydaje mi się, że jeśli spojrzysz na linki na kółkach, to masz regulację wysokości rączki (inaczej robisz taką jak w przypadku regulacji kuli).

Myślę, że w dodatku jeśli projektujesz swoją rączkę nieco inaczej, powinieneś ustawić pb przynajmniej na poziomie teoretycznym. Jeśli sam poszukasz, zobaczysz, że twój nadgarstek ma zmienny kąt w stosunku do płaszczyzny równoległej do ziemi. To właśnie poprzez wzmocnienie tego kąta za pomocą inaczej zaprojektowanego uchwytu rozwiązujesz problem (nie powiem Ci więcej, chociaż widziałeś już to, o czym myślę setki razy, nie zwracając na to uwagi)

Ponadto, jeśli sprawisz, że system uchwytów o zmiennym kącie jest regulowany: pamiętaj , że  jednocześnie rozwiązujesz problem wzrostu ludzi.

Nie powiem Ci nic więcej, to od Ciebie zależy, czy zagrasz ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Przepraszam Zozo; Ale nauczyciel powiedział mi, żebym uprościł mechanizm i zadowolił się symulacją podstawowego mechanizmu klamki. Wyjdź z nachylenia względnego, nawet jeśli trzymam uchwyt pod regulowanym kątem. Pozostaje tylko symulować wiosnę. Jeśli zaznaczę, że temat rozwiązany; Czy mogę go ponownie otworzyć, jeśli mam problem z symulacją?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj CreativeC

Chciałbym zwrócić Państwa uprzejmą uwagę na fakt, że prawie łatwo jest obliczyć sprężynę.

Sprężyny były obliczane na długo przed pojawieniem się tranzystora, następnie mikroprocesora, następnie komputera, następnie oprogramowania CAD, a następnie symulacji PEF.

Dla Ciebie obliczenia nie powinny stanowić żadnej trudności; Skoro jesteś w liceum i mówiłeś o Mathlabie, jeśli się nie mylę.

Zwróć uwagę na prawo zachowania sprężyn, a w szczególności prawo Hooke'a.

Aby łatwo obliczyć, dostępne są formuły papierowe lub oprogramowanie lub systemy obliczeniowe oferowane przez dostawców sprężyn. Zajrzyj tutaj.

Aby obliczyć za pomocą oprogramowania, spójrz tutaj, masz arkusz kalkulacyjny w Pommeuse Springs

To, co WYRÓŻNIA SIĘ z tego wszystkiego, to fakt, że arkusz kalkulacyjny ma większą szansę zadowolić nauczyciela niż zadymiona prezentacja, która i tak będzie błędna, robiąc symulację w oprogramowaniu. Celem jest nauczenie Cię, jak projektować i stymulować Twoje zdolności wynalazcze oraz stawić czoła trudnościom nieodłącznie związanym z tworzeniem systemów.

Mam nadzieję, że z rozmowy z nami nauczyłeś się kilku rzeczy.
Informuj nas na bieżąco o uzyskanej punktacji ;-)

Pozdrowienia

Być może to, co może sprawić przyjemność, to realizacja symulacji (być może uproszczonej w niektórych punktach) zweryfikowanej przez klasyczne obliczenia.

1 polubienie

@Stefbeno

Masz rację, ale rysowanie takiej sprężyny bez pojęcia o rozmiarze drutu, zwłaszcza o materiale, liczbie zwojów zgodnie z krzywą (wiedząc, że tylko jedna część krzywej ściskania jest użyteczna) znacznie skomplikuje problem.

Natomiast jeśli zaczniemy od sprężyny o prawie pożądanych parametrach, możemy faktycznie wykonać symulację, która potwierdzi część obliczeń.

Ponieważ jednak tak naprawdę nie osiąga celu , jeśli wystąpił błąd, nie jest to wielka sprawa. ;-)

3 polubienia