Witam
poniższa wymiana zdań wykracza nieco poza ramy tego forum poświęconego SW. Ale co prawda jestem trochę młodsza od Was, ale pomysłów nie brakuje ;-) Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby porozmawiać o możliwych drogach.
W dwóch słowach:
Jesteś w ostatniej klasie liceum, co oznacza, że mimo całego Twojego entuzjazmu i obecnej wiedzy, możesz nie mieć umiejętności, które nabywasz w szkołach kolejnych cykli. Uważaj więc, aby nie ustawić poprzeczki zbyt wysoko.
Myślę, że Twój pomysł na potencjometr jest dobry, ale pod warunkiem, że masz nieco wyrafinowane serwomechanizm elektroniczny. Nie sądzę, aby było to łatwo osiągalne, chyba że od dziecka byłeś super bystry w elektronice.
Z drugiej strony, ponieważ z pewnością jesteś sprytny, możesz obejść tę trudność. ;-) :-)
Oczywiście wiesz o dwukołowych hoverboardach i jeśli przyjrzysz się uważnie, to, co sprawia, że porusza się do przodu lub hamuje, to względne nachylenie do ziemi.
Więc jeśli położysz plastikowy bęben lub drewniane lub kartonowe pudełko na hoverboardzie, cóż, masz 80% swojego rozwiązania. Wtedy od Ciebie zależy, jak sprowadzić elektronikę z uchwytu. Jeśli chodzi o zasilanie silników, to tylko kwestia okablowania.
Za twoją uwagę na temat różnicy między niskimi ludźmi a mistrzem koszykówki z punktu widzenia rozmiaru. Wydaje mi się, że jeśli spojrzysz na linki na kółkach, to masz regulację wysokości rączki (inaczej robisz taką jak w przypadku regulacji kuli).
Myślę, że w dodatku jeśli projektujesz swoją rączkę nieco inaczej, powinieneś ustawić pb przynajmniej na poziomie teoretycznym. Jeśli sam poszukasz, zobaczysz, że twój nadgarstek ma zmienny kąt w stosunku do płaszczyzny równoległej do ziemi. To właśnie poprzez wzmocnienie tego kąta za pomocą inaczej zaprojektowanego uchwytu rozwiązujesz problem (nie powiem Ci więcej, chociaż widziałeś już to, o czym myślę setki razy, nie zwracając na to uwagi)
Ponadto, jeśli sprawisz, że system uchwytów o zmiennym kącie jest regulowany: pamiętaj , że jednocześnie rozwiązujesz problem wzrostu ludzi.
Nie powiem Ci nic więcej, to od Ciebie zależy, czy zagrasz ;-)
Pozdrowienia