Symulacja konstrukcji chodnika

Cześć wszystkim

Mam projekt, który polega na wykonaniu kładki dla pieszych (która będzie służyła do konserwacji) z żelaznych belek. W moich badaniach nie bardzo wiem, czego użyć jako programu elementów skończonych. Dla catii nie wiem, jak zamodelować połączenia (osadzone, obrotowe...), a dla rdm7 na przykład, ponieważ nie ma blach, aby wiedzieć, jak się opiera, naprawdę nie wiem, jak znaleźć, jakie obciążenie wytrzymają belki tworzące prostokąt (patrz załącznik). Pewnie są to obciążenia rozłożone, ale nie wiem jak określić ich wysiłki

Konstrukcja powinna być w stanie udźwignąć 3 tony.

Z góry dziękujemy za wszelkie leady,

Miłego dnia

Wymiary to: 5 m wysokości, 4 m na węzły belek i 8,645 m x 2,185 m

Ben!... Uh!! Nie ma żadnych załączników!

Nie znam KATII, ale znam jej siostrę.

Mając tak mało informacji, jak możesz oczekiwać, że będziemy w stanie Ci pomóc? Opublikuj przynajmniej rysunek 3D i plik, aby ci, którzy mają CATIA, mogli dać ci kilka punktów kryjówki.

Symulacja PEF nie jest voodoo, zwłaszcza przy obciążeniu 3 ton.

Pozdrowienia

1 polubienie

Przepraszam, byłem pewien, że utwór się połączył. Oto ona!

tylko na widok Twojego obrazu

Twoja konstrukcja wydaje mi się niestabilna dla obciążenia

@+ ;-)

2 polubienia

Tak, może się mocno wyginać na długich belkach. Właśnie dlatego chciałbym móc wszystko zasymulować, aby uzyskać dobry kompromis między tym, jakiego rodzaju belki użyć (IPN, IPE, HPE...) a jaką ilością materiału użyć do wzmocnień.

Witaj AZERTUIOP

Wygląda na to, że nie masz informacji niezbędnych do realizacji swojego projektu.

MÓWISZ

- Nie wiem , jak zamodelować połączenia (embedded, pivot...),

-  ponieważ nie ma blach, aby wiedzieć, jak się opiera,

- Naprawdę nie wiem, jak dowiedzieć się, jakie obciążenie wytrzymają belki.

To pewnie są obciążenia rozłożone , ale nie wiem, jak określić ich wysiłki

W DODATKU
- Nie mówisz, czy nogi są wpuszczone, czy tylko leżą na podłodze.
- Nie mówisz, czy twoja konstrukcja przylega do góry w czymś, co wydaje się być narożnymi ścianami.
- Nic nie mówisz o swoim frameworku  (rura, kątownik, IPN UPN itp.)
- Zajmowanie @gt22 usztywnieniu jest dziwne i nie masz żadnego klina. 
- Twoja konstrukcja to tylko drut (RDM 7 lub szkic spawany mechanicznie).

KRÓTKO MÓWIĄC, zacznij od stworzenia swojej bramy w 3D, nie zapominając o żadnych elementach.

KOMENTARZ Nie jestem ostatnim, który pomaga na tym forum. Ale kiedy widzę, że chcemy przeprowadzić symulację, jakby dla uspokojenia samych siebie, podczas gdy najprawdopodobniej nie opanowaliśmy tematu i nie zadajemy sobie trudu, aby przynajmniej zebrać właściwe informacje: uważam to za bardzo poważne. Nie powiedziałbym, że jestem wściekły, ale przynajmniej pogrąża mnie to w otchłani konsternacji. Chodnik konserwacyjny musi być całkowicie bezpieczny dla cennych istnień ludzkich, które będą się po nim poruszać, oraz tych, które będą pod nim przechodzić.

Pozdrowienia

2 polubienia

Tam nie jesteśmy nawet przy wyborze, jakiego rodzaju belki użyć 

Twoja konstrukcja jest już niestabilna bez względu na belkę

Zajrzyj tu szybko, a zrozumiesz

https://www.google.fr/search?q=etude+de+passerelle+indus&rlz=1C1CHBD_frFR732FR732&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=-z__g1dmiJXaTM%253A%252C6hXbMBeNVONzSM%252C_&usg=AI4_-kTDClyny9pfeCGP5PidQio8bgrY9A&sa=X&ved=2ahUKEwj44dX45-7dAhUBJhoKHeK3BFIQ9QEwDHoECAYQDA#imgrc=-z__g1dmiJXaTM:

@+

Zozo Rozumiem, że to może być odrażające, na razie jestem dopiero w fazie nauki, to moja pierwsza brama. Dlatego wolałem skorzystać z pomocy i zobaczyć wrażliwe punkty. Z góry przepraszam za moją niezdarność.

- Jeśli chodzi o podpory na poziomie terenu, kładka zostanie właśnie położona.
- Nie będzie stykał się z żadną ścianą boczną, po prostu umieszczoną na ziemi.
- Rama, o której myślałem w IPE, ale w przypadku symulacji chciałem wiedzieć, czy mogę zaoszczędzić na wadze dzięki innemu kształtowi belki.
- Na RDM7 nie wiem, jak umieścić kliny, myślę, że będziesz musiał skojarzyć to z równoważnym linkiem.
- Moja struktura to tylko gwint, ponieważ szkic wykonałem na RDM7 i nie chciałem przeciążać rysunku (który jest pusty, ja go projektuję).

Do belek myślałem o wzięciu IPE 300 i do stężenia IPE 160.

GT22 Rzeczywiście, mój obecny system pozwala na wykonywanie funkcji bramki bez uwzględniania możliwości przełączania awaryjnego. To właśnie za pomocą schodów z 2 biegami, które będą prostopadłe do długich belek, zamierzałem rozwiązać tę niestabilność ze względu na wysokość kładki. 

bez dec nie zrozumieliśmy ;-)....; -)

Jeśli jesteś w klasie i jest to prośba nauczyciela technicznego

Czy musisz trochę wznowić zajęcia?

i aby się nim zainteresować, bądź ciekawy

@+ ;-)

dobrze podaj info potrzebne do narysowania wszystkiego 

w przeciwnym razie jest bezużyteczny

@+

Przepraszamy, kiedy mamy temat przed sobą, czasami mamy problem z podaniem wszystkich informacji, ponieważ je znamy.
Jedną z rzeczy, która mnie niepokoi, jest to, jakie jest obciążenie lub obciążenie rozłożone, któremu zostanie poddana każda belka. Zaczynamy od arkusza o określonej grubości, który otrzyma wagę 3 ton. Nie jestem jednak w stanie przeanalizować wysiłków zmierzających do wydobycia informacji z każdej belki i węzła. 

Bis repetita

Zrób swój rysunek w 3D , jeśli używasz SolidWorks, w przeciwnym razie jeśli robisz tylko RDM7, to niekoniecznie na tym forum znajdziesz pomoc.

Przede wszystkim mogę powiedzieć, że taka konstrukcja bez zakotwiczenia w ziemi to czyste szaleństwo.

Jeśli stężenie jest wykonane prawidłowo, możesz wykonać konstrukcję w rurze kątowej lub kwadratowej. Jest to łatwiejsze w obróbce niż na przykład IPN.

Myślę, że na tym forum są specjaliści od stolarstwa lub podobnych.

Pozdrowienia

Cze wszystkim

Trochę się spóźniłem, ale kiedy czytam komentarze, stwierdzam, że jesteście trochę spięci...  

Z drugiej strony, podejście polegające na rozpoczęciu od prostego szkicu i szybkiego wstępnego przyciemnienia wydaje mi się tak samo godne pochwały, jak rozpoczęcie od pięknego 3D, które nie działa i które później będziesz musiał całkowicie przerobić.

To powiedziawszy, co do meritum, podzielam ogólną opinię. Celem forum jest odblokowywanie ludzi, ale nie wykonywanie za nich pracy. Dobrze byłoby zatem spróbować pójść nieco do przodu i zadać bardziej szczegółowe pytania (jak na przykład modelować dane zjawisko lub jak analizować nieprzekonujący wynik).

Kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć:

- W przypadku braku 3D przynajmniej sporządź jasny schemat swojego problemu (wymiary, środowisko, punkt przyłożenia sił...). Jeśli dopiero zaczynasz, możesz poszukać w sieci przykładów tego, co jest robione zgodnie z sugestią gt22.

- Zamodeluj wszystkie elementy, które muszą uczestniczyć w utrzymaniu Twojej konstrukcji (jeśli planujesz pracować ze schodami, muszą być one uwzględnione). Wizualnie twoje wzmocnienia nie wydają się zbyt duże w porównaniu z resztą konstrukcji.

- Aby sprawdzić stabilność swojej konstrukcji, radzę przyłożyć 5% wartości siły pionowej poziomo na poziomie podłogi. 

Gdy już zrobisz postępy w bazie, łatwiej będzie omówić szczegóły.

3 polubienia

Jeśli odpowiedź zajmuje mi dużo czasu, to normalne, biorę pod uwagę Twoje uwagi i ponownie zgłaszam problem. Model 3D już wkrótce!

Witam wszystkich, oto moje początki platformówki 3D.
W płycie podłogowej brakuje listew przypodłogowych o grubości 15 mm, aby zapobiec spadającym przedmiotom. Brakuje poręczy klatki schodowej.
Otwory wykonane w posadzce mają przepuszczać koła o średnicy 7m, a dodatkowo platforma powinna być wyposażona w elektryczny system podnoszenia przedmiotów o wadze około 300 kg.  

capture4.bmp

Witam

Dla mnie konta nadal tam nie ma.

Pozwólcie, że podsumuję

-brak kotwienia w gruncie
- Brak usztywnień i klinów
- brak informacji o sposobie montażu (spawanie, skręcanie, nitowanie, SPIT)
- Schody, które mogłyby zostać wykorzystane jako zbrojenie (zgodnie z sugestią @chamade), z tego punktu widzenia nie będą sprawne.

Z mojego punktu widzenia bez zakotwiczenia w ziemi i przy tak wysokim CG nie jest to opłacalne. Zwłaszcza, że masy są notorycznie niedoceniane.
Jak wskazano , bez wzmocnienia i montażu w zasadach sztuki nie należy tworzyć konstrukcji zgodnie z rysunkiem.

Wycofuję się z tej dyskusji, ponieważ nie mogę ani poprzeć, ani wykonać pracy w zastępstwie, a to dlatego, że stawką jest cenne życie ludzkie.

Powodzenia na przyszłość

Pozdrowienia

1 polubienie