Symulacja - element belki dołączony do innego

Witam

Jestem na wstępnym projekcie, w którym muszę zwymiarować konstrukcję nośną dla suwnicy. W tego rodzaju handlu powszechne jest spawanie kątowników na HEA w celu zwiększenia bezwładności profili bez zwiększania ich rozmiaru.

W obliczeniach belki, podczas symulacji, gdy przedstawiam kąt przyspawany do krawędzi skrzydła HEA, mogę tylko zmodyfikować połączenia, aby kąt był przymocowany do HEA za końce.

Ale jak powiedzieć oprogramowaniu, że mój kątownik jest przylutowany do końca?

(przechwycone na PC)

Dziękuję

capture_corniere.jpg

Dsl podwójnego słupka.

Na razie udało mi się to poprzez ułożenie blachy składanej z funkcją blachy, z uwzględnieniem skorupy (patrz zdjęcie w PJ). Ale nie dało się tego zrobić za pomocą elementu belki, ale będę musiał znaleźć rozwiązanie: :)

Dziękuję za pomoc.

caputre_2.jpg

Witam

Należy zauważyć, że w przeciwieństwie do elementów czworościennych objętościowych drugiego rzędu lub każdego elementu z dziesięcioma węzłami z trzema DDL każdy:  tryb wiązki rozumuje tylko w dwóch punktach na końcach.

Rzeczywiście, jest to kwestia słownictwa w twoim zawodzie i metalurgii, mówimy o belkach, więc logiczne wydaje się wybranie symulacji z belkami.

Krótko mówiąc, aby odpowiedzieć na twoje pytanie , musisz zmienić wszystkie części na objętość. Stamtąd, jeśli wszystkie części zostaną zadeklarowane jako solidarne, rozwiążesz swój problem.

Mówię o solidarności, ponieważ symulacja dba o spawy takie jak Colin-Tampon.
W każdym razie spoiny nie są przenoszone między modelem a symulacją, więc nie ma potrzeby wkładać żadnej wiedzy, wiedząc, że do symulacji zawsze musisz mieć uproszczony model (bez lub bezużytecznych otworów, brak otworów ułatwia tworzenie siatki i skraca czas symulacji itp.).

Podobnie jak w przypadku suwnicy, należy uważać, aby prawidłowo umieścić ładunek. W Twoim przypadku preferuj zdalny ładunek skierowany w dół o powierzchni ograniczonej do mniej więcej prostokątnej powierzchni każdego koła wózka.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo,

Nie widziałem twojej odpowiedzi przed wysłaniem, ustępując miejsca ze złożoną blachą.

Tryb wiązki opiera się tylko na dwóch punktach na końcach.

• Rzeczywiście, zauważyłem to. W rezultacie, przy belkach, które są trochę wyjątkowe, szybko się denerwujemy, ponieważ tworzenie dużej konstrukcji o objętości wita czas obliczeń. 

Krótko mówiąc, aby odpowiedzieć na twoje pytanie, musisz zmienić wszystkie części na objętość. Stamtąd, jeśli wszystkie części zostaną zadeklarowane jako solidarne, rozwiążesz swój problem.

• Zamierzam unikać, nie wiem czy moje wyniki są naprawdę wiarygodne, podczas mojego treningu na simu powiedziano mi, aby unikać klinowania oczek, które są zbyt duże w stosunku do grubości mojej części. Umieszczenie 2-3 elementów na grubość jest dobre, ale na takim zestawie niemożliwe do zasiania, nawet jeśli masz całkiem przyzwoite komputery. Nie wspominając już o problemach z zazębianiem się z dopasowanymi profilami...

Podobnie jak w przypadku suwnicy, należy uważać, aby prawidłowo umieścić ładunek. W Twoim przypadku preferuj zdalny ładunek skierowany w dół o powierzchni ograniczonej do mniej więcej prostokątnej powierzchni każdego koła wózka.

• Dziękuję za wyjaśnienia.

Teraz spróbuję zmylić oprogramowanie, tworząc .sldflp HEA z kątami bezpośrednio z nim zintegrowanymi. Teoretycznie zostanie rozpoznany jako belka o prawej bezwładności. Postaram się i dam Ci informację zwrotną ;-)

Więc, próbowałem zrobić sldflp z kątami, nowy problem, zobacz zrzut ekranu:

https://image.noelshack.com/fichiers/2020/40/5/1601642431-1.jpg

Nie mogę poprawnie utworzyć siatki i wygenerować wykresu ograniczeń. Trasy podróży działają, ale z delirycznym widokiem profilu... Czy ktoś mógłby spróbować sprawdzić, czy pochodzi z mojego domu? Prosty symulator z grawitacją sprawdź, czy przechodzi przez twój dom.

Dziękuję

Część 4.SLDPRT

Witam @Jwunder

Wszystko działa poprawnie

Z drugiej strony, wszędzie trzeba używać odpowiednich parametrów :-)   Deformacje "urojeniowe" są takie tylko wtedy, gdy nie zadasz sobie trudu, aby wskazać wizualizację pożądanej deformacji. Jeśli ustawimy na 1 nie zobaczymy zniekształceń innych niż te wynikające z koloru, jeśli wskażemy 20 ( = 20 razy więcej niż normalnie) będziemy mieli większe zniekształcenie. Ale to tylko informacja wizualna, która nie zmienia wyniku Von MISES Aby zobaczyć prawdziwe życie, musisz ustawić na 1.

Pozdrowienia

PS: Jeśli nie masz nic przeciwko, to w ogóle nie zgadzam się z tym, co powiedziałeś o siatce, a tym bardziej o czasie obliczeń.
Ale hej!
W załączonym przykładzie wziąłem siatkę max 130 i min 6, co oznacza, że mam siatkę w mniej niż dwie sekundy i symulację w mniej niż 2s. To, co możemy zapamiętać, to liczba elementów 2476 i liczba węzłów 5084, innymi słowy zupełnie nic do symulacji, regularnie przetwarzam 5 milionów węzłów i nie zajmuje to godzin.   Załączyłem Ci raport w formacie PDF, abyś mógł mieć wszystkie użyte parametry.

piece4_from_zz-statique_1-1.pdf

Witam

DSL na czas odpowiedzi, musiałem zwrócić mój AVP!

Wiem o skali deformacji, jestem przyzwyczajony do jej modyfikowania, często klienci dzwonią do mnie w panice z pytaniem, czy to jest prawdziwa skala, więc zawsze kończę na umieszczaniu ujęć w skali 1.

Mówiłem o stworzeniu sldflp (pliku szkicu dla konstrukcji spawanej) z profilem, który mnie interesuje, ale wydaje się, że to nie działa, nie rozumiem dlaczego.

Po utworzeniu pliku używam go do wykonania belki za pomocą funkcji konstrukcji spawanej, wszystko działa:

Następnie, po zasiadce w elemencie belki, powinniśmy zobaczyć odcinki siatki, ale model pozostaje gładki, nigdy wcześniej tego nie widziałem:

Rozpoczynam badanie, mam następujący alert:

którego nie mogę rozwiązać, grzebiąc we wskazanych menu. Wtedy mam taką wizję na wyjazdach:

(Włączyłem renderowanie belek), a rysunek wiązań nie działa. Chciałbym znaleźć rozwiązanie tego problemu, ponieważ jest to ważne dla tego, co robię.

Po objętości używam go często, gdy mam płyty przyspawane we wszystkich kierunkach lub do urządzeń podnoszących na przykład (belka rozporowa itp. tego typu rzeczy), ale na konstrukcjach poświęcamy 5 razy więcej czasu obliczeniowego na objętość w porównaniu do belki (biorąc pod uwagę rysunek modelu), ponieważ na zestawie belek połączenia są wykonywane w 5 sekund, W objętości musimy zająć się okuciami, położyć płyty, sprawdzić, czy nie ma kolizji...

Jeśli ponownie wystąpi ten problem, spróbuję bezpośrednio wsparcia.

Na mój problem z postem, zrobiłem ze składanymi arkuszami, które uczyniłem integralnymi z menu połączeń, zadziałało. Dziękuję za pomoc w każdym razie.

Miłego dnia